Sydafrika / Sydafrika

Sydafrika med guldkant - Safari - Kapstaden - Vindistrikt

30 okt - 11 nov
Välkommen med på drömresan!
Följ med oss på en spännande resa till regnbågslandet Sydafrika, Afrikas sydligaste land. I härlig försommartid utforskar vi vacker natur, möter spännande kultur, lever safariliv, besöker fina stränder, äter utsökt mat och smakar goda viner på vår kompletta resa till Sydafrika! Vi startar i Johannesburg för att därifrån åka norrut till vår safaripark där vi har ”The big five”. Efter att ha fått tillfälle att uppleva det man alltid har drömt om åker vi vidare till mångkulturella Kapstaden. Staden kallas ”Mother City” och har utnämnts till världens bästa resmål! Tillsammans med vår svensktalande lokalguide upplever vi en resa med guldkant.

Sista bokningsdag 20 juni 2024.

Avgång

30 oktober 2024

Från

Arlanda

Reslängd

13 dagar

Pris

46 650 SEK
Endast 5 platser kvar!

Ingår i resan

 • flygresa i ekonomiklass, Arlanda – Johannesburg/Kapstaden tur och retur med Qatar Airways, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa). Mellanlandning i Doha på både ut och hemresan.
 • inrikesflyg i ekonomiklass med South African Airlines, Johannesburg-Kapstaden
 • mat, dryck samt film på de längre flygsträckorna till Sydafrika, tur och retur
 • bussresa i turistbuss enligt program
 • elva övernattningar i dubbelrum; en i Johannesburg, tre på Mabula Game Lodge, fem i Kapstaden samt två på vingård
 • transfer/utflykter med svensktalande lokalguide enligt program
 • guidade stadsrundturer i Pretoria och Kapstaden
 • entré till Mabula Game Lodge, inkl två guidade safariturer per dag med engelsktalande expertguider
 • linbana och entré till Table Mountain (Taffelberget), väderberoende
 • entré till Godahoppsuddens nationalpark
 • entré till Kirstenbosch botaniska trädgård
 • entré och guidning i en kåkstad
 • entré till Boulders Beach pingvinkoloni i Simon’s Town
 • entré och visning av två vingårdar med vinprovningar
 • elva frukostbufféer
 • åtta luncher; en i Pretoria, tre på Mabula, tre i Kapstaden och en som inkluderar vinprovning och en traditionell barbecue (braai)
 • åtta middagar; tre på Mabula, fyra i Kapstaden och en på en vingård
 • måltidsdryck; 1 glas vin/öl/alkoholfritt, bordsvatten samt kaffe/te. Till middagarna ingår ytterligare ett glas. Öl och ibland kaffe brukar inte erbjudas på vingårdarna
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti enligt den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum 7 500:-  

Vi flyger från Arlanda, annan flygplats på förfrågan.

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs programmet  här

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Program

 • Dag 1 Avresa från Sverige

  Samling på Arlanda flygplats kl 12.00, där möter ni er färdledare från Specialresor som kommer att resa med gruppen under hela resan. Flyget går till Johannesburg via Doha med Qatar Airways. På de olika flygsträckorna serveras mat och dryck samt tillgång till film.

 • Dag 2 Johannesburg - Pretoria - Johannesburg

  Ankomst Johannesburg tidig förmiddag, lokal tid. Vi möts av vår svensktalande lokalguide och buss. Dagen börjar med en guidad stadsrundtur i huvudstaden Pretoria, allt för att få en inblick i landets historia och kultur. Intressanta fakta är att Pretoria, Kapstaden och Bloemfontein är alla huvudstäder i landet men med olika ansvar. Vi åker på Pretorias typiska avenyer kantade av jakarandaträd (blommar juni-okt) och ser fantastiska byggnader i kolonialstil och moderna varianter. Självklart uppmärksammar vi Union Buildings där ikonen Nelson Mandela svors in 1994 som Sydafrikas förste färgade president. Lunch äter vi på en trevlig restaurang innan vi åker till vårt hotell för att checka in. Hotellet ligger i norra förorten av Johannesburg. Mitt emot hotellet finns Sandton City Shopping Centre med flera restauranger och affärer. På hotellet finns en swimmingpool samt restaurang/bar, middagen är på egen hand.

 • Dag 3 Mabula Game Lodge

  Efter en skön natts vila och god frukost ger vi oss av mot Sydafrikas nordligaste provins Limpopo. Vi kommer att bo och uppleva Mabula som är en uppskattad privat safaripark på ca 12 000 hektar. Typen av landskap är en blandning av savann (gräslandskap) och bushveld. Mabula ligger i regionen Waterberg som är malariafri och parken har de fem djuren alla talar om, ”The big five”. Vi börjar vår vistelse med att äta lunch och därefter checkar vi in i våra lodger. På Mabula finns mycket mer än safari, här finns också swimmingpool, spa, massagebehandling, butik och bar. Läs mer om safari längre bak i programmet. Sen eftermiddag gör vi vår första safaritur och därefter äter vi middag.

 • Dag 4 Morgonsafari och avkoppling

  Vi börjar dagen med en morgonsafari. Efter morgonturen äter vi frukost och då smakar den extra bra. Resten av dagen är till eget förfogande, koppla av i underbar miljö och luncha i lugn och ro. Sen eftermiddag är det dags att ge sig ut i naturen för nya äventyr och därefter äter vi middag.

 • Dag 5 Flera äventyr, Mabula Game Lodge

  Vi börjar dagen med en morgonsafari. Efter morgonturen äter vi frukost och då smakar den extra bra. Resten av dagen är till eget förfogande, koppla av i underbar miljö och luncha i lugn och ro. Sen eftermiddag är det dags att ge sig ut i naturen för nya äventyr och därefter äter vi middag.

 • Dag 6 Mot Kapstaden

  Efter den sista morgonsafarin äter vi frukost i lugn och ro innan det är dags att checka ut. Med vår egen buss beger vi oss söderut mot Johannesburg för att sedan flyga till Kapstaden. Inrikesplanet avgår sen eftermiddag och vi räknar med att vara på vårt hotell City Lodge tidig kväll, där vi bor fem nätter. Hotellet ligger i kanten av Waterfront, stadens nöjes- och hamnområde. Här finns exklusiva butiker, marknadsstånd, hantverk, saluhall, bryggeri, muséer, restauranger, hotell, barer och vackra båtar. På kvällen beger vi oss till fots till en av Kapstadens många trevliga restauranger för att avnjuta en middag i Waterfront.

 • Dag 7 Kapstaden

  Efter en god frukost är det dags att lära känna Kapstaden på en stadsrundtur. Staden kallas ”The Mother City” och är den äldsta i Sydafrika. Det var här Jan van Riebeeck, en holländare från Ostindiska Kompaniet grundade en handelsstation år 1652, som sedan kom att bli Kapstaden. Vi lär oss om den händelserika historien med allt från fästningen Castle of Good Hope, till den muslimska och färgglada stadsdelen Bo-Kaap. Här bodde importerade slavar från Malaysia och Asien och när slaveriet upphörde bosatte sig många av slavarna i området Bo-Kaap. Vi besöker Green Market Square, marknaden med alla tänkbara afrikanska varor där man kan pruta och göra goda och roliga affärer! Lunch intas i den berömda parken Kirstenbosch. På eftermiddagen kör vi till det berömda landmärket Taffelberget. Vi åker upp med linbanan på ca 1 000 meters höjd. Taffelberget är en nationalpark som skyddar runt 2 285 växter och örter och dessutom förekommer ca 1 500 endemiska växter som inte finns någon annanstans i världen. Har vi tur träffar vi en söt liten ”grävling”, kallad dassie, som är nära släkt med elefanten. Utflykten är väderberoende, dimma och blåst kan kräva en justering i programmet. Taffelbergets namn, bordsberg på svenska, kommer från dess form. Ibland kan man se mjuka moln sakta rulla över berget likt en vacker bordsduk. Kvällen är på egen hand.

 • Dag 8 Godahoppsudden

  Efter frukost är det dags för resans sydligaste utflykt och höjdpunkt Cape Point och den kända Godahoppsudden. Den vackert kuperade naturen omringas av Atlanten. Om turen infinner sig, kanske vi stöter på en babianflock på vägen. De är mycket respektingivande och spännande att se på. Väl framme på udden vandrar vi upp för den branta backen till fyren på Cape Point. Förutom den inhemska buskvegetationen fynbos, har man identifierat ytterligare dryga tusen arter av växter i naturreservatet. Efter denna mäktiga upplevelse på Afrikas sydvästligaste udde tar vi oss ner för att äta en välförtjänt lunch i fiskens tecken. Bussfärden går sedan vidare till Simon’s Town och pingvinkolonin vid Boulders Beach. Här träffar vi den utrotningshotade afrikanska pingvinen, i en av få landbaserade häckningsplatser som finns, idag lever omkring 2 500 pingviner här. Är någon badsugen finns det möjlighet att ta sig ett dopp och simma nära de små krabaterna på denna mytomspunna plats. På kvällen äter vi en middag på en unik afrikansk restaurang. Vi serveras maträtter med smaker från den afrikanska kontinenten och njuter av traditionella kultur- och musikinslag.

 • Dag 9 Ledig dag i Kapstaden

  Ledig dag för egna önskemål. Staden har öppna bussar (hop-on, hop-off) som lätt tar dig runt till sevärdheter, stränder samt vingårdar i närbelägna och vackra Constantiaområdet. Besök fängelseön Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad under 18 år. För de som vill boka en extraordinär utflykt kan man flyga helikopter eller skärmflyg över Kapstadens stadskärna, dyka med vithajar (eller se dem från båten) men även se sälar och valar på nära håll. Valsäsongen infaller varje år mellan juli och november då dessa giganter, som kan väga upp till 60 ton, färdas från iskalla Antarktis vatten till behagliga kustorten Hermanus för att para sig och föda sina kalvar. Ibland händer det även att de ses i vattnet utanför Kapstaden. Eller varför inte passa på att ta det lugnt och njuta av hotellets bekvämligheter eller besök ett kolonialhotell för en avslappnande och god Afternoon Tea. Valet är ditt! Lunch och middag på egen hand.

 • Dag 10 Kåkstad och gospel

  Idag skall vi besöka en kåkstad och även äta lunch där. Här kommer vi att möta en botgörare, s.k. a Healer och besöka en shebeen (pub) där vi provsmakar lokalt bryggt öl. Inte nog med detta, vi kommer även att äta lunch här. När vi går förbi kyrkan tittar vi in och hoppas få höra lite riktig gospel. Ett händelserikt besök som kommer att ge oss en bättre förståelse för folket i regnbågenationen, som Sydafrika kallas för. Åter på hotellet, tidig eftermiddag. Middag äter vi gemensamt i Waterfront.

 • Dag 11 Paarl Winelands och Stellenbosch

  Efter frukost är det dags att lämna Kapstaden och vi färdas igenom ett magiskt landskap av vackra berg och gröna vingårdar. Den historiskt vackra bebyggelsen i området är i Cape Dutch stil, en stil som härstammar från holländarna då det begav sig. Det var dagens Nederländerna och andra européer som startade den framgångsrika vinodlingen i detta område. Vi besöker en vingård där det bjuds på lunch i form av en braai (barbeque) och vinprovning i underbar miljö. Mätta och nöjda åker vi vidare till vårt trevliga hotel Devon Valley där vi tillbringar de sista två nätterna. Hotellet ligger strax utanför Stellenbosch, lite undanskymt bland vinrankor och olivträd. De vackra bergen Helderberg figurerar i bakgrunden.

 • Dag 12 Ledig dag

  Denna dag är kan disponeras som man vill. Stanna kvar på vårt trevliga hotell eller följ med in till ”stan”. Stellenbosch är en mycket pittoresk stad som även kallas ”ek staden”. Många hus är i Cape Dutch stil och det finns ett livligt centrum med handel och matställen. Det är söndag idag och då är det lite färre butiker som är öppna. På hotellet kan man prova poolen eller bara ta det lugnt. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 13 Hemresa

  Efter en lugn morgon checkar vi ut från vårt hotell och beger oss till Stellenbosch för en stunds shopping samt lunch på egen hand. Därefter åker vi till flygplatsen i Kapstaden, det är dags att lämna Sydafrika för denna gång! Flygplanet lyfter vid halv sju på kvällen allt för att ta oss hem och tillbaka till Sverige via Doha.

 • Dag 14 Ankomst Sverige

  Vi beräknas landa på Arlanda strax efter lunch. Väl hemma i Sverige är det dags att ta farväl av våra nya vänner!