Frankrike / Frankrike

Bordeaux och Cognac

7 - 12 sep 2026
Följ med oss på en resa till Bordeaux, världens främsta vinhuvudstad, där vin-produktionen har en historia som sträcker sig tillbaka till 700-talet. I denna berömda region finns några av världens mest prestigefyllda viner. Under vår resa besöker vi charmiga vingårdar, utforskar den pittoreska byn Saint-Émilion, och njuter av utsökta viner och kaviar. I kuststaden Arcachon besöker vi en ostronfarm och självklart får vi smaka på denna delikatess.

I Cognac öppnar Maison Ferrand exklusivt sina dörrar för oss. Under deras varumärke finner vi Plantation Rum, Citadelle Gin och Ferrand Cognac. Vi besöker slottet Château de Bonbonnet där vi provsmakar rom och cognac. Provningen leds av Eric Bräck från Plantation Rum. Färdledare/guide under resan är vår omtyckta Michaela Jolin. Antal deltagare max 28.

Avgång

7 september 2026

Från

Arlanda

Reslängd

6 dagar

Pris

35 550 SEK

Ingår i resan

  • flygresa Arlanda-Bordeaux (via Amsterdam) tur och retur, inklusive incheckat bagage
  • fem övernattningar i vald rumskategori inklusive turistskatt
  • buss- och båtutflykter, provningar, besök och entréer enligt program
  • fem frukostar
  • två luncher
  • fyra middagar
  • vin till lunch/middag (öl där det finns)
  • dricks till chaufför
  • resegaranti via den statliga resegarantin
  • guide/färdledare Michaela Jolin är med under hela resan

Tillval

Enkelrumstillägg 5 nätter 7 360 SEK

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Program

  • Dag 1 Bordeaux

    Avresa från Arlanda ca kl 09.30 och flyg via Amsterdam, där vi gör ett kort stopp för att byta plan. Vi anländer till Bordeaux på eftermiddagen och fortsätter med transfer till hotellet. Efter incheckningen väntar en trevlig middag för att avrunda dagen.

     

  • Dag 2 Bordeaux och Marquis de Terme

    I dag är det dags att upptäcka Bordeaux eller ”Lilla Paris” som staden ofta kallas för på grund av sin eleganta arkitektur och sina charmiga boulevarder. Staden kombinerar historia med en modern och ungdomlig energi tack vare sina universitet och sin livliga kulturscen. Vår färdledare Michaela tar oss med runt i staden och turen avslutas (för den som vill) vid det interaktiva vinmuséet Cité du Vin, som är väl värt ett besök. Brevid muséet finns en trevlig saluhall där man kan äta lunch (på egen hand). Ett besök på matmarknaden Capucins är en trevlig upplevelse, här kan man hitta specialiteter som canelés (små karamelliserade bakverk) och så klart ostron från Arcachonbukten!

    Tidig eftermiddag samlas vi igen för att stiga ombord på bussen mot det legendariska vinområdet Médoc, vars namn betyder "jorden i mitten" – en passande benämning för detta landskap som breder ut sig mellan Atlanten och Gironde-flodens glittrande vatten. Här, i hjärtat av Bordeaux’s vinvärld, framställs eleganta, kraftfulla rödviner kända för sin djupa struktur, komplexitet och långa lagringspotential. Vår slutdestination är det anrika vinslottet Marquis de Terme, en juvel med anor från 1600-talet och en respekterad producent inom appellationen Margaux. Under vårt besök får vi en inblick i gårdens traditioner och moderna vinmakarkonst, samtidigt som vi provsmakar några av deras utsökta viner. När kvällen närmar sig avrundar vi upplevelsen med en smakrik middag, där självklart noggrant utvalda viner från gården ackompanjerar varje rätt och lyfter fram de klassiska smakerna från regionen.

  • Dag 3 Cognac

    Efter frukost beger vi oss av mot regionen Cognac och på vägen passerar vi Bourg och Blaye, där dess sluttningar breder ut sig mot vingårdarna i Médoc och skapar en typisk vinodlingsterräng. Väl framme i Cognac väntar ett besök på Manoir de Mademoiselle, ett historiskt slott som i stort sett har bevarat sitt ursprung och ser ut som när det byggdes. Vår lunch serveras på en charmig restaurang vid floden. Vi fortsätter därefter till Maison Ferrands "huvudkontor," Château de Bonbonnet, där destilleriet ligger. Här hålls också utbildningar och provningar, och vi får själva möjlighet att smaka på både rom och gin. Eric Bräck från Plantation Rum är den som leder provningarna. Efter en heldag i Cognac är vi åter i Bordeaux under kvällen och vill man gå ut och äta middag finns det gott om restauranger att välja mellan.

  • Dag 4 Neuvic & Saint-Emilion

    Idag reser vi österut, och vårt första stopp är Caviar de Neuvic, ett franskt företag som specialiserar sig på att föda upp störar och producera förstklassig kaviar. Under besöket får vi en inblick i hur de skapar en optimal miljö för störarna och får lära oss mer om uppfödningsprocessen. Besöket avslutas med en provsmakning följt av lunch. Därefter väntar Saint-Émilion på oss, staden som har gett namn åt den berömda vinregionen. Vi inleder med en gemensam promenad, och därefter har du möjlighet att utforska på egen hand – besök vingårdar, provsmaka lokala viner eller bara njut av den vackra arkitekturen. Vi återvänder till Bordeaux tidig kväll och när mörkret faller serveras intar vi vår middag på en av stadens många inbjudande restauranger.

     

  • Dag 5 Arcachon

    Vi styr kosan västerut mot den charmiga kuststaden Arcachon, känd för sina ostronodlingar. I dag får vi lära oss allt om ostron, havets delikatess! Dagen börjar med en båttur i bukten där vi besöker en ostronfarm, i detta område skördas årligen 60 000 ton ostron som är hälften av Frankrikes totala ostronproduktion. Till lunch serveras såklart ostron tillsammans med andra läckerheter. Vi är tillbaka i Bordeaux under tidig eftermiddag och innan det är dags att äta middag har du några timmar på egen hand i staden.

     

  • Dag 6 Hemresa

    Frukost och utcheckning från hotellet, vår buss tar oss till flygplatsen för flyg tillbaka till Sverige där vi beräknas landa ca kl 16.30.

Färdledare

  • Michaela Jolin

    Guide & färdledare

    Michaela Jolin, svensk skådespelare och programledare i SVT är flitigt anlitad främst när det gäller konstresor. Under en längre tid bodde hon i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk som hon har en filosofie kandidatexamen i. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare. Hon arbetar också som Stockholmsguide och guidar även på Sven-Harrys konstmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.