Södra England / Storbritannien

Trädgårdsinspiration i pittoreska Cotswolds, England

Här kommer äntligen en fantastisk möjlighet att följa med oss för att hämta inspiration från några av södra Englands makalöst vackra trädgårdar. En resa med guldkant där vi bor fint i William Shakespeares hemstad Stratford-upon-Avon. Vi varvar trädgårdsbesök med slott och stiliga herresäten. Självklart tar vi tillfället i akt att även strosa i pittoreska Cotswoldsbyar, dricka afternoon tea och besöka ett par typiska engelska pubar. Följ med på en resa där det mesta ingår i priset och där vi reser i mindre grupp för bästa upplevelsen, 20-25 deltagare.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 •  flygresa med British Airways Arlanda-London Heathrow tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i England
 • fyra övernattningar i dubbelrum
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 • alla besök och entréer enligt program
 • en afternoon tea
 • fyra frukostar
 • två luncher
 • tre middagar
 • måltidsdryck i England; ett glas vin eller öl eller läsk/vatten
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • lokala skatter och serviceavgifter
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

4.720:- för tillägg i enkelrum, 4 nätter per person

Mer information

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Avresa och West Green House

  Vi samlas på Arlanda flygplats kl 09.30 och flyger med British Airways till London Heathrow där vi landar strax efter lunch. Vår svensktalande guide och ciceron Tina väntar på oss i ankomsthallen för att välkomna oss till England. Vi börjar vår rundtur direkt och efter mindre än en timmes bussfärd är vi framme i grevskapet Hampshire och West Green House, en fantastisk privat trädgård. Sedan byggnationen 1720 har West Green House varit med om fyra perioder av större förändring. Huset lämnades till the National Trust år 1957 och under en period inhyste det flera olika hyresgäster tills Marylyn Abbott köpte en 99-års arrenderätt från the National Trust. Sedan dess har trädgårdarna skötts privat och noga återuppbyggts och vidareutvecklats med flera moderna designkoncept. Själva huset är fortsatt Marylyns privata bostad men trädgårdarna är öppna för allmänheten från mars till december varje år. Här dukas det upp en traditionell afternoon tea, en av de bästa i England enligt vår ciceron… Vår färd fortsätter vidare norrut mot Stratford-upon-Avon och vårt fina hotell Macdonald Alveston Manor Hotel. Efter incheckning tar vi en kortare promenad för att bekanta oss med omgivningarna innan kvällens gemensamma middag på lokal restaurang.

 • Dag 2 Bourton House Garden och Sudeley Castle

  Efter morgonens frukost beger vi oss mot den privata trädgården Bourton House Garden. Dessa trädgårdar uppfördes på 80- och 90-talen och anses vara, trots att dom är relativt nya, bland dom vackraste i hela Storbritannien. Inte så stor trädgård men fantastisk blomsterprakt och vackert läge. Efter att ha vandrat runt bland ovanliga och exotiska växter beger vi oss fulla av intryck till den charmiga byn Winchcombe. En av Cotswolds alla pärlor där man har möjlighet att äta lunch, strosa på egen hand en stund och bara njuta av den pittoreska atmosfären. Under eftermiddagen väntar ståtliga Sudeley Castle och dess prisbelönta trädgårdar. Detta slott har ett vackert läge och en härlig trädgård. Dessutom har slottet spelat en viktig roll i Englands historia med kungliga anknytningar som sträcker sig mer än 1000 år tillbaka i tiden. Katherine Parr, den sista av Henry VIII av Englands fruar, levde och dog här och är begravd i en vacker 1400-tals kyrka som vi hittar i slottets trädgårdar. Bland konstsamlingarna finner vi många artefakter och konstverk med historisk betydelse, bland annat Katherine Parrs kärleksbrev, sängdraperier sydda för Marie Antoinette och Karl I av Englands personliga ölstopssamling. Trädgårdarna är kända världen över för sin artrikedom och färgprakt från vår till höst. Den välkända delen Queens Garden kallas just så för att Englands drottningar – Anne Boleyn, Katherine Parr, Lady Jane Grey och Elizabet I – har alla fyra beundrat dom hundratals varianter av rosor man finner här. Middag serveras på en trevlig restaurang.

 • Dag 3 Stratford-upon-Avon och William Shakespeare

  När vi ätit frukost ägnar vi förmiddagen till att upptäcka Stratford-upon-Avon med vår guide och besöker bland annat den store nationalskalden William Shakespeares barndomshem.
  Vi äter lunch på en för England så typisk pub och därefter är resten av dagen till eget förfogande. Passa på att besöka andra platser med koppling till Shakespeare, nyttja vårt fina hotell eller hitta ett eget smultronställe i historiska Stratford-upon-Avon. Middag är på egen hand och vår färdledare står till förfogande ifall någon vill ha middagssällskap. Spelas det någon teater på The Royal Shakespeare Theatre, så kanske det kan vara intressant. Mer information skickas ut till de som bokat sig på resan, när teaterprogrammet för maj är klart.

 • Dag 4 Anne Hathaways Cottage och Kiftsgate Court Garden

  Vi börjar dagen med frukost för att sedan bege oss till Anne Hathaways Cottage. En tolvrummars bondgård där Anne Hathaway, hustru till William Shakespeare, bodde som barn i byn Shottery, cirka en mil väster om Stratford-upon-Avon. Här besöktes Anne av en ung Shakespeare i början av deras förhållande. Nu kan vi vandra runt bland samma omgivande trädgårdar och fruktodlingar, samt höra historier från tretton generationer av familjen Hathaway. Dagens lunch intas på egen hand i den närliggande och mysiga Cotswoldsbyn Chipping Camden innan eftermiddagens inspirerande besök till Kiftsgate Court Garden. Trädgårdarna här är resultatet av tre generationer kvinnliga trädgårdsmästare. Heather Muir var den första, när hon och hennes man Jack köpte huset 1918 fanns varken trädgård eller kunskap. Sedan har stafettpinnen gått från mor till dotter och idag är det Anne och hennes man Johnny Chambers som bor på Kiftsgate och jobbar i trädgården på heltid. Framför allt är huset ett hem och dess trädgårdar är berömda för sin fantastiska sammansättning av blommor och färger samt för den väldoftande Kiftsgaterosen. Många färgstarka intryck senare, avslutas dagen med en gemensam middag på vårt hotell i Stratford-upon-Avon.

 • Dag 5 Chenies Manor House och hemresa

  Frukost och därefter utcheckning från hotellet. Dagen börjar med en ”doldis”, ett familjeprojekt och en kärleksfullt restaurerad trädgård i Harefield - Church Gardens. Här presenteras en inspirerande, innovativ och hållbar trädgård, ett garanterat spännande besök. Vår resa i södra England avslutas med ett besök på Chenies Manor House, vackert beläget i Chiltern Hills och inspelningsplats till bland annat Morden i Midsomer och Engelska Antikrundan. Godset köptes 1956 av Överste och fru Macleod Matthews som har utformat trädgårdarna i sin egen unika stil. Örtträdgården är en av de mest kända i hela England. Här finner man många doftande blommor, planterade för att attrahera bin och fjärilar vilka vi garanterat får se under vår försommareftermiddag. Härifrån är det en kort bussresa till London Heathrow för hemresa till Arlanda och Sverige.

Färdledare

 • Tina Engström

  Guide och Ciceron

  Vår mycket uppskattade ciceron Tina Engström har varit auktoriserad guide i London med omnejd i 20 år. Hon har lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien, bland annat södra England. Tina är bosatt i London och arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, trädgårdar, konst och kultur, språkhistoria och fotografering