Sicilien / Italien

Kundresa till Sicilien - rykande hett!

Följ med oss på en resa där det mesta ingår i priset.

Efter sommaren 2023 besöker vi den mytomspunna ön Sicilien, en soldränkt pärla med ett imponerande förflutet. Vår ”hemvist” under resan är Syrakusa, en gång i tiden hemvist för helgonet Sankta Lucia och matematikern Arkimedes. Vulkanen Etna, den högsta aktiva vulkanen i Europa, tronar upp sig på öns östra sida och inte långt därifrån finns den vackra staden Taormina som bjuder oss på fantastiska vyer ut över Medelhavet. Vi utforskar en utvald del av Medelhavets största ö tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian, Arlanda-Catania tur och retur
  inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresa och transfers med småbussar enligt programmet i Italien
 • sju övernattningar i dubbelrum (enklare standard med fönster, ej balkong)
 • turistskatt i Syrakusa
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide enligt program
 • guidad stadspromenad i Syrakusa, Taormina, Noto och Ragusa Ibla
 • entré till domkyrkan i Syrakusa
 • entré till dockteatern Pupi och ca 30 minuters föreställning
 • entré och guidning i Neopolis
 • vinprovning på en vingård utanför Noto
 • besök på Agriturismo gård med djur
 • sju frukostar
 • fyra luncher (2-rätter); en på gården Il Giraldino, en i Ortygia, en på vingården
  samt en i Ragusa Ibla
 • sju middagar (3-rätter eller mer); fyra på lokala restauranger och tre på hotellet
 • måltidsdryck i Italien:
  lunch; ett glas vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso)
  middag; två glas vin/öl/läsk, undantaget Agroturismo gården och Osterian där
  enbart rödvin och vatten serveras som måltidsdryck
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykt
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

 • Enkelrumstillägg: 2.440:-

Mer information

Anmälan senast 15 december därefter i mån av plats

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Sicilien

  Samling sker på Arlanda flygplats kl 05.30. Norwegian tar oss med direktflyg till Sicilien och vi landar på Catanias flygplats vid 11-tiden. Med imponerande vulkanen Etna i kulissen beger vi oss tillsammans med vår svensktalande lokalguide till en lantgård för en härlig lunch. Man odlat citroner sedan 900-talet på Sicilien och efter lunch finns möjlighet att titta närmare de citrusodlingar som finns i gårdens ägo.

  Under vår vistelse på Sicilien bor vi i Syrakusa och utforskar den sydöstra delen av ön. Staden Syrakusa ligger fint på en klippig halvö, grundad av grekerna 734 f kr, och staden var under antiken ett mäktigt rike. Här levde och verkade flera kända personligheter som Santa Lucia, Dionysos och Platon för att nämna några. Den grekiska uppfinnaren och matematikern Arkimedes lär ha utropat sitt berömda ”Eureka” just i Syrakusa. Vi checkar in på vårt hotell vid 16-tiden, har tid att göra oss hemmastadda, och lite senare träffas vi igen för att äta en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Syrakusa

  Vi börjar vår vistelse på riktigt med att upptäcka Syrakusa och inleder med praktfulla Neopolis, den nya staden. Här får vi se och lära mer om den av UNESCO världsarvs-klassade grekiska amfiteatern, offeraltaret, paradisdalen och den romerska teatern, allt på en och samma plats. Därefter gör vi en stadsvandring tillsammans med vår kunniga guide i Syrakusas gamla stad Ortygia.

  Vi ser den populära matmarknaden, resterna av Siciliens äldsta tempel och domkyrkan, eller rättare sagt Santa Lucia katedralen. Lunch serveras i form av sicilianska specialiteter på det trevliga torget mitt i gamla stan, med utsikt över både rådhuset och kyrkan. Efter maten fortsätter vår vandring genom pittoreska gränder där vi stannar till, lär oss om papyrus-tillverkning, ser den berömda Arethusas källa, njuter av den fina hamnen och har lite egen tid. Efter en händelserik dag åker vi tillbaka till vårt hotell och senare på kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang utmed havet.

 • Dag 3 Ledig dag och besök på Agriturismo

  Dagen spenderas efter eget tycke och smak med lunch på egen hand. Passa på att nyttja hotellets stora fina utomhuspool eller prova ”Hop on Hop off” bussen som går till gamla stan Ortygia. Vi kan varmt rekommendera en provsmakningsmeny till lunch, med bland annat lokala ostar, korvar, fisk och andra delikatesser på matmarknaden i Ortygia. För de som önskar ut på Medelhavet hjälper Specialresor till med att boka en timmes båttur, om vädret tillåter.

  Sen eftermiddag samlas vi för att åka ut på landet till en Agriturismo, bondgård, som är känd för sitt goda vin och sina delikata ostar. Vi får en kort visning av gården och alla deras djur, här finns mjölkkor, tjurar, grisar, getter, får, marsvin, hundar, höns och gäss. I gårdsmejeriet producerar man sin egen ost. Kvällens middag är en äkta, riklig Siciliansk lantmiddag med lokala specialiteter.

 • Dag 4 Etna och Taormina

  Strax efter frukost beger vi oss norrut till nationalparken där Europas högsta aktiva vulkan tronar upp sig. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi besöker vulkanen Etna på drygt 1900 meter över havet, vilket är så högt vi tar oss med bussen. Etnas högsta punkt ligger på cirka 3000 meter. Vid vår anhalt, 1900 meter över havet, promenerar vi vid de slocknade kratrarna, och en viss känsla av urkraft och lycka infinner sig när man kommer i närkontakt med en vulkan på det här sättet.

  Mätta på vulkaniska intryck åker vi mot nordöst till den omåttligt populära och inte minst, vackra staden Taormina. Vi börjar med en gemensam promenad, därefter ”egentid” att strosa omkring i fina Taormina. Passa på att se den berömda grekiska amfiteatern eller bara njut av miljön! Med fina naturbilder på näthinnan återvänder vi så småningom till vårt hotell i Syrakusa där kvällens middag dukas upp.

 • Dag 5 Vingård och fiskebyn Marzamemi

  Det sägs att i Noto finns de finaste vingårdarna på Sicilien, då passar det bra att stanna till på en trevlig och genuin vingård för att se om det stämmer. Här väntar oss en lättare lunch tillsammans med vinprovningen. Därefter beger vi oss till mysiga lilla fiskebyn Marzamemi där det mesta kretsar kring torget Regina Margherita Square. Förr var betydelsen av tonfiskfisket mycket stort på Sicilien och vår guide berättar om fiskeindustrin och om hur fisket gick till. Lite ”egentid” ges för att titta runt i hamnen och kanske hitta något trevligt ställe för en espresso. På vägen hem från Marzamemi stannar vi till på en trevlig strandrestaurang för middag.

 • Dag 6 Noto och Ragusa Ibla

  Idag går vår resa i barockens tecken. Vi besöker staden Noto som totalförstördes av en kraftig jordbävning år 1693, flyttades åtta kilometer bort och byggdes upp i barockstil under 1700-talet. Arkitekterna tävlade med varandra om de vackraste utsmyckningarna och de pampigaste byggnaderna och vi får se det imponerande resultatet. Vi blir guidade i Noto och har sedan en stund på egen hand. För de som följt den italienska tv-serien om kommissarie Montalbano kan vi meddela att vi följer i hans fotspår denna dag.

  Vi fortsätter till högt belägna Ragusa Ibla, också en mycket fin barockstad, och tar en promenad in i hjärtat av gamla staden till vår trevliga lunchrestaurang. Efter lunch finns tid att göra egna upptäckter innan det är dags för hemfärd. Denna kväll äter vi middag tillsammans på hotellet.

 • Dag 7 Ledig dag och Ortygia

  Dagen är fri för egna aktiviteter, det ger chans att smälta alla intryck från veckan och bara ha det lugnt och skönt. Vill man vara mer aktiv kan vi rekommendera en promenad till den unika kyrkan Madonna delle lacrime, arkeologiska museet eller katakomberna.

  Vid femtiden samlas vi för att få uppleva en traditionell dockteater. Den kända sicilianska dockteatern ”Opera dei Pupi” i Ortygia är fortfarande verksam, och framför med knappa metern höga marionettfigurer historiskt stoff från öns folkliga tradition. Kvällen avslutas med middag på en hemtrevlig Osteria, i en av Syrakusas pittoreska gränder. Efter måltiden vandrar vi hemåt över domkyrkotorget och njuter av den vackra ljussättningen av de barocka byggnaderna.

 • Dag 8 Hemresa

  Vi lämnar Syrakusa vid åttatiden på morgonen med många fina minnen i bagaget. På Catania flygplats vinkar vi av vår trevliga guide, checkar in, och vid lunchtid lyfter Norwegians flyg mot Sverige. Genom flygplansfönstret återser vi vulkanen Etna och man kan inte annat än bli imponerad, igen! Vi landar på Arlanda flygplats vid 15.30-tiden.