Österlen / Sverige

Vackra Österlen

13 - 16 maj 2025
Följ med på en resa bland slott, vingårdar, trädgårdar, äpplen, god mat och dryck. Vi reser längs den fantastiska äppelkusten, bland milslånga stränder och ett pärlband av pittoreska fiskelägen. Under resan provsmakar vi maträtter typiska för Skåne och Österlen, middagarna serveras på slott och hos Skåne Sparris lär vi oss mer om sparris. Vår guide/ciceron Peder Lamm tar oss vant runt bland slott och sevärdheter i den skånska myllan, Sveriges eget Provence. Deltagare 22-30.

Avgång

13 maj 2025

Reslängd

4 dagar

Pris

13 990 SEK

Ingår i resan

  • bussresa under fyra dagar
  • tre övernattningar i vald rumskategori
  • alla besök/entréer enligt program
  • vinprovning/snacks på Skepparps vingård
  • eftermiddagskaffe och kaka dag 1
  • tre frukostar
  • fyra luncher
  • tre middagar
  • måltidsdryck till luncherna
  • dryck till middagarna; vin eller öl eller läsk/vatten samt kaffe eller te
  • guide/ciceron Peder Lamm
  • representant från Ulricehamns Sparbank
  • färdledare från Specialresor
  • resegaranti från statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg i tre nätter: 2 470 kr

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Program

  • Dag 1 Ulricehamn till Simrishamn

    Avresa från Ulricehamn med buss. Färden går söderut genom vårt vackra land och längs vägen gör vi flera stopp bland annat för busskaffe och lunch. Vi blir serverade eftermiddags-kaffe hemma hos vår guide Peder Lamm. Peder bor i en gammal prästgård med anor från 1700-talet. Sen är det inte långt kvar till Simrishamn och vårt hotell där vi checkar in under tidig kväll. Middagen serveras i hotellets restaurang.

  • Dag 2 Den engelska trädgården, Skepparps vingård och Kronovall vinslott

    Efter frukosten väntar en fin dag i den skånska idyllen, som kan ses lite som Sveriges svar på Provence i Frankrike. Vi besöker den lilla skånska byn Knäbäckshusen, som har en speciell historia att berätta och korsvirkeshus med vasstak att visa upp, allt inramat av rosor och vågornas brus. Vi besöker Mandelmanns ekologiska trädgårdar, här finns växthus, träd, blommor, dammar och djur. Dessa trädgårdar utformas på nya sätt varje år så det är bara att vandra runt och njuta av alla odlingar. Till lunch blir det skånsk äggakaka som serveras på Brösarps Gästgifveri.

    Skepparps vingård drivs av tredje generationen Åkesson och här odlas druvor och äpplen som senare blir till vin och cider. Vi får en rundvandring med provsmakning.

    Kvällens middag står uppdukad på Kronovalls vinslott som uppfördes år 1760. Efter att ha byggts om under sent 1800-tal går slottet nu i fransk barockstil med tornbärande flyglar. Länge var Kronovall Sveriges enda vinslott och under markytan förvaras tiotusentals flaskor mousserande vin! Idag bedriver man hotell, konferenser, restaurang och vincafé. Vi blir serverade en god middag med typiska skånska inslag.

  • Dag 3 Ales Stenar, Skåne Sparris och Kåseholm

    Nästa punkt under resan är Ales Stenar, Sveriges bäst bevarade skeppssättning och en av norra Europas vackraste fornlämningar. Mystiken kring varför den restes är stor och vi får berättat om olika teorier som cirkulerar kring de 59 stenbumlingar som bildar en 67 meter lång fascinerande formation. Från Ales Stenar promenerar vi till Kåseberga Fiskeläge, här hittar vi kaféer, krukmakeri, ateljéer och annat trevligt! Lunchen serveras hos Skånesparris och som namnet antyder blir det nog inslag av sparris till lunch!

    Dagen avslutas på Kåseholm slott som har anor tillbaka till minst år 1639. Vi får berättat för oss om slottet som idag fungerar som jordbruk, hotell och konferensanläggning. Slottet samarbetar med flera duktiga kockar som parar ihop kvällens middag med dryck åt oss. En upplevelse för både smak och sinne.

  • Dag 4 Christinehofs slott och hemresa

    Vi checkar ut från hotellet och beger oss av mot Christinehof Slott. Peder visar oss runt i det anrika 1700-talsslottet och vi serveras kaffe och kaka. Den vackra Ekoparken som omger slottet, är en fröjd för ögat med syfte att värna och vårda områdets unika natur och kulturområden. Vi säger tack och hej då till Peder, innan vi fortsätter vår resa mot Ljungby där vi äter lunch för att sedan komma till Ulricehamn under eftermiddagen.