Kroatien - Smaka på mellersta Dalmatien
Vänta inte med att boka, vi reser i grupp med 25 deltagare.
Ingår i resan
- flygresa Arlanda-Split tur och retur, inklusive incheckat bagage (vikt och mått meddelas inför avresan)
- flygskatter och avgifter
- sju övernattningar i vald rumskategori inklusive turistskatt
- svensktalande lokalguide 6 dagar
- buss- och båtutflykter, provningar, besök och entréer enligt program
- sju frukostar
- två luncher
- en lättare kvällsmåltid på ankomstdagen
- sex middagar
- 1-2 glas öl/vin till lunch/middag
- dricks till lokalguide och chaufför
- resegaranti via den statliga resegarantin
- färdledare från Specialresor
Tillval
Tillägg per person för rum med havsutsikt; 480:-
Enkelrumstillägg 7 nätter; 3180:-
Mer information
Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.
Program
-
Dag 1 Vodice
Samling sker på Arlanda flygplats kl 16.00. Vi flyger med direktflyg och ankommer Split flygplats på kvällen. Buss väntar på Split flygplats för att ta oss norrut, cirka en timmes färd, till Vodice och vårt hotell. Efter ankomst till hotellet erbjuds något lätt att äta och dricka. Vodice är en populär kuststad med en avslappnad atmosfär vid Adriatiska havet. Här finns en charmig småbåtshamn och många möjligheter att smaka på lokala delikatesser och färsk fisk.
-
Dag 2 Zadar med havsorgel och solhälsning
Vi börjar dagen med en lugn förmiddag och tid att utforska Vodices omgivningar. Under en orienteringsrunda bekantar vi oss med stadens charmiga gator och lokala atmosfär. Om möjligt träffar vi en biodlare på marknaden för att provsmaka hans honung, en smakupplevelse som speglar regionens naturliga rikedom. Därefter har vi tid för egen lunch i Vodice. På eftermiddagen tar vi bussen till Zadar, en stad vid Adriatiska havet känd för sin unika blandning av historisk och modern karaktär. Här kan vi upptäcka historiska sevärdheter som det antika romerska forumet, den ikoniska Sankt Donatus-kyrkan från 800-talet och stadens medeltida murar. Zadar bjuder också på moderna attraktioner, som den fascinerande Havsorgeln som skapar musik med vågornas hjälp, samt Solhälsningen – en imponerande ljusinstallation som är magisk vid solnedgången. Vi avslutar dagen med middag och återvänder till Vodice senare på kvällen.
-
Dag 3 Driftiga företagare och smakfulla besök
Efter en lugn morgon och god frukost ska vi träffa två driftiga företagare i Vodice, och smaka på deras fina produkter. Först besök hos en prisbelönt olivoljeproducent, och därefter handlar det om vin…Geografiskt, befinner sig Kroatien på en plats där det varma Medelhavsområdet möter det svala klimatet från Alperna. Ett överflöd av inhemska druvsorter har utvecklats inom detta område vilket gör att du här kan uppleva annorlunda smaker. Vi provar viner gjorda på de inhemska druvorna hos en lokal mindre vinproducent. Vi får smaka på olika lokala produkter i samband med provningarna, vilket utgör en lättare lunch denna dag. Eftermiddagen är till eget förfogande och kvällen inbjuder till en gemensam middag på restaurang i Vodice.
-
Dag 4 Kroatiska öar och fridfull charm
Egen förmiddag och lunch. På dagens program är fridfull charm, genuin kroatisk kultur och havet. Tidig eftermiddag promenerar vi till hamnen där vi går ombord på vår båt som ska ta oss ut till två bilfria öar i skärgården utanför Vodice. Ö nummer ett är Krapanj, en av de minsta bebodda öarna i regionen, både till storlek och befolkning. Stämningen är lugn och autentisk med traditionella stenhus och smala gator. Vi besöker Mrs Divna som visar och berättar om traditionen att dyka efter tvättsvamp i Adriatiska havet, något hennes familj har gjort i generationer. Ö nummer två är den idylliska ön Prvic, med anknytning till mannen bakom fallskärmen, uppfinnaren Faust Vrancic. Vi tar en promenad och avslutar med en middag innan båten tar oss tillbaka till Vodice. En dag med intressanta möten och man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla!
-
Dag 5 Olivodlaren Ivan, pittoreska Primosten och vin med anor
Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag då vi besöker Ivan, en mycket passionerad olivodlare med miljötänk och ekologisk odling i fokus. Vi kommer ut på landet, hamnar mitt i olivlunden och får se den sidan av en olivodlares liv. Många odlingar i landet har legat i träda och har på senare år genomgått en form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Något vi kommer att få se exempel på denna dag. Ivan dukar även upp en enkel plocklunch åt oss ute i det fria.
Dagen fortsätter med besök i pittoreska Primosten, belägen på en halvö mellan Trogir och Sibenik. Här finns både medeltida historia och autentiskt vin. I området runtomkring växer nämligen den lokala Babic-druvan i steniga och karga jordar, resultatet är ett robust vin med mycket smak. Vi tar en kort gemensam promenad genom staden, därefter egen tid. Kroatien brukar beskrivas i vinvärlden som kontrasternas vinland, vinland där moderna viner skapas med rötterna i en vinkultur som har funnits 4 000 år f.Kr. Vi avslutar dagen på en familjedriven vingård i närheten av Sibenik. Vi hör deras historia, smakar på deras kvalitativa viner och äter en god hemlagad middag. Personligt och minnesvärt.
-
Dag 6 En dag av egna val
Inget program denna dag, egen dag och kväll. Passa på att prova någon lokal specialitet till middag. Råvarornas rena smaker bjuder på kulinariska höjder även på enkla restauranger. Allt är färskt, lokalt och naturligt producerat.
-
Dag 7 Sibenik och vardagslivet i Kroatien
Vi ger oss ut på Adriatiska havets lugna vatten ännu en gång, nu med sikte på Sibenik stad. Vi går iland och Silvana, vår guide, tar oss med på en promenad som vi kallar ”vardagsliv i Kroatien” därefter egen tid att utforska Sibeniks gamla del. Här hittar man en labyrint av mysiga gränder, små torg med serveringar, och trappor som leder dig upp till fortet Sv Mihovila med en fantastisk utsikt över Sibeniks arkipelag som belöning. Innan vi återvänder till Vodice lägger vi till vid en musselfarm för att smaka på helt färska och nyupptagna musslor, perfekt med ett glas vitt vin. Dagen avslutas med en gemensam middag på restaurang i Vodice.
-
Dag 8 En naturskön avslutning
Vi lämnar hotellet efter en lugn förmiddag och egen lunch. Flyget hem avgår senare på kvällen och vi nyttjar dagen till ett par intressanta besök. Genom lilla byn Dubrava strosar vi i lugn takt för att besöka Falkcentret som drivs av Emilio. Ett center för bevarande och utbildning kring rovfåglar. Det ligger i en naturskön miljö och erbjuder besökare en unik möjlighet att lära sig om fåglar, särskilt falkar, och andra rovfåglar. Vi tar oss vidare för att avsluta vår resa med en tidig middag med ”hemma hos” känsla. Hemlagade rätter står på bordet och vårt värdpar visar gärna var maten lagas och hur man tillagar de rätter som bjuds. Framåt 18.00-tiden är det dags att åka till Splits flygplats för att flyga hem till Sverige. Vi landar på Arlanda kl 23.55.
Färdledare
-
Silvana Nosic´
Guide och CiceronSilvana Nosić är född i Sverige men återvände till Kroatien som 14-åring – till det som då var Jugoslavien. Hon har jobbat inom resebranschen i princip hela sitt vuxna liv, på ett eller annat sätt. Efter att ha bott i Kroatiens andra stad Split i 30 år, flyttade hon och hennes familj cirka 60 km från Split, inåt landet, till en mindre by.
Samarbetet började redan 2008 och varar än i dag. Silvana hälsar er alla varmt välkomna ”hem” till mig!
Bilder
-
Hotel Miramare
-
Promenad med Silvana
-
Vodice
-
Zadar
-
Zadar
-
Zadar Havsorgeln
-
Zadar solnedgång
-
-
-
-
-
Krapanj
-
Båttur i Sibeniks och Vodices skärgård
-
Tvättsvampar
-
Prvic
-
-
-
Vodice by night
-
Besök hos Ivan den nya tidens olivodlare, gammal tradition med nytänk
-
-
-
Pittoreska Primosten ligger på en halvö i Adriatiska havet
-
Primosten
-
Primosten
-
Primosten
-
Familjedriven vingård nära Sibenik
-
-
Foto: Aleksandar GospicAleksandar Gospic
-
-
-
Sibenik sett från havet
-
Sibenik
-
-
-
Vi smakar tillagade musslor direkt från havet
-
-
Dubrava, en by på landet
-
Emilio på Falkcentret i Dubrava
-
-
Den traditionella rätten peka tillagas
-