Saabs konstförenings medlemsresa till Oslo – Specialresor
Oslo / Norge

Saabs konstförenings medlemsresa till Oslo

29 sep - 2 okt Full­bokad
Konstscenen i vårt fina grannland är nu större och mer spännande än någonsin. Vi bekantar oss med Oslo som stad och besöker både Vigelandsparken och Ekebergsparken. I Björvika har Operahuset fått sällskap av nya Munchmuseet som är en fantastisk arkitektonisk byggnad med stort klimatfokus. Ett självklart besök liksom det nye Nasjonalmuseet. Dessutom kan du om du vill avrunda lördagskvällen med en operaföreställning i Operahuset. Spännande dagar i konstens palett.

Bussen utgår från Linköping men önskar du ansluta från annan ort i Sverige – hör med oss för mötesplats och ev prisavdrag.

Avgång

29 september 2022

Reslängd

4 dagar

Pris

7 190 SEK

Ingår i resan

 • bussresa enligt program 
 • tre övernattningar i dubbelrum
 • guidad busstur i Oslo med besök i Vigelandsparken
 • besök Ekebergsparken
 • guidad tur på nya Munchmuseet
 • entré till det nye Nasjonalmuseet
 • möte med konstnär Karin Fast Aronsson
 • busskaffe och smörgås dag 1
 • tre frukostar
 • tre luncher, en i Arvika, en i Oslo och en i Karlstad
 • tre middagar i hotellets regi
 • måltidsdryck till luncherna
 • resegaranti via den statliga resegarantin 

Tillval

Mot tillägg:

 • enkelrumstillägg i tre nätter 2.690:-
 • besök utomhusutställningen Roseslottet 200:- 
 • operaföreställning ”the listeners” biljett på parkett, 750:- (föreställningen börjar kl 18.00)

Mer information

Busstider

29/9 bussen avgår från Saab i Linköping kl 08.30 via Arvika till Oslo

2/10 åter i Linköping via Karlstad, ca kl 19.00

Saabs Konstförening verkar för att sprida konstbildande och konstförmedlande verksamhet. Vi verkar också för att tillhandahålla konst till överkomliga priser för medlemmarna samtidigt som vi erbjuder besökare på utställningar en stunds avkoppling med fina och bra konstupplevelser av god kvalité. På vår hemsida kan du läsa mer om föreningen, hur du kommer i kontakt med styrelsen för att få information om vår verksamhet eller har andra frågor. Läs mer här

Program

 • Dag 1 Linköping-Arvika-Oslo

  Avresa med buss från Linköping kl 08.30 på morgonen. Vi gör ett stopp för busskaffe och smörgås längs med vägen. I Arvika gör vi ett lite längre stopp för lunch som serveras på Café Elis på Rackstadsmuseet. Den som vill kan köpa entré till museet. Därefter fortsätter vi vår resa mot Norge och Oslo. Vi kommer fram till Clarion Collection Hotell Bastion under eftermiddagen då vi checkar in och äter gemensam middag under kvällen.

 • Dag 2 Sightseeing och Munch

  Efter frukost har vi en spännande dag framför oss då vi börjar med en guidad sightseeing-tur i Oslo. Förutom kända landmärken för Oslo som stad besöker vi Gustav Vigelands livsverk, Vigelandsparken. Här finns över två hundra skulpturer i brons, granit och smidesjärn. Vår lunch serveras idag på restaurangen i fantastiska Ekebergparken. Efter lunchen är det fritt att gå ta en promenad genom skulpturparken som vi sent kommer att glömma. Vi njuter av skulpturer som representerar europeisk konsthistoria de senaste 130 åren.

  På vår väg tillbaka stannar vi till för ett fotostopp i Skriksvingen, platsen där Edvard Munch blev inspirerad till målningen ”Skrik”. Landskapet och känslan på denna plats beskrev Munch på följande sätt: ”Jag gick längs vägen med två vänner – så gick solen ned – himlen blev plötsligt blodröd – jag stannade, lutade mig mot staketet utmattad – över den blåsvarta fjorden och staden låg blod och eldtungor – mina vänner gick vidare och jag stod där darrande av rädsla – och jag kände hur ett högljutt, ändlöst skri genomträngde naturen.”

  Vi fortsätter att fördjupa oss i Munchs värld genom en guidad tur på nya Munch muséet i Björvika. Vid Edvard Munchs död 1944 fanns inga arvingar så all konst i sin kvarlåtenskap testamenterades till Oslo stad. För att hylla arvet efter Munch byggdes det nya Munchmuseet, en 60 meter hög byggnad med mindre än hälften av liknande byggnaders klimatutsläpp. Många av de arkitektoniska besluten togs baserade på klimatpåverkan. Förutom Munchs målningar kan man även se hans teckningar, träsnitt och fotografier. Efter den guidade visningen ges tid till att själv utforska museet. Den som vill hinner ta en titt på operahuset eller gå till det nyöppnade biblioteket Deichman som också är en arkitektonisk upplevelse. Till hotellet tar du dig sedan lätt till fots på egen hand (900m). Middag serveras under kvällen på hotellet.

 • Dag 3 Nasjonalmuseet

  Vi börjar dagen med ett besök på Det nye Nasjonalmuseet, en visningsplats i världsklass för Norges hela samling av konst, arkitektur och design. En helt ny byggnad har uppförts på Vestbane-stasjonens tidigare banområde i Oslo. Ett intressant besök!

  Resten av dagen och lunch på egen hand. Passa på att njuta av det som Oslo erbjuder i form av museer, parker, shopping och mycket mer.  Kanske en lunch på Aker brygge kan locka? Strosa utmed paradgatan Karl Johan eller njut av något gott att dricka på en uteservering.

  Kvällens middag serveras i hotellet restaurang.

  Under eftermiddagen och kvällen erbjuder vi två olika aktiviteter man kan följa med på (mot pristillägg).

  Bussen kör oss till utomhus-utställningen Roseslottet, en magnifik konstinstallation som uppmärksammar ockupationen av Norge under andra världskriget. Installationen består av över 200 målningar och skulpturer.

  Operaföreställning ”the listeners” i det fina operahuset, känt för sin arkitektur och akustik. Denna högst relevanta opera handlar om att söka tillhörighet, om hur vi kan förstå det obegripliga – och hur karismatiska ledare lätt kan utnyttja vår ständiga strävan efter sammanhang.

  Läs mer på: https://operaen.no/forestillinger/the-listeners-opera-oslo-operahus/

 • Dag 4 Oslo-Karlstad-Linköping

  Frukost och utcheckning från hotellet. Vi säger hej då till Oslo för denna gång men resan är inte slut än, för i Karlstad äter vi lunch samtidigt som vi möter upp konstnär Karin Fast Aronsson. Karin har tidigare ställt ut hos oss i Linköping och idag visar upp utvalda verk. Vi räknar med att vara åter i Linköping ca kl 19.00.