Boka din resa till Toscana | Specialresor
Toscana / Italien

Toscana – storslaget med lantlig charm!

11 - 16 okt
Följ med på en resa där det mesta ingår i priset. Vi reser till Italiens kanske mest kända område och möter böljande kullar med cypresser och vingårdar i ett av Italiens vackraste landskap! Tillsammans med vår svensktalande lokalguide upplever vi tusenåriga byar, konst och kultur. Upplevelserna förstärks när vi smakar på det genuina toskanska köket och de utsökta vinerna i hjärtat av Chianti, Italiens världsberömda vindistrikt. Flyg från Kastrup på förfrågan.

Avgång

11 oktober 2022

Från

Landvetter

Reslängd

6 dagar

Pris

16 270 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines, Landvetter-Köpenhamn-Bologna tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien samt city tax
 • fem övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 • guidad stadspromenad i Florens med auktoriserad stadsguide
 • promenad i Lucca med ett par ”smakinslag”
 • vinprovning och visning av vingården Montechiari
 • vinprovning och visning av vingården Terreno
 • besök och smakprovning av balsamvinäger på Acetaia i Modena
 • entré och guidning på Ferrari i Maranello
 • whispers (hörsnäckor vid utflykter)
 • fem frukostar
 • två luncher; en på vingården Terreno och en på Acetaia i Modena
 • en lättare måltid på hotellet (ankomstdagen)
 • fyra middagar; en på hotellet, två på restaurang i Montecatini Terme samt en på vingården Montechiari
 • måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten och kaffe (oftast espresso). Vin/balsamvinägergårdarna erbjuder inte öl som alternativ.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1.970:-

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Anmälan senast 15 augusti, därefter i mån av plats.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här. 

Program Program

 • Dag 1 Avresa och Montecatini Terme

  Samling på Landvetter flygplats kl 13.15. Flyg till Bologna i Italien, med byte av plan i Köpenhamn. Vi landar på Bolognas flygplats tidig kväll och här väntar buss och svensktalande lokalguide på att få ta oss med till den charmiga kurorten Montecatini Terme i Toscana. Efter cirka två timmars bussresa checkar vi in på vårt fräscha hotell och hemvist under dagarna i Toscana, Hotel Croce di Malta. Läget är centralt med butiker, restauranger och caféer inom gångavstånd. Montecatini Terme är en välkänd kurort cirka fyra mil nordväst om Florens och hit kommer människor från hela världen för att kurera sig med stadens hälsosamma termalvatten. Efter ankomst till hotellet bjuds det på något lätt att äta.

 • Dag 2 San Gimignano

  Vi färdas söderut med buss till en av Toscanas bäst bevarade medeltida byar, San Gimignano. Byn ligger högt på en kulle och är mest känd för sina torn, idag finns 15 kvar av de 72 som ursprungligen fanns. I tornen bodde man, och eftersom stadsmuren var liten i diameter, byggde man på höjden. De olika familjerna i byn försökte överträffa varandra med tornens höjd. I San Gimignano har vi gott om tid att utforska de små butikerna med för området typiska produkter och konsthantverk. Här finns trevliga serveringar där man kan slå sig ner och äta lunch. Från stadsmuren har man en fantastisk vy över det toskanska landskapet. Vi är tillbaka i Montecatini Terme under senare delen av eftermiddagen. Kvällens middag intas på torget i Montecatnini Alto, dit vi tar bergbanan fram och tillbaka.     

 • Dag 3 Lucca och Fattoria Montechiari

  Vi börjar dagen med en lugn förmiddag med ”egentid” och chans att upptäcka vår egen trevliga stad. Vi kan rekommendera ett besök i vackra Terme Tettucio med promenad i den närliggande parken.

  Strax efter lunch beger vi oss till den pittoreska och kulturella staden Lucca, Puccinis födelse- och uppväxtstad där han också skrev sina första musikaliska verk. Lucca har en intakt mur från 1600-talet, som ramar in staden och skapar en bilfri och lugn oas. Muren används idag som rekreativt område där folk promenerar och cyklar i skuggan av de smala popplarna. En utmaning kan vara att ta sig uppför det 130 meter höga tornet Torre Guinigi med förvånande nog en gammal ek på toppen. Eller varför inte vandra runt bland sevärda kyrkor och beundra katedralen San Martino samt gå på shoppinggatan Pignuino. Vi promenerar i den charmiga staden tillsammans med vår guide och får uppleva en del av det italienska vardagslivet och testar ett par lokala smaker/drycker. Det finns även tid att på egen hand utforska Luccas charmiga gator och torg.

  Efter Lucca väntar besök och middag på vingården Fattoria Montechiari. Vi blir visade runt, njuter av de vackra vyerna och blir serverade lokala specialiteter som självklart ska avnjutas tillsammans med gårdens smakfulla vin. 

 • Dag 4 Florens

  Efter en god frukost väntar en heldag i mytomspunna Florens, ”Toscanas huvudstad”. Florens är en stad med stort historiskt och konstnärligt arv, vilket vi kommer att få veta mer om av vår svensktalande Florensguide som tar oss med på en guidad promenad i cirka två timmar i de centrala delarna av Florens. Vi passerar bland annat världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats.

  Vi fortsätter ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och ser snart den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Än idag kantas bron av guldsmeder som säljer allt från moderna örhängen till dyrbara antika ringar. Katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, rymmer 20 000 människor, dominerar staden med sin enorma kupol. När det är dags för ”egentid” rekommenderar vi ett besök vid San Lorenzo gatumarknad och Florens största saluhall, färgstarka Mercato Centrale. I saluhallen hittar man matvaror av alla de slag och på gatumarknaden utanför säljs bland annat snygga sjalar och väskor. För den som tröttnar på shopping finns det gott om serveringar som erbjuder något att äta och dricka.

  Florentinarna älskar glass, och man ska ju ta seden dit man kommer, så ett besök på en glassbar, gelateria, får inte missas! Vi avslutar vår dag i Florens med att njuta av utsikten över staden från Piazzale Michelangelo, som anses vara en av Europas vackraste utsiktsplatser. Middag på hotellet, och eventuellt finns möjlighet att ordna biljetter till en vacker operaföreställning. Bokas och betalas på plats.

   

 • Dag 5 Vingården Terreno

  I Chianti ligger de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt och ingen resa till Toscana är fullständig utan ett besök på en vingård! Efter en lugn morgon i Montecatini Terme åker vi med vår buss för att besöka den svenskägda vingården Terreno, som ligger mitt i Chianti Classico-distriktet i hjärtat av Toscana, strax utanför den lilla byn Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården och ägorna, provsmakar gårdens eget vin och äter en god lunch innan det är dags att lämna Terreno och det härliga lugnet på landet.  

  Vi är tillbaka i Montecatini Terme under senare delen av eftermiddagen och till kvällen samlas vi igen för att äta middag på en trevlig restaurang. 

 • Dag 6 Modena och hemresa

  Under morgonen checkar vi ut från hotellet. Vi styr bussen i riktning mot Modena, lite nordväst om Bologna. God balsamvinäger utgör, likt god olivolja, själva basen i det italienska köket. Detta är något vi får veta mer om då vi besöker en Acetaia i närheten av Modena. Vi befinner oss då i den region där balsamvinägern har sitt ursprung. Produktionen av äkta balsamvinäger är hårt kontrollerad och den äkta varan är helt naturlig, utan tillsatser. Den smakar himmelskt och kostar som det smakar. Värt varenda krona! Det serveras en lätt lunch på gården och därefter beger vi oss till en annan ursprungsplats, denna gång för ett bilmärke vi alla känner till – Ferrari. Tillverkningen av denna ikoniska bil sker i Maranello, nära Modena, och vi besöker bland annat det museum som finns här. Efter oförglömliga dagar i Italien beger vi oss mot flygplatsen för återresa till Sverige. Vi flyger via Köpenhamn och landar vid 23.45-tiden på Landvetters flygplats.