Vadstena Sparbank - Krakow – Specialresor
Krakow / Polen

Vadstena Sparbank - Krakow

Följ med på en resa där det mesta ingår i priset, med max 38 deltagare.
Krakow förtrollar sina besökare med sin stora charm. Här råder en genuin atmosfär bland stadens pittoreska gator och torg, som å ena sidan är lugna och harmoniska, å andra sidan fulla av liv. Staden stoltserar med sin imponerande blandning av det förflutna och nutid, däribland två världsarv; den gamla stadskärnan och Saltgruvan i Wieliczka, som vi självklart besöker. Vi upplever, utforskar och smakar oss fram tillsammans med vår svensktalande lokalguide.

Ingår i resan

 • busstransfer från Borghamn, Vadsten och Motala - Arlanda flygplats, tur och retur
 • flygresa med SAS; Arlanda - Krakow tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • transfer/bussresor enligt programmet i Polen
 • fyra övernattningar i dubbelrum
 • transfer och utflykter enligt program med svensktalande lokalguide dag 1, 2, 3, 5
 • whispers (hörsnäcka) för guidning i vissa delar av programmet
 • entré till Wieliczka Saltgruva
 • entré Auschwitz-Birkenau
 • visning av mikrobryggeri samt ölprovning
 • fyra frukostar
 • två luncher; en 2-rätters i Krakow och en 2-rätters i Auschwitz
 • fem middagar; en 3-rätters på hotellet, tre 3-rätters i Krakow varav en med musik och en 2-rätters i Wielizcka
 • måltidsdryck; ett glas husets vin/öl/läsk, vatten och kaffe/te
 • dricks till lokalguide, chaufför, restauranger
 • personal från Specialresor (varav en sjukvårdsutbildad)
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i fyra nätter 1.990:-

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.     

Mer information

Öppet köp t o m 25 juli 2021

För att ni ska känna er trygga med att boka en resa under rådande omständigheter erbjuder vi öppet köp. Det betyder att ni betalar in anmälningsavgiften enligt nedan, och att den återbetalas om ni avbokar före ovanstående datum.

Program

 • Dag 1 Krakow

  Avresa med buss på morgonen från Borghamn, Vadstena och Motala till Arlanda flygplats, se tider längre bak i programmet. Vi flyger direkt till Krakow i Polen, en flygresa på cirka två timmar. Vår svensktalande guide och buss välkomnar oss och vi åker direkt till vårt fina hotell Vienna House Andel’s Cracow, centralt beläget och vår utgångspunkt de kommande dagarna. Innan middagen finns tid till att utforska omgivningarna på egen hand. När kvällen kommer tar vi en promenad till vår middagsrestaurang i en trivsam miljö.

 • Dag 2 Gamla stan

  Denna förmiddag kommer vi lära känna den gamla kungastaden Krakow till fots med vår kunniga guide. Med sin medeltida karaktär och ovärderliga kulturskatter intar stadens gamla stadskärna en plats på UNESCOs världsarvlista. Här finns också Wawelkullen med det kungliga slottet som faktiskt har svenska kopplingar och det imponerande torget Rynek Glowny, där det finns mycket att se! Torget var redan under medeltiden och är än idag en populär knutpunkt och handelsplats. Efter en intressant guidning besöker vi ett av stadens många mikrobryggerier. Vi välkomnas med färska smakprover direkt från de olika ölfaten, lär oss om processen och äter lunch i de gamla och dunkla men ack så charmiga källarvalven. Krakow är en stad som erbjuder något för alla smaker och en stund med egna aktiviteter välkomnas efter besöket i mikrobryggeriet. 

  Sen eftermiddag träffas vi igen för att uppleva en annan del av Krakow, Kazimierz, som är de gamla judiska kvarteren. Kazimierz är en pittoresk stadsdel och här råder en avslappnad och vänlig atmosfär. Tillsammans med vår guide ser vi flera landmärken av den judiska kulturen och upptäcker här något helt annat än vad Krakows gamla stad och andra turistattraktioner i staden visar upp. Vår promenad avslutas i samma tema, då vi äter en gemensam middag på en traditionell judisk restaurang till tonerna av Klezmermusik. En trevlig kväll kan utlovas!

 • Dag 3 Auschwitz-Birkenau

  Idag samlas vi tidig morgon och beger oss västerut. Vi besöker museet Auschwitz-Birkenau, som var det största koncentrations- och förintelselägret i hela ockuperade Europa under andra världskriget. Idag en världskänd symbol för massmord och terror. Järnvägsspår med avlastningsplatser, vakttorn, elektrifierade taggtrådar, baracker, gaskammare och krematorier är bevis på att förintelsen inte bara är en teori. Ett besök här lämnar ingen oberörd. Vi äter lunch tillsammans innan vi återvänder hem till vårt hotell, där kvällens middag serveras lite senare. Innan dess ges ledig tid för avkoppling.

 • Dag 4 Egna upptäckter!

  Dagen är fri till att utforska Krakow på egen hand. Möjligheterna är många! Kanske lockar det att shoppa på en av stadens största gallerior, ta en båttur på floden Wisla, eller varför inte besöka den trevliga, lokala marknaden Stary Klepart. Att bara spatsera runt på Krakows smala och trånga gator rekommenderas varmt, man vet aldrig vad som döljer sig runt hörnet… På kvällen träffas vi igen för en gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 5 Saltgruvan

  Efter frukost har man några timmar på egen hand, passa på att handla det där sista innan det är dags att checka ut från hotellet. Vi beger oss till Nowa Huta, en stadsdel av Krakow som skapades i slutet av 40-talet under den socialistiska regeringen i Polen. Vår guide berättar mer om detta ovanliga distrikt och dess historia. Färden fortsätter till Wieliczka, staden som kanske är mest känd för sitt vita guld… Wieliczka Saltgruva liknar en underjordisk stad med fascinerande saltutgrävningar av sjöar, tunnlar och inte minst det vackra kapellet ”Chapel of St. Kinga”, som ligger hela 101 meter under marknivå. Den historiska Saltgruvan intar en välförtjänt plats på UNESCOs lista över världsarv, något som blir tydligt under vår guidade tur. Efter vårt besök i gruvan går vi till vår middagsrestaurang där vi får njuta av utvalda polska specialiteter, mycket gott och smakrikt. Med härliga minnen flyger vi tillbaka till Sverige. Vi landar på Arlanda flygplats vid midnatt och här väntar vår buss på att ta oss hem till Motala där vi beräknar att vara åter cirka kl 03.00, därefter i Vadstena och Borghamn.