Italien / Italien

Mat & Vin i Toscana

Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film? Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi tar dig med till vårt Toscana där vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där det mesta handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och ett par handplockade sevärdheter.

Det mesta ingår i priset, vi reser i mindre grupp, endast 15-22 deltagare.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • flygresa med Scandinavian Airlines Arlanda-Florens tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien samt city tax
 •  fem övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 •  guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
 • olivoljeprovning i Greve
 •  ”tryffel-lektion” i samband med lunch
 •  ”egen” vinprovning på Enoteca i Greve
 • heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Villa Bibbiani
 •  besök med smakprov på ostgård i Panzano
 •  besök vinproducent inkl vinprovning
 • guidad stadspromenad i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
 •  fem frukostar
 •  två luncher
 • fyra middagar varav en lättare kvällsmåltid dag 1
 • måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte öl som alternativ.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Uncorked Wines
 •  resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.800:-

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Ankomst Greve in Chianti

  Samling sker på Arlanda flygplats kl 14.00. Scandinavian Airlines flyger oss med direktflyg till Italien och vi landar vid 19-tiden på Florens flygplats. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa i Toscana. Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen och innan det är dags att krypa ner i sängen bjuds vi något lätt att äta i hotellets restaurang. Albergho del Chianti är ett medelklasshotell, cirka tre mil söder om Florens, som har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti. Hotellet ligger även perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp.

 • Dag 2 Greve in Chianti

  I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på olivoljor med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, fantastiskt spännande och lärorikt. Vår lokala guide ger oss under dagen även en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… För att nå vår lunchrestaurang väntar en promenad som tar oss på en slingrande väg uppför, och som belöning får vi en drömlik vy över omgivningarna, och en lunch med tryffelsmak. Resterande delen av eftermiddagen är till eget förfogande. Vi samlas igen inför middagen, och vår kväll börjar med besök på ett Enoteca, där vi provar vin, och fortsätter med middag på en av Greves trevliga restauranger. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet.

 • Dag 3 Villa Bibbiani

  I Chianti classico distriktet ligger som sagt de vinproducerande slotten och gårdarna tätt. På programmet denna dag är ett besök hos vår vän Leopoldo på Villa Bibbiani. Vi får en visning av gården och följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen lär vi oss hantverket genom en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi provar även gårdens fina viner. Du lämnar garanterat Villa Bibbiani med ökad förståelsen för konsten att producera ett vin av hög kvalitet. Ett härligt besök. Lugnt, skönt och avkopplande! Lunch ingår under dagen. Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 Ost och Fattoria di Rignana

  Vi har en lugn och skön förmiddag i vår fina by, strosa omkring, insup atmosfären, ta en kopp kaffe på ett café och njut av att ”bara vara”. Vår gemensamma dag börjar efter lunch med en kort busstur till Panzano, där vi besöker en prisbelönt osttillverkare. Vi får höra om arbetet på gården, om hur produktionen går till och smakar på den delikata lagrade fårosten, pecorino. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa vingårdar, Fattoria di Rignana, handplockad av oss på Uncorked Wines. En vingård med lång tradition och stor passion för vin. Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

 • Dag 5 Florens

  På programmet denna dag har vi ett besök i en av världens mest omtalade och lovsjungna städer - Florens. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under dagen. Vi får höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Vi imponeras av den mäktiga katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, och som dominerar staden med sin enorma kupol. Som kontrast tittar vi även in i en av Florens färgstarka saluhallar och får lära oss om florentinskt hantverk med sten och marmor. Det finns också tid att under dagen gå runt på egen hand och hitta egna smultronställen, kanske ett intressant museum eller en mysig trattoria. Vi är tillbaka i Greve sen eftermiddag och avslutar dagen med en gemensam middag på en av Greves restauranger. Återigen med en meny som fokuserar på det lokala köket, och råvaror som speglar säsongen.

 • Dag 6 Hemresa

  Frukost och därefter utcheckning från hotellet. Busstransfer till Florens flygplats för hemresa med Scandinavian Airlines, vi landar på Arlanda flygplats tidig eftermiddag.

Färdledare

 • Bodil Jacobsson

  Guide & färdledare

  Bodil Jacobsson är auktoriserad guide i Florens och Siena där hon även arbetar som reseledare. Hon kom till Florens på 90-talet för att studera och blev kvar, kidnappad av skönheten som hon själv säger. Efter att ha studerat konstvetenskap och historia blev Bodil certifierad stadsguide i Florens och Siena. Att förmedla och kommunicera Italiens unika och vardagliga kultur är något som hon brinner för och vill att du ska få ta del av. Matlagning är hennes stora passion och att delge anekdoter både roliga och personliga.

 • Sara Friberg

  Guide & färdledare

  Sara Friberg bor i Florens sedan 35 år tillbaka och arbetar som auktoriserad guide. Sara har studerat inredningsdesign i Florens och efter det bestämde hon sig för att stanna kvar. Hon fascineras b la av medeltiden och renässansepoken, anekdoter och legender. Sara tycker det är alltid fantastiskt att få förmedla, berätta, inspireras och förhoppningsvis väcka resenärens nyfikenhet och hon anser att hon har ett av världens roligaste och utvecklande jobb.