Sicilien / Italien

Sicilien - rykande hett!

26 september – 3 oktober 2020 3 – 10 oktober 2020
Vi besöker den mytomspunna ön Sicilien, en soldränkt pärla med ett imponerande förflutet. Syrakusa var också en gång i tiden hemvist för helgonet Sankta Lucia och matematikern Arkimedes. Vulkanen Etna, den högsta aktiva vulkanen i Europa, tronar upp sig på öns östra sida och inte långt därifrån finns den vackra staden Taormina som bjuder oss på fantastiska vyer ut över Medelhavet. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram tillsammans med vår svensktalande lokalguide!

Avgång

26 september 2020

Reslängd

8 dagar

Arlanda

16 275 SEK

Avgång

3 oktober 2020

Reslängd

8 dagar

Arlanda

16 275 SEK

För Luleå/Umeå resenärer gäller övernattning på Arlanda sista natten 3/10 (Luleå) och 10/10 (Umeå) för vidare flygresa till hemort dagen efter.

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian, vald sträcka, Luleå/Umeå via Arlanda-Catania tur och retur
  inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa) samt flygskatter och avgifter
 • bussresa och transfers med småbussar enligt programmet i Italien
 • åtta övernattningar i dubbelrum (enklare standard med fönster, ej balkong),
  samt en natt i Sverige för Norrlandsresenärer
 • turistskatt i Syrakusa
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-8
 • guidad stadspromenad i Syrakusa, Taormina, Noto och Ragusa Ibla
 • entré till domkyrkan i Syrakusa
 • entré till dockteatern Pupi (ca 30 minuters föreställning)
 • entré och guidning i Neopolis
 • vinprovning (fyra sorter) samt tilltugg och visning av vingården Zisola
 • besök på Agriturismo gård med mozarellatillverkning
 • åtta frukostar, en i Sverige och sju i Italien
 • tre luncher (2-rätter); en på gården Il Giraldino, i Ortygia samt i Ragusa Ibla
 • sju middagar (3-rätter eller mer); fyra på lokala restauranger och tre på hotellet
 • måltidsdryck i Italien: lunch; ett glas vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso), middag; två glas vin/öl/läsk, undantaget Osterian där enbart rödvin och vatten serveras som måltidsdryck
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykt
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • personal från Specialresor (varav en är sjukvårdsutbildad)
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

 • Tillägg för avresa från Luleå/Umeå: 1.115:-
 • Tillägg för enkelrum i 8 nätter: 2.550:-
  Tillägg för enkelrum 7 nätter: 2.120:-
 • Tillägg för fransk balkong (ej havsutsikt) per person: 980:-
  Det finns ett begränsat antal rum med fransk balkong.
 •  Tillägg för busstransfer från Karlstad/Kristinehamn (minimum 10 p): 500:-

 

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Antal deltagare: 49

Program

 • Dag 1 Syrakusa

  För våra norrlandsresenärer gäller samling på Luleå flygplats och Umeå flygplats strax efter klockan sex på morgonen. Specialresors representant finns på plats för att hjälpa till med incheckning och praktiska frågor. Vi flyger med Norwegian till Arlanda och byter omgående till planet som tar oss vidare till Sicilien, Italien. Planet avgår från Arlanda omkring klockan 10.00 och landar på Catanias flygplats vid lunchtid och här väntar vår buss och svensktalande lokalguide. Med vulkanen Etna i kulissen beger vi oss omgående till en lantgård, för att äta en god italiensk lunch. Mätta och nöjda åker vi vidare söderut. Under vår vistelse på Sicilien bor vi i Syrakusa och utforskar den sydöstra delen av ön. Staden Syrakusa ligger fint på en klippig halvö, grundad av grekerna 734 f kr, och var under antiken ett mäktigt rike. Här levde och verkade flera kända personligheter som Santa Lucia, Dionysos och Platon för att nämna några. Den grekiska uppfinnaren och matematikern Arkimedes lär ha utropat sitt berömda Eureka just i Syrakusa. Vi checkar in på vårt hotell vid 18-tiden, har tid att göra oss hemmastadda, och lite senare träffas vi igen för att äta en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Syrakusa

  Idag ska vi upptäcka Syrakusa och börjar då med praktfulla Neopolis, den nya staden på grekiska. Här får vi se och lära mer om den av UNESCO världsarvsklassade grekiska amfiteatern, offeraltaret, paradisdalen och den romerska teatern, allt på en och samma plats. Därefter gör vi en stadsvandring tillsammans med vår kunniga guide i Syrakusas gamla stad Ortygia. Vi ser den populära matmarknaden, resterna av Siciliens äldsta tempel och domkyrkan, eller rättare sagt Santa Lucia katedralen. Lunch serveras i form av sicilianska specialiteter på det trevliga torget mitt i gamla stan, med bästa utsikten över rådhuset och kyrkan. Efter maten fortsätter vår vandring genom pittoreska gränder där vi stannar till, lär oss om papyrustillverkning, ser den berömda Arethusas källa, njuter av den fina hamnen och har lite egen tid. Efter en händelserik dag åker vi tillbaka till vårt hotell och senare på kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang utmed havet.

 • Dag 3 Noto

  Efter en lugn morgon startar vi dagen med en härlig upplevelse i barockens tecken. Vi besöker staden Noto som totalförstördes av en kraftig jordbävning år 1693, flyttades åtta kilometer bort och byggdes upp i barockstil under 1700-talet. Arkitekterna tävlade med varandra om de vackraste utsmyckningarna och de pampigaste byggnaderna och vi får se det imponerande resultatet! Vi blir guidade i Noto och har sedan egen tid för att äta lunch. För de som följt den italienska tv-serien om kommissarie Montalbano kan vi meddela att vi följer i hans fotspår denna dag. Det sägs att i Noto finns de finaste vingårdarna på Sicilien, då passar det bra att stanna till på den kända vingården Zisola och se om det stämmer. Här väntar man oss med mandelmjölk, vin och annat smått och gott att smaka. Mandel är populärt och produceras i stora mängder på Sicilien likaså johannesbröd. Vi får en rundvisning på vingården och avslutningsvis provar vi självklart flera av gårdens goda exklusiva viner. Efter en avkopplande stund på vingården åker vi ner till kusten och staden Avola. Vår guide kommer att berätta om tonfiskfisket som en gång var en av de viktigaste inkomstkällorna på Sicilien. Kvällens middag äter vi på en trevlig lokal restaurang med fisk på menyn.

 • Dag 4 Ledig dag

  Dagen spenderas efter egen smak och tycke med lunch på egen hand. Passa på att nyttja hotellets stora fina utomhuspool eller åk med vår minibuss in till gamla stan Ortygia. Ett bra lunchtips är att äta en provsmakningsmeny med bland annat lokala ostar, korvar, fisk och andra delikatesser på matmarknaden i Ortygia. För de som önskar ut på Medelhavet hjälper Specialresor till med att boka en timmes båttur, obs! väderberoende. Middag äter vi gemensamt i Porto piccolo, den lilla hamnen i Syrakusa.

 • Dag 5 Taormina

  Strax efter frukost beger vi oss norrut till nationalparken där Europas högsta aktiva vulkan tronar upp sig. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi besöker vulkanen Etna på drygt 1900 meter över havet, det är så långt vi tar oss med bussen. De flesta tycker att det är fullt tillräckligt att stanna här och promenera vid de slocknade kratrarna, en viss känsla av urkraft och lycka infinner sig när man kommer i närkontakt med en vulkan på det här sättet. Det finns även möjlighet för de som vill att åka upp till cirka 3000 meter. Mätta på vulkaniska intryck åker vi mot nordöst till den omåttligt populära och inte minst, vackra staden Taormina. Vi börjar med en gemensam promenad, därefter finns tid att strosa omkring i fina Taormina på egen hand. Passa på att shoppa, se den berömda grekiska amfiteatern eller bara njut av miljön! Med fina naturbilder på näthinnan återvänder vi så småningom till vårt hotell i Syrakusa där vi även äter kvällens middag.

 • Dag 6 Ragusa

  Eftersom Italien är känt för sina lantgårdar som kallas Agriturismo besöker vi en trevlig gård för att se hur det kan se ut. Familjen som driver gården föder upp bufflar och producerar mozzarellaost. Vi får se hur ostproduktionen går till genom ett visningsfönster, promenerar runt på gården och avslutar med att provsmaka den färska osten. Resan fortsätter till högt belägna Ragusa Ibla, också en mycket fin barockstad, och tar en promenad in i hjärtat av gamla staden till vår trevliga lunchrestaurang. Efter lunch finns tid att göra egna upptäckter innan det är dags för hemfärd. Denna kväll äter vi middag tillsammans på hotellet.

 • Dag 7 Ledig dag, Ortygia

  Dagen är fri för egna aktiviteter, det ger chans att smälta alla intryck från veckan och bara ha det lugnt och skönt. Vill man vara mer aktiv kan vi rekommendera en promenad till den unika kyrkan Madonna delle lacrime, arkeologiska museet eller katakomberna. 

  Vid femtiden samlas vi för att få vara med om en traditionell dockteater. Den kända sicilianska dockteatern ”Opera dei Pupi” i Ortygia är fortfarande verksam, och framför med knappa metern höga marionett figurer historiskt stoff från öns folkliga tradition. Kvällen avslutas med middag på en ”Osteria”, en Italiensk Taverna, i en pittoresk gränd. Efter måltiden vandrar vi hemåt över domkyrkotorget och njuter av den vackra ljussättningen av de barocka byggnaderna.

 • Dag 8 Hemresa

  Vi lämnar Syrakusa vid elvatiden på morgonen med många fina minnen i bagaget. Intrycken av vackra Sicilien avtar inte även då det är sista dagen i Italien och dags för hemfärd. Vi återser vulkanen Etna och man kan inte annat än bli imponerad, igen! På Catania flygplats vinkar vi av vår trevliga guide, checkar in, och lyfter med Norwegians flygplan på eftermiddagen. Vi landar på Arlanda flygplats vid 18.30-tiden. För de resenärer som ska vidare till Luleå/Umeå ingår en övernattning på Radisson Blu Arlandia då man inte tar sig vidare till slutdestinationen på lördagskvällen. Middag ingår inte denna kväll, möjlighet till mat finns på hotellet eller på Arlanda flygplats.

 • Dag 9 Hemresa för Luleå/Umeå resenärer

  Efter en god frukost på svensk mark checkar vi ut från hotellet, åker med Arlandas transferbuss till terminal 4 i god tid innan planet avgår till Luleå/Umeå. Vi checkar in bagaget och stiger på Norwegian flygplan till Luleå/Umeå där vi landar klockan 09.35/10.30.