Gruppresa till Kroatien | Specialresor
Mellersta Dalmatien / Kroatien

Smaka på mellersta Dalmatien

3 - 10 sep 17 - 24 sep
Följ med och smaka på Kroatien, mer exakt mellersta Dalmatien. I en veckas tid, med Vodice som utgångspunkt, utforskar vi närområdet och de lokala produkterna. Vi gör båtturer, äter nykokta musslor direkt upptagna från havet. Vi träffar olivoljeproducenter, besöker vingårdar och gårdar i olika format och har gott om ledig tid att ”bara vara”. Vårt fokus är på det genuina och småskaliga. De fantastiska människorna och karismatiska entreprenörerna vi träffar delar gärna med sig av sin historia och bjuder på sig själva, och på det de tillverkar. Vi bor perfekt i populära Vodice vid kusten, med Adriatiska havets kristallklara vatten ett stenkast bort och restauranger på promenadavstånd. Vår guide och ciceron Silvana Nosic berättar och visar oss runt på svenska. 20-25 platser.

Avgång

3 september 2024

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

19 940 SEK

Avgång

17 september 2024

Från

Arlanda

Reslängd

8 dagar

Pris

19 940 SEK

Ingår i resan

  • flygresa Arlanda-Split tur och retur
  • flygskatter och avgifter
  • sju övernattningar i vald rumskategori
  • svensktalande lokalguide
  • buss- och båtutflykter
  • provningar, besök och entréer enligt program
  • sju frukostar
  • fyra luncher
  • fem middagar 
  • 1-2 glas öl/vin till lunch/middag
  • dricks till guide och chaufför
  • resegaranti
  • färdledare från Specialresor

Tillval

Tillägg för enkelrum i 7 nätter: 1.790:-

Tillägg för rum med havsutsikt 480 kr/person 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information på info@special-resor.se

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet  här

Läs hela programmet för Landresor här

Program

  • Dag 1 Ankomst Vodice och hemlagad mat

    • Vi flyger tidigt från Arlanda och ankommer Split flygplats på morgonen. Kontakta oss för eventuell möjlighet att flyga från annan flygplats.
    • Buss och lokaguide väntar på Split flygplats, vi tar oss lite inåt landet för en härlig lunch på landet. Hemlagade rätter står på bordet och vårt värdpar visar gärna var maten lagas och hur man tillagar de rätter som bjuds.
    • Incheckning på vårt hotell i Vodice under eftermiddagen och därefter egen tid fram till den gemensamma middagen. För den som vill tar vi en promenad in till Vodice centrum för att ”känna” lite på stan.

  • Dag 2 Öarna Zlarin och Prvic

    • Lugn förmiddag och tid att lära känna omgivningarna. Vi gör en orienteringsrunda i Vodice, ser oss omkring och träffar om möjligt en biodlare på marknaden och smakar hans honung.
    • Tidig eftermiddag promenerar vi till hamnen där vi går ombord på vår båt som ska ta oss ut till två öar. Zlarin, korallön, där vi tar en promenad och om vi har tur så får vi träffa en av öns nunnor som öppnar bykyrkan för oss. Ö nummer två är den idylliska och bilfria ön Prvic där vi även äter middag. En dag med intressanta möten och man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla!

  • Dag 3 Pag med ost och spets

    • Heldagsutflykt med buss till ön Pag, norr om Vodice.
    • Besök och lättare ost-lunch hos Gligora cheese. Här produceras Pag-ost, Paski Sir, Kroatiens paradost som erövrat flera ärofyllda utmärkelser. Det är en hård fårost med distinkt smak, internationellt känd och symbol för Pag. På den karga ön är fåruppfödning en av de viktigaste näringarna. Totalt finns det 40–45 000 får på ön och deras bete, som består av olika kryddväxter, ger Pag-osten dess unika smak.
    • Vi stannar till i Pag stad. Knyppling och spetstillverkning är ett flera århundraden gammalt hantverk i Kroatien och sedan 2009 är den traditionella spetstillverkningen upptagen på Unescos lista över kulturarv. Den sydda och prisbelönta spetsen från Pag, Pag-spetsen, med sitt unika mönster framhålls inte sällan som den mest framstående. Vi besöker en spetstillverkare och får höra om den gamla traditionen som fortfarande lever i allra högsta grad på ön Pag. Det finn även tid att sitta ner, ta en kaffe och njuta av den lite speciella Pag-atmosfären.
    • Gemensam middag på trevlig restaurang med lokala smaker på menyn.

  • Dag 4 Vodice och lokala producenter

    • Efter en lugn morgon och god frukost ska vi träffa två driftiga företagare i Vodice, och smaka på deras fina produkter. Först besök hos en prisbelönt olivoljeproducent, och därefter handlar det om vin…
    • Geografiskt, befinner sig Kroatien på en plats där det varma Medelhavsområdet möter det svala klimatet från Alperna. Ett överflöd av inhemska druvsorter har utvecklats inom detta område vilket gör att du här kan uppleva annorlunda smaker. Vi provar viner gjorda på de inhemska druvorna hos en lokal mindre vinproducent. Vi får smaka på olika lokala produkter i samband med provningarna, vilket utgör en lättare lunch denna dag.
    • Eftermiddag och kväll är till eget förfogande. Passa på att prova någon lokal specialitet till middag. Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt och naturligt producerat.

  • Dag 5 Olivlundar och mysiga Skradin

    • Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag då vi besöker Ivan, en mycket passionerad olivodlare. Idag kommer vi ut på landet, och hamnar mitt i olivlunden och får se den sidan av en olivodlares liv. Många odlingar har legat i träda och har på senare år genomgått en form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Något vi kommer att få se exempel på denna dag. Ivan dukar även upp en plocklunch åt oss ute i det fria.
    • Besök i den mysiga lilla byn Skradin, vid stranden av floden Krka. Vi tar en kort gemensam promenad genom byn, därefter egen tid.
    • Kroatien brukar beskrivas i vinvärlden som kontrasternas vinland, vinland där moderna viner skapas med rötterna i en vinkultur som har funnits 4 000 år f.Kr. Vi avslutar dagen på en familjedriven vingård. Vi hör deras historia, smakar på deras kvalitativa viner och äter en god hemlagad middag.

  • Dag 6 Adriatiska havet och Sibenik

    • Vi ger oss ut på Adriatiska havets lugna vatten ännu en gång, nu med sikte på Sibenik stad. Vi går iland och Silvana, vår guide, tar oss med på en promenad som vi kallar ”vardagsliv i Kroatien” därefter egen tid att utforska Sibeniks gamla del. Här hittar man en labyrint av mysiga gränder, små torg med serveringar, och trappor som leder dig upp till fortet Sv Mihovila med en fantastisk utsikt över Sibeniks arkipelag som belöning. Innan vi återvänder till Vodice lägger vi till vid en musselfarm för att smaka på helt färska och nyupptagna musslor, perfekt med ett glas vitt vin.
    • Egen kväll och middag.

  • Dag 7 Ledig dag och gemensam middag

    • Inget program denna dag.
    • Middag på restaurang i Vodice.

  • Dag 8 Hemresa

    • Tidig morgon beger vi oss längs den vackra kusten söderut mot Splits flygplats för hemresan.

Färdledare

  • Silvana Nosic´

    Guide och Ciceron

    Silvana Nosić är född i Sverige men återvände till Kroatien som 14-åring – till det som då var Jugoslavien. Hon har jobbat inom resebranschen i princip hela sitt vuxna liv, på ett eller annat sätt. Efter att ha bott i Kroatiens andra stad Split i 30 år, flyttade hon och hennes familj cirka 60 km från Split, inåt landet, till en mindre by.
    Samarbetet började redan 2008 och varar än i dag. Silvana hälsar er alla varmt välkomna ”hem” till mig!