Södra Frankrikes historiska skatter – Specialresor
Provence / Frankrike

Södra Frankrikes historiska skatter

18 - 22 mar 2022
Vi möter våren i södra Frankrike på en historisk resa tillsammans med våra expertciceroner dr Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton. Vi rör oss längs med Medelhavet på Via Domitia, den romerska vägen som under dessa dagar leder oss genom tid och rum. Vi bor i hamnstaden Séte och den historiska staden Nîmes. Under dagarna njuter vi av det natursköna landskapet och de många historiskt intressanta platserna och på kvällarna de goda middagarna med tillhörande dryck.

Avgång

18 mars 2022

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

24 890 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Lufthansa via Frankfurt, Arlanda-Marseilles tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor i Frankrike enligt program 
 • två nätter på Grand Hotel i Sete
 • två nätter på Hotel Marquis de la Baume
 • entré till museét i Narbonne
 • besök monumenten i Arles
 • besök utgrävningsplatsen i Glanum
 • besök Barbegal
 • besök monumenten i Nimes
 • besök Pont du Gard
 • besök teatern i Orange
 • besök i romerska staden Vaison-la-Romaine
 • fyra frukostar
 • tre luncher
 • fyra middagar, 3 på lokala restauranger och 1 på en lantgård
 • måltidsdryck till lunch och middag; vin och kaffe/te
 • ciceroner Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton
 • resegaranti via den statliga resegarantin
   

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.290:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

 

Våra ciceroner

Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet. Niklas är klassisk arkeolog och antikvetare som skrivit en avhandling om minoiska spel och spelbräden, och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har sedan 2005, vid sidan av forskning och undervisning, arbetat som ciceron på ett stort antal mycket uppskattade resor i den grekiska och romerska världen, bl a till Syrien, Turkiet, Grekland, Italien och södra Frankrike

Gustaf Hamilton har bott i Frankrike i över 20 år och äger tillsammans med sin fru Laurence slottet Champchevrier i Loiredalen. Gustaf är en riktig frankofil och har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin, vilket passar bra i detta kulturens och gastronomins Mecka. Tillsammans med sin franska fru Laurence, planerar de resor genom deras Frankrike där ett sedan länge etablerat kontaktnät öppnar portar till slott och herresäten. En kombination som borgar för en mycket exklusiv och personlig upplevelse

Program

 • Dag 1 Séte

  Flyget lyfter kl 07.55 från Arlanda och vi flyger via Frankfurt till Marseille i Sydfrankrike. Vi anländer till ett Provence där våren redan är i full blom. Niklas och Gustaf möter upp oss och vi startar med en lunch på en liten lantlig restaurang. Nu smakar det gott med den provensalska maten. Efter en trevlig lunch där vi har tid att lära känna varandra lite bättre tar vi oss vidare till den mycket vackra, men märkligt nog, inte så kända hamnstaden Séte. I Séte vi bor på trivsamma Grande Hôtel de Séte som ligger precis vid kajen med utsikt över de lokala fiskebåtarna. Efter incheckning och lite vila har vi tid att se på staden och avnjuta middag med utblick över Medelhavet.

 • Dag 2 Narbonne

  Vi börjar vår romerska tidsresa i provinsens första huvudstad Narbonne som har en vacker och spännande gammal stadskärna och där kanalen Robine mynnar ut i Medelhavet. Fast det är under staden som stadens verkliga skatt gömmer sig med en underjordisk labyrint av gångar och rum. Det är i detta romerska Horreum som är unikt i världen vi genom Niklas pedagogik, inlevelse och engagerande berättelser kommer att återupptäcka och förstå hur människor levde här för 2000 år sedan. I Narbonne startar också Via Domitia som är den romerska väg som kommer att leda oss under några dagar genom tid och rum längs det glittrande medelhavet över välbevarad romerska vägar och broar. Efter en lång och spännande dag spenderar vi ännu en kväll i Séte som har mycket att erbjuda av kulinariska upplevelser

 • Dag 3 Arles

  Idag lämnar vi Séte, kusten och vårt hotell och beger oss till Arles som grundades för 2000 år sedan av självaste Julius Cesar med en amfiteater i världsklass, välbevarad teater, forum och arkeologiskt museum. Niklas leder oss genom stadens trånga gränder där han inte bara kommer att visa och förklara vad vi ser utan också genom bilder och texter det vi inte ser. Tid ges för lunch på egen hand. Därefter går turen vidare till Glanum, som är en vackert belägen utgrävningsplats uppe bland de gröna kullarna med en hel romersk stadskärna framgrävd. Vi väljer en strategisk plats och får en hel stadsmiljö med det romerska vardagslivet utmålad för oss av Niklas som inte bara är otroligt kunnig, utan också har förmågan att dela med sig av sina kunskaper på ett levande och entusiasmerande sätt. Julii-maosuleet och triumfbågen är extremt välbevarade höjdpunkter i den antika staden. Vi hinner också med Barbegal som ligger utanför vallfartsvägarna. Här ligger längs sluttningen de otroliga ruinerna av ett av de största industrikomplexen från antiken i form av 16 sammanlänkade vattenmöllor/kvarnar.

  Vi intar middag på en mysig restaurang i Nimes. Det blir också i den vackra staden Nimes som blir vår hemvist under resterande delen av resan.

 • Dag 4 Nimes

  I Nimes har vi det helt fantastiska Korinthiska templet - Maison Carrée som man har svårt att tro att det byggdes vid Kristus födelse och är världens bäst bevarade romerska tempel: Den otroliga amfiteatern, de romerska försvarsmurarna vid Tour Magne och Porte d’Auguste, samt Dianatemplet. Vi tar tid på oss för att hinna se och förstå romarnas liv och leverne i Nimes och besöker därför också det nya och oroliga museet över romarnas historia ”Musée de la Romanité”.  Under eftermiddagen åker vi till Pont du Gard som är ett världsarv och anses vara världens vackraste akvedukt. Middagen i kväll blir något alldeles speciellt då vi besöker en  charmant provencalsk vingård med anor och lämningar från antiken. Här serveras vi en romersk middag med vin från gården.  

 • Dag 5 Orange - Vaison-la-Romaine

  Vi checkar ut från vårt hotell och lämnar Nimes för att åka till staden Orange. Den världsarvlistade teatern med 10000 platser är en av de finaste och mest välbevarade av alla antika monument i världen. Även triumfbågen tillhör toppskiktet bland tjusiga lämningar, och museet är känt inte minst för sina fina mosaiker.

  Eftermiddagen ägnar vi åt den kanske mest ”romerska” staden i Frankrike Vaison-la-Romaine, även om även den medeltida känslan är stark. Över Ouvèze-floden spänner en romersk bro från 100-talet f kr, som fortfarande används. I La Villasse-delen flankeras en magnifik stenlagd romersk gata av lyxiga bostäder, affärer och fontäner.

   

  Allt gott har ett slut och efter en strapatsfylld dag åker vi till Marseille och dess flygplats för att checka in och påbörja vår hemresa.