Uncorked Wines - Toscana mat & vin – Specialresor
Italien / Italien

Mat & Vin i Toscana

24 - 28 okt
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi tar dig med till vårt Toscana där vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där det mesta handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och ett par handplockade sevärdheter.

Avgång

24 oktober 2023

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

17 920 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Norwegian Arlanda-Pisa tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 •  flygskatter och avgifter
 •  bussresor enligt program i Italien samt city tax
 •  fyra övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 •  transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 •  entré till villa med tillhörande trädgård i Luccaområdet
 •  guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
 •  besök med smakprov på Enoteca, vinbutik, i Greve
 •  besök hos olivoljeproducent
 •  besök vinproducent inkl vinprovning
 •  heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Villa Bibbiani
 •  besök med smakprov på ostgård i Panzano
 •  guidad stadspromenad, ca 2h, i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
 •  fyra frukostar
 •  en lunch på Borgo Divino
 • fyra middagar; en på vingård nära Lucca och tre i Greve
 •  måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten.
  Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte
  öl som alternativ
 • dricks till lokalguide och chaufför
 •  färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 1.650:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Greve in Chianti

  Samling sker på Arlanda flygplats kl 08.00. Norwegian Air flyger oss med direktflyg till Italien och vi landar strax efter lunch på Pisa flygplats. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa i Toscana. Inte så långt från Pisa, i närheten av Lucca stannar vi för att uppleva något mycket vackert, en av Toscanas historiska villor med tillhörande trädgård. Därefter tar vi oss en kort sträcka till en gård i närheten där det dukas upp en middag med smak av regionens specialiteter vad gäller både mat och dryck. Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen. Albergho del Chianti är ett medelklass hotell, cirka tre mil söder om Florens, som har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti. Hotellet ligger även perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp.

 • Dag 2 Greve in Chianti

  I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, vilket är på programmet under förmiddagen. Vår lokala guide ger oss under förmiddagen en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… I Greve finns även ett välsorterat Enoteca, vinbutik, där vi gör ett besök innan lunch. Eftermiddagen är till eget förfogande. Vi samlas igen inför middag på en av Greves trevliga och rustika restauranger. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet.

 • Dag 3 Olivolja, ost, vin och Bistecca

  Vi har en lugn och skön förmiddag i vår fina by, strosa omkring, insup atmosfären, ta en kopp kaffe på ett café och njut av att ”bara vara”. Vår gemensamma dag börjar efter lunch, då vi besöker en olivoljeproducent i Greves närhet. Vi fördjupar oss i den fascinerande världen av extra jungfruolja och lär oss hur man skiljer på en dålig och en bra olivolja. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa vingårdar, Fattoria di Rignana, handplockad av oss på Uncorked Wines. En vingård med lång tradition och stor passion för vin.
  Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

 • Dag 4 Villa Bibbiani

  I Chianti classico distriktet ligger som sagt de vinproducerande slotten och gårdarna tätt. På programmet denna dag är ett besök hos vår vän Leopoldo på Villa Bibbiani. Vi får en visning av gården och följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen lär vi oss hantverket genom en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi äter lunch lagad av lokala råvaror och provar gårdens fina viner. Vi kan garantera att du lämnar Villa Bibbiani med ökad förståelsen för konsten att producera ett vin av hög kvalitet. Ett härligt besök. Lugnt, skönt och avkopplande! Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Till kvällen samlas vi igen för att äta en gemensam middag på en av Greves restauranger. Återigen med en meny som fokuserar på det lokala köket, och råvaror som speglar säsongen.

 • Dag 5 Florens och hemresa

  Frukost och därefter utcheckning från hotellet. Vi avslutar vår resa i Toscana med en av världens mest omtalade och lovsjungna städer - Florens. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under en guidad promenad. Vi får bland annat höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, dominerar staden med sin enorma kupol och rymmer imponerande 20 000 personer. Vid 16-tiden är det avfärd mot Pisa flygplats för hemresa till Arlanda och Sverige. Vi flyger hem med Norwegian Air och landar på Arlanda kl 23.15

Färdledare

 • Bodil Jacobsson

  Guide & färdledare

  Bodil Jacobsson är auktoriserad guide i Florens och Siena där hon även arbetar som reseledare. Hon kom till Florens på 90-talet för att studera och blev kvar, kidnappad av skönheten som hon själv säger. Efter att ha studerat konstvetenskap och historia blev Bodil certifierad stadsguide i Florens och Siena. Att förmedla och kommunicera Italiens unika och vardagliga kultur är något som hon brinner för och vill att du ska få ta del av. Matlagning är hennes stora passion och att delge anekdoter både roliga och personliga.

 • Sara Friberg

  Guide & färdledare

  Sara Friberg bor i Florens sedan 35 år tillbaka och arbetar som auktoriserad guide. Sara har studerat inredningsdesign i Florens och efter det bestämde hon sig för att stanna kvar. Hon fascineras b la av medeltiden och renässansepoken, anekdoter och legender. Sara tycker det är alltid fantastiskt att få förmedla, berätta, inspireras och förhoppningsvis väcka resenärens nyfikenhet och hon anser att hon har ett av världens roligaste och utvecklande jobb.