Res till Sicilien | Specialresor
Sicilien / Italien

Sicilien - rykande hett!

6 - 13 maj 2023
Följ med oss på en resa där det mesta ingår i priset!

Vi besöker den mytomspunna ön Sicilien, en soldränkt pärla med ett
imponerande förflutet. Vår ”hemvist” under resan är Syrakusa, en gång i tiden hemvist för helgonet Sankta Lucia och matematikern Arkimedes. Vulkanen Etna, den högsta aktiva vulkanen i Europa, tronar upp sig på öns östra sida och inte långt därifrån finns den vackra staden Taormina som bjuder oss på fantastiska vyer ut över Medelhavet. Vi utforskar en utvald del av Medelhavets största ö tillsammans med vår svensktalande lokalguide. Flyg från Kastrup på förfrågan, kontakta oss!

Öppet köp gäller på resan tills dess att vi bekräftat pris och program, d v s du får tillbaka dina pengar om du väljer att inte godkänna vårt bekräftade program.

Avgång

6 maj 2023

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

16 560 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian, Arlanda-Catania tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresa och transfers med småbussar enligt programmet i Italien
 • sju övernattningar i dubbelrum (enklare standard med fönster, ej balkong)
 • turistskatt i Syrakusa
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide enligt program
 • guidad stadspromenad i Syrakusa, Taormina, Noto och Ragusa Ibla
 • entré till domkyrkan i Syrakusa
 • entré till dockteatern Pupi (ca 30 minuters föreställning)
 • entré och guidning i Neopolis
 • vinprovning (fyra sorter) samt tilltugg och visning av vingården Zisola
 • besök på Agriturismo gård med mozarellatillverkning
 • sju frukostar
 • tre luncher (2-rätter); en på gården Il Giraldino, en i Ortygia samt en i Ragusa Ibla
 • sex middagar (3-rätter eller mer); tre på lokala restauranger och tre på hotellet
 • måltidsdryck i Italien:
  lunch; ett glas vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso)
  middag; två glas vin/öl/läsk, undantaget Osterian där enbart rödvin och
  vatten serveras som måltidsdryck
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykt
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor 
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

 • Enkelrumstillägg: 2 000:-
 • Tillägg för fransk balkong (ej havsutsikt) per person: 1 000:-
  Det finns ett begränsat antal rum med fransk balkong

 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Öppet köp gäller på resan tills dess att vi bekräftat pris och program, d v s du får tillbaka dina pengar om du väljer att inte godkänna vårt bekräftade program. 

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Program

 • Dag 1 Syrakusa

  Samling sker på Arlanda flygplats kl 05.30. Norwegian tar oss med direktflyg till Sicilien och vi landar på Catanias flygplats vid 11-tiden. Med imponerande vulkanen Etna i kulissen beger vi oss tillsammans med vår svensktalande lokalguide till en lantgård för att där serveras en härlig lunch. På Sicilien har man odlat citroner sedan 900-talet och efter lunch finns möjlighet att titta närmare de citrusodlingar som finns i gårdens ägo.

  Under vår vistelse på Sicilien bor vi i Syrakusa och utforskar den sydöstra delen av ön. Staden Syrakusa ligger fint på en klippig halvö, grundad av grekerna 734 f kr, och staden var under antiken ett mäktigt rike. Här levde och verkade flera kända personligheter som Santa Lucia, Dionysos och Platon för att nämna några. Den grekiska uppfinnaren och matematikern Arkimedes lär ha utropat sitt berömda Eureka just i Syrakusa. Vi checkar in på vårt hotell vid 16-tiden, har tid att göra oss hemmastadda, och lite senare träffas vi igen för att äta en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Syrakusa

  Idag ska vi upptäcka Syrakusa och börjar då med praktfulla Neopolis, den nya staden på grekiska. Här får vi se och lära mer om den av UNESCO världsarvsklassade grekiska amfiteatern, offeraltaret, paradisdalen och den romerska teatern, allt på en och samma plats. Därefter gör vi en stadsvandring tillsammans med vår kunniga guide i Syrakusas gamla stad Ortygia. Vi ser den populära matmarknaden, resterna av Siciliens äldsta tempel och domkyrkan, eller rättare sagt Santa Lucia katedralen. Lunch serveras i form av sicilianska specialiteter på det trevliga torget mitt i gamla stan, med bästa utsikten över rådhuset och kyrkan. Efter maten fortsätter vår vandring genom pittoreska gränder där vi stannar till, lär oss om papyrustillverkning, ser den berömda Arethusas källa, njuter av den fina hamnen och har lite egen tid. Efter en händelserik dag åker vi tillbaka till vårt hotell och senare på kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang utmed havet.

 • Dag 3 Noto, Avola

  Efter en lugn morgon startar vi dagen med en härlig upplevelse i barockens tecken. Vi besöker staden Noto som totalförstördes av en kraftig jordbävning år 1693. Noto byggdes sedan upp i barockstil under 1700-talet och flyttades åtta kilometer bort. Arkitekterna tävlade med varandra om de vackraste utsmyckningarna och de pampigaste byggnaderna och vi får se det imponerande resultatet under vårt besök. De som följt den italienska tv-serien om kommissarie Montalbano kan vi även imponera på denna dag, då vi följer i hans fotspår...

  Det sägs att i Noto finns de finaste vingårdarna på Sicilien, då passar det bra att stanna till på den kända vingården Zisola och se om det stämmer. Här väntar man oss med mandelmjölk, vin och annat smått och gott att smaka. Mandel är populärt och produceras i stora mängder på Sicilien likaså johannesbröd. Vi får en rundvisning på vingården och avslutningsvis provar vi flera av gårdens goda och exklusiva viner. Efter en avkopplande stund på vingården åker vi mot kusten och staden Avola. Vår guide berättar om tonfiskfisket som en gång var en av de viktigaste inkomstkällorna på Sicilien. Dagen avslutas med middag på en trevlig lokal restaurang med fisk på menyn.

 • Dag 4 Ledig dag

  Dagen spenderas efter eget tycke och smak med lunch och middag på egen hand. Passa på att nyttja hotellets stora fina utomhuspool eller prova ”Hop on Hop off”-bussen som går till gamla stan Ortygia. Ett bra lunchtips är att äta en provsmakningsmeny med bland annat lokala ostar, korvar, fisk och andra delikatesser på matmarknaden i Ortygia. För de som önskar ut på Medelhavet hjälper Specialresor till med att boka en timmes båttur, om vädret tillåter vill säga. Till kvällen finns möjlighet att äta middag på egen hand på någon av Syrakusas många restauranger. Vill man ha hjälp att boka något så finns så klart Specialresors representant där för att hjälpa till.

 • Dag 5 Etna, Taormina

  Strax efter frukost beger vi oss norrut till nationalparken där Europas högsta aktiva vulkan tronar upp sig. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi besöker vulkanen Etna på drygt 1900 meter över havet, vilket är så högt vi tar oss med bussen. De flesta tycker att det är fullt tillräckligt att stanna här och promenera vid de slocknade kratrarna, en viss känsla av urkraft och lycka infinner sig när man kommer i närkontakt med en vulkan på det här sättet. Det finns även möjlighet för de som vill att åka upp till cirka 3000 meter. Mätta på vulkaniska intryck åker vi mot nordöst till den omåttligt populära och inte minst, vackra staden Taormina.

  Vi börjar med en gemensam promenad, därefter ”egentid” att strosa omkring i fina Taormina. Passa på att se den berömda grekiska amfiteatern eller bara njut av miljön! Med fina naturbilder på näthinnan återvänder vi så småningom till vårt hotell i Syrakusa där vi även äter kvällens middag.

 • Dag 6 Ragusa Ibla

  Eftersom Italien är känt för sina lantgårdar som kallas Agriturismo besöker vi ännu en trevlig gård för att se hur det kan se ut. Familjen som driver gården föder upp bufflar och producerar mozzarellaost. Vi får se hur ostproduktionen går till genom ett visningsfönster, vi promenerar runt på gården och avslutar med att provsmaka den färska osten. Resan fortsätter till högt belägna Ragusa Ibla, också en mycket fin barockstad, där vi tar en promenad in i hjärtat av gamla staden till vår trevliga lunchrestaurang. Efter lunch finns tid att göra egna upptäckter innan det är dags för hemfärd. Kvällens middag serveras på hotellet.

 • Dag 7 Ledig dag, Ortygia

  Dagen är fri för egna aktiviteter, det ger chans att smälta alla intryck från veckan och bara ha det lugnt och skönt. Vill man vara mer aktiv kan vi rekommendera en promenad till den unika kyrkan Madonna delle lacrime, arkeologiska museet eller katakomberna.

  Vid femtiden samlas vi för att få vara med om en traditionell dockteater. Den kända sicilianska dockteatern ”Opera dei Pupi” i Ortygia är fortfarande verksam, och framför med knappa metern höga marionettfigurer historiskt stoff från öns folkliga tradition. Kvällen avslutas med middag på en ”Osteria”, en italiensk Taverna, i en pittoresk gränd. Efter måltiden vandrar vi hemåt över domkyrkotorget och njuter av den vackra ljussättningen av de barocka byggnaderna.

 • Dag 8 Hemresa

  Vi lämnar Syrakusa vid åttatiden på morgonen med många fina minnen i bagaget. På Catania flygplats vinkar vi av vår trevliga guide, checkar in, och vid lunchtid lyfter Norwegians flyg mot Sverige. Genom flygplansfönstret återser vi vulkanen Etna och man kan inte annat än bli imponerad, igen! Vi landar på Arlanda flygplats vid 15.30-tiden.