Whiskey på Irland
Ingår i resan
- Flygresa Arlanda-Dublin tur och retur, flygskatter och avgifter
- fyra övernattningar i vald rumskategori
- bussresor enligt program
- guidade besök och visningar enligt program
- totalt sex whiskeyprovningar med olika mix av single malt, blended och pot still
- tre frukostar
- en lunch
- två middagar
- 1 glas vin/öl till lunch/middag
- dricks till guide och chaufför
- resegaranti och färdledare från Specialresor
Alla guidningar sker på svenska eller översätts till svenska
Tillval
Tillägg för enkelrum i 4 nätter: 3.690:-
Mer information
Endast 30 platser, så först till kvarn.
Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.
Läs hela programmet här
Program
-
Dag 1 Ankomst Irland och Kilkenny
• Ankomst till Dublin strax före lunch, vår guide och ciceron Annie möter upp vid ankomst.
• Lunch serveras i närheten av flygplatsen.
• Besök Kilbeggan, republiken Irlands äldsta destilleri med anor från 1757. Här finns både industrihistoria och provsmakning på programmet.
• Ankomst sen eftermiddag till mysiga och medeltida Kilkenny i sydöstra Irland.
• Middag på hotellet.
• Efter middagen berättar vår ciceron Annie om den för Irland unika ”pot still” whiskeyn. Varför är den så speciell? Vi provar och jämför 2 premium pot still whiskeys med 1 premium single malt.
• Övernattning centralt i Kilkenny. -
Dag 2 Ballykeefe destilleri och middag på egen hand
• Valfri guidad promenad i Kilkenny på förmiddagen med besök i Slottet från 1200-talet (entré ingår ej). Kilkenny är också en hantverksstad, med butiker längs slingrande gränder som säljer keramik, målningar och smycken. Egen tid för lunch.
• Besök Ballykeefe destilleri lite utanför Kilkenny. 2017 öppnade familjen Ging ett litet destilleri, en dröm som gick i uppfyllelse. Morgan och Anne berättar om sitt ekologiska jordbruk, och vi lär känna deras produkter. Här handlar det inte bara om whiskey… Ett personligt och intressant besök.
• Egen kväll och middag, vi tipsar gärna!
• Övernattning centralt i Kilkenny. -
Dag 3 Ankomst till Dublin
• Utcheckning från hotellet i Kilkenny.
• På vägen till Dublin stannar vi till i det vackra Wicklowområdet, the Garden of Ireland. Vi besöker ett relativt nytt destilleri där den prisbelönta Fercullen whiskey produceras. Precis bredvid ligger det praktfulla godset Powerscourt House and Gardens, även här gör vi ett stopp. Slottet var på 1300-talet ett betydande slott med stor garnison. Idag finns här en fantastisk trädgård oavsett årstid, med fina statyer och över 200 olika sorters träd som är sammanlänkade genom ett promenadstråk, allt inramat av Wicklow-bergen i bakgrunden (entré till trädgården ingår ej, valfritt). I slottscaféet finns goda bakverk och enklare luncher för den som är sugen på något att äta. Är man inte det, så finns fina ”livsstilsbutiker” där man med lätthet kan spendera en stund!
• Dublin stadsrundtur med buss, vi får höra om stadens historia och livliga nutid.
• Egen kväll och middag, vi tipsar gärna!
• Övernattning mycket centralt i Dublin. -
Dag 4 Irish Whiskey Museum och Temple Bar
• Besök Irish Whiskey Museum, i hjärtat av Dublin. Här berättas det om den ädla dryckens historia från dess födsel till nutid. Provsmakning ingår så klart och eftersom museet är neutralt kan man här smaka whiskey från öns alla hörn.
• Besök Teeling destilleri som ligger i det gamla distriktet Liberties. Destilleriet har en intressant historia och har gått från klarhet till klarhet. I mars 2019 valdes deras 24-åriga single malt till ”Worlds Best Single Malt” på ”World Whiskies Awards”. Ett självklart besök för varje whiskeynörd.
• Middag i Temple Bar på The Old Storehouse med levande musik och skön Dublinstämning. Här serveras traditionella irländska rätter av råvaror producerade på Irland.
• Övernattning mycket centralt i Dublin. -
Dag 5 Dublin och hemresa
• Tid att utforska Dublin på egen hand, vill man ha ombyte från whiskeyn denna dag, kan vi rekommendera att besöka Guiness Storehouse, shoppa loss på Henry eller Grafton Street, uppsök ett
intressant museum som t ex Kilmainham Gaol eller strosa bara omkring och andas den speciella Dublinatmosfären. Vill man prova mer whiskey så finns ytterligare destillerier i Dublin att tipsa om.
• Ca kl 15.30 samling för transfer till flygplatsen.
Färdledare
-
Annie Daly
Guide och CiceronAnnie har bott på Irland sedan 1996 och har jobbat som guide och reseledare i 15 år. Hon har alltid haft ett intresse för mat och dryck så det var bara en tidsfråga innan hon blev nyfiken på “Uisce Beata” som whiskey heter på iriska. Genom åren har hon besökt otaliga destillerier både på Irland och i Skottland, med turistgrupper och privat. Intresset för ”livets vatten” ökade i samma takt som hennes egen whiskeysamling växte och blev större, liksom kunskapen om dess historia och produktion. När turismen stannade några år under covidpandemin passade hon på att utbilda sig ytterligare och har nu certifikat i både irländsk whiskey och skotsk whisky från Edinburgh Whisky Academy. Annie ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper och att visa upp sitt vackra Irland.