Smaka på mellersta Dalmatien
I en veckas tid, med Vodice som utgångspunkt, utforskar vi närområdet och de lokala produkterna. Vi gör båtturer, äter nykokta musslor direkt upptagna från havet. Vi träffar olivoljeproducenter, besöker vingårdar och gårdar i olika format och har gott om ledig tid att ”bara vara”. Vårt fokus är på det genuina och småskaliga. De fantastiska människorna och karismatiska entreprenörerna vi träffar delar gärna med sig av sin historia och bjuder på sig själva, och på det de tillverkar. Vi bor perfekt i populära Vodice vid kusten, med Adriatiska havets kristallklara vatten ett stenkast bort och restauranger på promenadavstånd. Vår guide och ciceron Silvana Nosic berättar och visar oss runt på svenska.
Vänta inte med att boka, vi har endast 30 platser.
På resan 27/9-4/10 finns bussanslutningar från Karlstad, Kristinehamn, Karlskoga, Örebro, Västerås och Enköping.
Ingår i resan
- Flygresa Arlanda-Split tur och retur
- flygskatter och avgifter
- sju övernattningar i vald rumskategori
- svensktalande lokalguide
- buss- och båtutflykter
- provningar, besök och entréer enligt program
- sju frukostar
- två luncher
- fem middagar och ett kvällssnacks
- 1-2 glas öl/vin till lunch/middag
- dricks till guide och chaufför
- resegaranti och färdledare från Specialresor
Tillval
Tillägg för enkelrum i 7 nätter: 1.690:-
Tillägg för rum med havsutsikt 450 kr/person (gäller enbart avgången 12/9)
Tillägg för bussanslutning gällande avresa 27/9-4/10:
Karlstad och Kristinehamn 400 kr/pers
Karlskoga och Örebro 300 kr/pers
Västerås och Enköping 200 kr/pers
Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se
Program
-
Dag 1 Ankomst Vodice
• Ankomst till Split flygplats på kvällen, buss väntar och tar oss norrut längs kusten till Vodice.
• Incheckning på hotellet, därefter dukas det upp dryck med kvällsnacks. -
Dag 2 Lugn start och ön Prvic
• Lugn förmiddag och tid att lära känna omgivningarna.
• Under eftermiddag promenerar vi till hamnen där vi går ombord på vår båt som ska ta oss ut till den idylliska och bilfria ön Prvic. Vi strosar mellan Prvics två små byar, träffar en liten ölproducent och provar hans öl, möter en av de lokala fiskarna som även är med och lagar vår middag på traditionellt sätt. Intressanta möten och man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla! -
Dag 3 Olivolja och vin
• Vi gör en runda till fots i Vodice under förmiddagen, först besök hos en prisbelönt olivoljeproducent, och därefter handlar det om vin…
• Geografiskt, befinner sig Kroatien på en plats där det varma Medelhavsområdet möter det svala klimatet från Alperna. Ett överflöd av inhemska druvsorter har utvecklats inom detta område vilket gör att du här kan uppleva annorlunda smaker. Vi provar viner gjorda på de inhemska druvorna hos en lokal mindre vinproducent.
• Eftermiddagen till eget förfogande.
• Middag serveras på hotellet. -
Dag 4 Olivgård och vinprovning
• Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag då vi besöker Ivan, en
mycket passionerad olivodlare. Många odlingar har legat i träda och har på senare år genomgått en
form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och
internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små
olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Något vi kommer att få se exempel på
denna dag! Ivan dukar även upp en plocklunch åt oss under besöket.
• Besök till det unga Testament Winery för vinprovning mitt bland deras ekologiska vinodlingar.
• Dagen avslutas i den mysiga lilla byn Skradin, vid stranden av floden Krka. Vi tar en kort gemensam
promenad genom byn, har egen tid och avslutar med en middag där det är lokala smaker på menyn. -
Dag 5 Förmiddag på egen hand och besök på bondgård
• Förmiddag och lunch till eget förfogande. Passa på att prova någon lokal specialitet till lunch.
Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt
och naturligt producerat.
• Vi träffar härliga Ivana som sedan två år tillbaka driver en mindre bondgård. Hennes djur, produkter
och historia lämnar ingen oberörd. Hon använder det som finns på hennes gård men samarbetar även
andra lokala producenter. Vi provar bland annat hennes olika ostar och yoghurt med färska frukter, valnöt och honung.
• Kroatien brukar beskrivas i vinvärlden som kontrasternas vinland, vinland där moderna viner skapas med rötterna i en vinkultur som har funnits 4 000 år f.Kr. Vi avslutar dagen på Baraka Winery, en familjedriven boutiquevingård. Vi hör deras historia, smakar på deras kvalitativa viner och äter en god
middag lagad på husets grill. -
Dag 6 Adriatiska havet och Sibenik
• Vi ger oss ut på Adriatiska havets lugna vatten ännu en gång, denna gång med sikte på Sibenik stad. Vi går iland och Silvana, vår guide, tar oss med på en promenad vi kallar ”vardagsliv i Kroatien” därefter
egen tid att utforska Sibeniks gamla del. Här hittar man en labyrint av mysiga gränder, små torg med serveringar och trappor som leder dig upp till fortet Sv Mihovila med en fantastisk utsikt över Sibeniks arkipelag som belöning. Innan vi återvänder till Vodice lägger vi till vid en musselfarm för att smaka på helt färska och nyupptagna musslor, perfekt med ett glas vitt vin.
• Egen kväll och middag. -
Dag 7 Ledig dag och gemensam middag
• Inget program denna dag.
• Middag på restaurang i Vodice. -
Dag 8 Primosten och hemresa
• Lugn morgon, vi checkar ut från hotellet vid 11-tiden.
• Vi avslutar vår vistelse i Dalmatien med en härlig lunch på landet. Hemlagade rätter står på bordet och vårt värdpar visar gärna var maten lagas och hur man lagar de rätter som bjuds.
• Innan kvällen kommer och flyget avgår från Split flygplats stannar vi till i den lilla kuststaden Primosten. Vi tar en promenad genom den gamla och pittoreska delen av Primosten, belägen på en ö. Därefter finns tid för kaffe eller något annat läskande. Att sitta ner och njuta av atmosfären är halva nöjet när man besöker någon av kustens fina städer och byar.
Färdledare
-
Silvana Nosic´
Guide och CiceronHon beskriver sig själv så här:
Mitt namn är Silvana Nosić. Jag är född i Sverige men när min pappa och min mamma dog 1983 återvände jag till Kroatien som 14-åring – till det som då var Jugoslavien. Orsaken att jag föddes i Sverige var att min pappa och hans bröder flydde till Sverige på 50- och 60-talen på grund av politiska och ekonomiska själ som var i forna Jugoslavien. I Kroatien har jag gått i grundskola och på universitet. Inom resebranschen har jag jobbat i princip hela mitt vuxna liv, på ett eller annat sätt. Efter att ha bott i Kroatiens andra stad Split i 30 år, flyttade jag med min familj cirka 60 km från Split, inåt landet, till en mindre by. På landet är livsperspektivet lite annorlunda. Man lever lugnare, uppskattar och nyttjar det naturen har att ge och man är omgiven av släkt och vänner.
Genom åren blir man äldre och klokare, man har vänner för livet liksom samarbetspartners man litar på och är dom trogen. Mitt samarbete med Specialresor började redan 2008 och varar än i dag, till min stora glädje. Deras noga planerade resor, steg efter steg, den svenska irriterande punktligheten när det gäller att hålla tiderna i program, deras omtanke riktad till varje resenär - allt det och mer har gjort att jag ville vara och fortfarande är en del av deras team, som lokal guide och rådgivare på plats här i Kroatien. Ni är varmt välkomna ”hem” till mig!
Bilder
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kroatiens städer har en charm som man lätt tar till sig!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-