Albanien / Albanien

Smaka på Tirana

13 - 16 maj 2025
Följ med på en oförglömlig resa till Albaniens fascinerande huvudstad Tirana, där historia, kultur och gastronomi smälter samman. Vår resa inleds med en välkomstmiddag på en prisad fiskrestaurang innan vi utforskar stadens unika arkitektur, pulserande uteliv och färgstarka kvarter som Blloku – en gång de styrandes hemliga tillhåll. Vi upplever Skanderbegtorgets historiska och framtida betydelse, besöker den nyrenoverade basaren Pazari i Ri och njuter av det albanska kökets bästa smaker. Resan avslutas med en inblick i landets kommunistiska historia vid Bunk’Art1 och en lantlig lunch med lokalproducerat vin.

Avgång

13 maj 2025

Från

Arlanda

Reslängd

4 dagar

Pris

14 740 SEK

Ingår i resan

  • flygresa med LOT, Arlanda-Tirana, tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
  • flygskatter och avgifter
  • bussresa enligt programmet i Albanien
  • tre övernattningar i dubbelrum
  • utflykter och entréer med svensktalande lokalguide enligt programmet
  • en vinprovning
  • tre frukostar
  •  tre luncher
  • två middagar
  • måltidsdryck i Albanien; ett glas öl/vin/läsk/bordsvatten och kaffe/te till samtliga måltider
  • dricks till lokalguide och chaufför
  • resegaranti via den statliga resegarantin
  • färdledare från Specialresor

Tillval

Enkelrumstillägg för 3 nätter: 1 310 SEK

Mer information

Se över ditt Reseskydd – avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår ej i resans pris.

Program Program Albanien

  • Dag 1

    Samling sker på Arlanda kl 8.30. Vi flyger via Warszawa till Tirana, Albaniens huvudstad. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen och vi reser med egen buss till vårt hotell i centrala Tirana. Hotellet har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av Tirana, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Välkomstmiddag på en välrenommerad fiskrestaurang inom gångavstånd.

  • Dag 2

    Idag väntar en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Paret Hoxhas lyxvilla står idag tom och samlar damm, en extremt begärlig mark mitt i Tiranas mest centrala kvarter, omringat av lyxbarer och banker.
    Skanderbegtorget är döpt efter Albaniens nationalhjälte som kämpade mot the osmanska riket. Idag vakar han på sin häst över det territorium han kämpade för på 1400-talet. Skanderbeg kommer fortsättningsvis att påverka huvudstaden, då byggandet av en 85 meter hög skyskrapa ritat i form av hans huvud har påbörjats. Vi fortsätter mot Den Nya Basaren ”Pazari i Ri”, ett nyrenoverat område i de äldsta delarna av staden och som har blivit mycket populärt bland Tiranaborna. Här finns idag en blandning av modern och traditionell arkitektur, mängder av välbesökta barer och restauranger samt den lokala marknaden med sitt stora utbud av färska råvaror som fisk, skaldjur, kött och grönsaker. Här gör Tiranaborna sina inköp och träffas över en lunch eller kaffe. Vi äter en gemensam lunch under dagen. Kvällen är till eget förfogande.

  • Dag 3

    Vi börjar dagen ett stenkast bort, vid Pyramiden, templet som byggdes för att hylla den förre diktatorn Enver Hoxha, nyligen ombyggd till ungdomens hus. Den har tidigare fungerat som både museum, diskotek, nöjeslokal och som Natos högkvarter under Kosovo krisen. Det tog 32 år av funderingar, vandalisering och förfall innan man tog tag i frågan och byggde om det smaklösa monumentet till ett innovationscenter.  Vi fortsätter till Gzona där vi tillsammans med restaurangens kock lagar dagens lunch för att sedan ha en ledig eftermiddag att utforska staden på egen hand.

    Det albanska köket överraskar och de albanska krögarna är utbildade i italiensk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sin egen. Vi äter kvällens middag på restaurang Padam, där ägaren, Fundim Gjepali, har gått en spännande väg till berömmelse. Han började som diskare på restaurang i Italien och driver idag Antico Arco, en av bästa restaurangerna i Rom och Padam i Tirana. Han är utsedd till en av de tio bästa utländska kockarna i Italien. Vi följer hans livsresa i matens universum.

  • Dag 4

    Efter frukost och utcheckning från hotellet väntar en busstur till Bunk’Art1 för djupare inblick i stadens historia. Ursprungligen byggdes bunkern insprängd i berget i utkanten av Tirana mellan åren 1972 och 1978 för att husera alla regeringstoppar, inklusive Hoxha själv, i händelse av kärnvapenkrig. Bunk'Art1 sträcker sig över fem våningar med hela 106 rum, inklusive den forne diktatorns egna kvarter. I dag har ett flertal rum gjorts i ordning till utställningslokaler för att visa upp livet i det kommunistiska Albanien och är ett museum sedan april 2016. På väg mot flygplatsen stannar vi vid en ekologisk gård där vi smakar albanska viner och äter lunch i gårdens matsal. Ett trevligt och smakrikt avslut på vår Tiranaresa. VI flyger hem till Arlanda via Warszawa och landar på svensk mark vid 22.30-tiden.

Färdledare

  • Josif Paparisto

    Guide & färdledare

    Josif Paparisto säger själv att han är en tvättäkta alban, född och uppvuxen i Tirana, Albaniens huvudstad. I det kommunistiska Albanien ansågs han ha en “dålig biografi” och fick inte studera vad han själv ville så Josif utbildades till kemist.
    Han tar oss med till sina smultronställen i Albanien och gränsande länder.
    Han hälsar er hjärtligt välkomna till hans Albanien och Balkan.