Sparbanken i Enköping Private Banking-Slovenien – Specialresor
Portoroz / Slovenien

Kundresa till Slovenien - ett land på frammarsch

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset!
Res med oss till Slovenien 2022 och du blir garanterat positivt överraskad!
Vi besöker ett land som bjuder på vacker natur, intressanta byar och städer, entusiastiska entreprenörer och god mat. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram genom utvalda delar av Slovenien tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Ingår i resan

 • flygresa med Swiss International Air Lines, Arlanda-Zurich-Ljubljana, tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt programmet i Slovenien
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide dag 1–8, enligt program
 • sju övernattningar i dubbelrum med balkong och garanterad havsutsikt
 • turistskatt 7 nätter samt registreringsavgift (hotellet) i Slovenien
 • fri entré till hotellets inomhuspool i Slovenien
 • guidad promenad i Piran och Ljubljana
 • besök och guidning vid Piran saltanläggning
 • besök och guidning vid ett lokalt fiskodlingsföretag inklusive båttur, smakprov och vinprovning
 • båttur till Bledön samt entré till kyrkan och klocktornet på ön
 • visning Lectarhjärtan
 • besök och guidning på Lipica Stud farm (stuteri)
 • entré och guidning i Postojnagrottan
 • rundvisning på en vingård inklusive vinprovning
 • visning av tryffeljakt med hund 
 • sju frukostar
 • en kvällssmörgås på hotellet, dag 1
 • en lunch; en 2-rätters lunch i Lokev
 • sex middagar; två bufféer på hotellet, fyra 3-rätters på lokala restauranger enligt program
 • måltidsdryck: Lunch: ett glas husets vin/läsk/juice, bordsvatten och kaffe (ibland espresso).Middagar: två glas husets vin/öl/läsk/juice, bordsvatten och kaffe (ibland espresso).
 • whispers (hörsnäcka) vid utflykter
 • dricks till lokalguide, chaufför med flera
 • personal från Specialresor och representanter från Sparbanken i Enköping
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1 870:-

Mer information

Vi erbjuder öppet köp t o m 25 maj  

För att följa med på resan krävs att du är fullvaccinerad och kan uppvisa EU:s covidbevis vid avresa.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här

Program Program - Slovenien

 • Dag 1 Avresa

  Samling sker på Arlanda flygplats klockan 11.00. Vi flyger med Swiss International Air Lines till Zurich, där vi byter plan för att sedan fortsätta till Ljubljana Jože Pucnik flygplats. Den totala restiden är omkring fem timmar. I Ljubljana väntar vår buss och svensktalande lokalguide på att få ta oss med till Portoroz, som är vårt hem och vår utgångspunkt för många intressanta och ”oväntade” utflykter under en veckas tid. Vårt hotell, Grand Hotel Bernadin har bästa läget precis vid havet och alla rum har en balkong med havsutsikt. Andra faciliteter på hotellet är havsbad (ej sandstrand), inomhuspool och SPA-avdelning. Vi checkar in och blir serverade en kvällssmörgås med dryck på hotellet.

 • Dag 2 Portoroz, saltanläggning & fiskodling

  Förmiddagen spenderar vi vid och på Adriatiska havets lugna och kristallklara vatten, i Piran Bay. Vi startar utflykten med att besöka en saltanläggning där det än idag utvinns salt på ett traditionellt sätt! Här används en 700 år gammal metod som harmoniserar mellan natur och människa, vilket vi får höra mer om av vår svensktalande guide. Vi träffar även en prisbelönt familj som har vigt sitt liv till havet och att odla fram den bästa fisken, på ett hälsosamt och naturligt sätt. Vi kliver ombord på en båt som tar oss ut till deras musselodlingar och de pooler där fisken odlas och vi kan med egna ögon bevittna, och höra om arbetet de utför. Besöket avslutas med att vi provsmakar den goda fisken tillsammans med en vinprovning av lokala viner. Därefter ges tillfälle till att upptäcka Portoroz på egen hand, eller återvända till hotellet. Under senare delen av eftermiddagen samlas vi i hotellets lobby för att tillsammans promenera till pittoreska Piran (cirka 1 km). Piran ligger längst ut på en smal halvö och är allas favoritstad längst den slovenska kusten. Pirans ”gamla stad” är en av de bäst bevarade historiska städerna vid Adriatiska havet, en pärla bland venetiansk gotisk arkitektur, som är svår att inte bli förälskad i. Vi går runt i staden med vår guide, som berättar och ser till att vi inte går vilse i de trånga gränderna. Kvällens middag dukas upp på en familjeägd restaurang vid torget i Piran, en fin avslutning på dagen!

 • Dag 3 Ledig dag

  Idag väntar en helt ”ledig” dag, öppen för egna aktiviteter. Vissa väljer att ta det lugnt och bara njuta av omgivningarna och havet. Andra väljer att promenera till Portoroz som ligger åt ena hållet från vårt hotell, eller till Piran som ligger åt andra hållet. Är någon intresserade av kaktusar så kan vi ge ett bra tips. Middagen äter vi gemensamt på hotellet där en god buffé dukas upp.

 • Dag 4 Lipica & Postojnagrottan

  Efter en god frukost från hotellets välfyllda frukostbuffé beger vi oss till Lipica för att ta reda på den välkända lipizzanerhästens ursprung! Lipica Stud Farm grundades 1580 och är därmed ett av världens äldsta stuterier. I Lipica föder man upp och tränar hästar till den Spanska ridskolan i Wien, och har så gjort i alla tider. Hästrasen har fått sitt namn efter orten Lipica i Slovenien. Vi äter lunch hos en familj i den lilla byn Lokev, innan vi åker vidare till det andra besöket för dagen, den mäktiga Postojnagrottan och dess underjordiska värld! Postojnagrottan är formad och skapad av vatten från floden Pivka och är, med sina 5,3 kilometer att besöka, den längsta grottan i världen som är öppen för allmänheten. Man tar sig den första biten in i den upplysta grottan med tåg, därefter fortsätter man till fots. Temperaturen är konstant 8-10 grader och här lever den för Postojnagrottan unika ”mänskliga fisken”! Vi är tillbaka på hotellet tidig kväll. Kvällens middag äter vi på hotellet.

 • Dag 5 Vingård & tryffeljakt

  Vi startar dagen med en förmiddag på egen hand. Kanske vill du utforska området, ta en promenad in till Piran eller njuta av hotellets vackra läge. Vi befinner oss i Slovenska Istrien och under eftermiddagen tar vår guide med till en familjeägd vingård där vi går en rundtur och lär oss om produktionen och beskådar den vackra vinkällaren. Därefter får vi höra om den lokala specialiteten ”tryffeljakt”. En liten uppvisning om hur tryffeln hittas väntar, mycket intressant och spännande! Vi avslutar besöket med en härlig middag, och vad passar väl bättre än att få smaka på den ädla tryffeln. Till middagen bjuds vi på olika viner från gården, alla ekologiska. Under kvällen ges det mer prov på den lokala traditionen då vi under middagen underhålls (och kanske deltar) i den musik och dans som är vanlig i dessa trakter.

 • Dag 6 Bledsjön och slovensk tradition

  Idag väntar en heldag med mäktiga naturupplevelser på programmet. Vi beger oss norrut, cirka två timmar med buss, till den romantiska Bledsjön. En nästan overklig känsla infinner sig och det känns som man befinner sig mitt i en saga. Omgivningarna är helt fantastiska med den glaciära sjön och de höga bergen runt omkring. Mitt i sjön ligger Sloveniens enda ö, Bledön, dit vi tar oss med de traditionella Pletna båtarna och dess båtkarlar som står för musklerna. Att ringa i kyrkklockan tre gånger betyder att din innersta önskan går i uppfyllelse, så ett besök i kyrkan bör hinnas med innan vi lämnar ön igen. Bled är litet och mysigt, så vi har även egen tid för att njuta av allt det vackra samt äta en lättare lunch på egen hand. Innan dagen är slut stannar vi till, på vägen tillbaka mot kusten, i en liten by där vi får stifta bekantskap med Lectar hjärtat. En slovensk tradition som innebär att man ger en gåva i form av ett hjärta till någon man tycker extra mycket om. Vi äter även en traditionell slovensk måltid i samma by.

 • Dag 7 Ledig dag

  Dagen spenderas på egen hand, kanske önskar du att njuta av dagen vid havet eller spendera tiden i den mysiga staden Piran. Vår sista gemensamma middag serveras denna kväll på en närbelägen restaurang.

 • Dag 8 Ljubljana & hemresa

  Efter en god frukost checkar vi ut för att ta adjö av vårt hotell och Portoroz. Innan vi åker till flygplatsen står Sloveniens charmiga huvudstad, Ljubljana, på programmet. Ljubljana är en medelstor europeisk stad, som har bevarat sin småstadskänsla och avslappnade atmosfär, samtidigt som här finns en modern storstads alla bekvämligheter. Ljubljana utsågs 2016 till Europas miljöhuvudstad och stoltserar med den vackra floden Ljubljanica, som tar sin väg genom staden. Vi visas runt i Ljubljana av vår guide, därefter finns tid att på egen hand äta lunch och utforska den slovenska huvudstaden. Efter oförglömliga dagar i Slovenien, beger vi oss under eftermiddagen till Ljubljana Jože Pucnik flygplats. Vi mellanlandar även denna gång i Zurich och beräknas vara på Arlanda flygplats sen kväll.