Vadstena Sparbank-Kroatien – Specialresor
Dalmatien / Kroatien

Vadstena Sparbank-Kroatien

Välkommen med till en av våra stora favoritdestinationer – Kroatien. Landet som bjuder på en storslagen natur, tusen öar och rika traditioner men framför allt hjärtliga människor. Vår resa erbjuder dig ett boende med havet utanför dörren och handplockade utflykter. Ett ”lagom” innehåll där fokus ligger på att hinna njuta av det vi ser och upplever, eller blir serverade i glaset och på tallriken.

Ingår i resan

 • busstransfer Borghamn, Vadstena, Motala - Arlanda flygplats tur och retur
 • flygresa med Scandinavian Airlines, Arlanda - Split tur och retur inklusive
 • bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt programmet i Kroatien
 • sju övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • utflykter med svensktalande lokalguide 5 dagar
 • guidade promenader i Sibenik, Skradin och Primosten
 • whispers (hörsnäckor vid utflykter)
 • båtutflykt inklusive entré Faust Vrancic museum samt smakprov musslor med vin
 • utflykt till Imotski sjöarna inklusive entré till den Blå sjön 
 • entré Roski Slap i Krka Nationalpark
 • vinprovning, 4 viner med tilltugg
 • besök olivoljeproducent samt provsmakning med tilltugg
 • besök hos Bobo och Sonja med bl a presentation av rätten Soparnik
 • sju frukostar
 • en smörgås och kaffe
 • en pannkaka med dryck
 • två luncher; en "båtlunch" och en hos Bobo
 • sju middagar; fyra på Amadria Park och tre på lokala restauranger/gårdar
 • måltidsdryck i Kroatien; 1 glas husets vin/öl/läsk/juice, vatten och kaffe
 • dricks till lokalguide, chaufför med flera
 • färdledare från Specialresor samt en sjuksköterska
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i 7 nätter: 2.880:-         

Vill du klimatkompensera din resa? Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.     

Mer information

För att följa med på resan krävs att du är fullvaccinerad och kan uppvisa EU:s covidbevis vid avresa.

Vi erbjuder öppet köp t o m 1 maj 2022.

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här.

Program

 • Dag 1 Ankomst Amadria Park

  Avresa mycket tidig morgon från Borghamn, Vadstena och Motala. Resan går med buss, med stopp för bensträckare, till Arlanda flygplats varifrån vi flyger med Scandinavian Airlines direkt till Split i Kroatien. Vid ankomst väntar vår buss på oss och vi åker längs den vackra kusten norrut i cirka en timme, till det hotell som ska vara vårt hem i mellersta Dalmatien.

  Vi bor på fina Hotel Ivan som ingår i Amadria Park, en unik Resort utanför Sibenik som erbjuder en fantastisk miljö med en flera kilometer lång kustremsa längs Adriatiska havet. Inom det lummiga området finns fem hotell som alla har sin egen pool, flera caféer och restauranger där man kan slå sig ner en stund för något gott att äta eller dricka. Det finns även ett SPA med rymlig inomhuspool och många möjligheter till härliga havsbad. Vi är framme vid hotellet under eftermiddagen och har gott om tid att göra oss hemmastadda. Lär känna Amadria Park på egen hand och i egen takt eller följ med på vår gemensamma "orienterings-runda". Var man än befinner sig så imponeras man av hur rent och välskött det är. Lite senare på kvällen bjuds det på middag.

 • Dag 2 Båttur i Sibeniks övärld och rundtur i Sibenik

  För en skön start på vistelsen gör vi en båttur på Adriatiska havets lugna och kristallklara vatten. Tillsammans med svensktalande lokalguide besöker vi Prvic Luka, en av öarna i Sibeniks övärld. En övärld som består av inte mindre än 240 små öar och skär, var och en med sin egen historia. Man slås av att allt är så oexploaterat, lugnt och oförstört – en härlig känsla!

  Lunch serveras på båten innan vi lägger till vid kajen i Sibenik, den stad som ligger närmast vårt hotell. Stadens katedral från 1400-talet, St Jakobskatedralen, finns tack vare sin unika byggstil upptagen på UNESCO:s världsarvslista och anses vara den vackraste kyrkobyggnaden i Kroatien. Vår guide visar runt bland de stenbelagda gränderna och berättar om den intressanta historien. Kanske ger det mersmak för senare besök på egen hand, här finns många trevliga restauranger, och att strosa längs hamnpromenaden på kvällen är magiskt! Innan utflykten avslutas lägger vi även till vid en musselfarm för att få smaka på nyupptagna musslor, vilket smakar ljuvligt tillsammans med ett glas lokalt vitt vin. Middag serveras på hotellet.

 • Dag 3 Imotski

  Första delen av dagen är öppen för egna aktiviteter. Vid lunchtid samlas vi för dagens spännande utflykt, med pannkakor, naturfenomen och dalmatisk inlandsmat på programmet. Kroatien handlar inte bara om kuststäder därför har Imotski fångat vårt intresse. Här hittar vi inte bara det autentiska och traditionella Dalmatien utan även 11 sjöar, där den blå och röda är mesta kända, men även den pittoreska gröna sjön överraskar oss med sitt isiga, turkosa utseende.

  Området kring Imotski har ibland kallats Kroatiens Toscana, med sina sjöar, kullar, vattenfall, vingårdar och vilda natur, allt med en episk bergsbakgrund. Dagen avslutas med en hemlagad middag på en familjedriven Agriturismo, där regionens ursprungliga livsstil, med tonvikt på mat och dryck, visas upp.

 • Dag 4 Natur, vin och Skradin

  Vi mjukstartar dagen med en ”egen” förmiddag och lunch. Njut av hotellets fräscha frukostbuffé och varför inte lyxa till det med ett glas bubbel som start på dagen!

  En trevlig eftermiddagen väntar oss då vi beger oss till området kring mysiga Skradin. Vi börjar med en skön promenad i fin nationalparksmiljö, följt av ett besök och vinprovning på en familjeägd ”boutique” vingård. Här har man producerat vin i generationer, med fokus på inhemska sorter, och gårdens viner återfinns på vinlistorna hos några av världens finaste restauranger. Dagen avslutas med middag i Skradin, med lokala smaker på menyn. Vi kan utlova en härlig och välsmakade eftermiddag.  

 • Dag 5 Ledig dag

  Denna dag spenderas efter eget tycke och smak. Kanske en promenad, sol och bad eller en skön behandling i Amadria Parks eget SPA, vilket vi varmt kan rekommendera. Det finns även en buss som trafikerar sträckan mellan hotellet och Sibenik, ifall man vill fortsätta att strosa runt i stadens gränder, eller ta sig upp till en av fästningarna som vaktar över staden.

  Till kvällen samlas vi igen för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Olivolja och Primosten

  Efter en lugn morgon och lunch på egen hand ger vi oss iväg till området kring Primosten, en fin liten kustby mellan Sibenik och Split. Kroatien har en fantastisk olivolja, vilket vi kommer att erfara på vår tur idag då vi bland annat besöker en lokal olivodlare. Många odlingar har legat i träda och har på senare år genomgått en form av pånyttfödelse. Nya olivgårdar dyker upp varje år, unga experter vinner både inhemska och internationella priser. De bästa olivoljorna i Kroatien kännetecknas av att de härstammar från små olivgårdar där varje träd tas om hand med kärlek och omsorg. Vissa seder, som att tvätta oliverna i havet, gör den kroatiska olivoljan ännu mer speciell.

  Vi promenerar genom Primosten, med sin pittoreska stadskärna, och har tid för kaffe eller något annat läskande. Att sitta ner och njuta av atmosfären är halva nöjet när man besöker någon av kustens fina städer och byar. Innan vi återvänder till hotellet dukas vår middag upp på en lokal restaurang, i fina omgivningar.

 • Dag 7 Zadvarje bondemarknad och Bobo

  Vi avslutar vår vistelse i Kroatien med en äkta bondemarknad, en både roande och intressant upplevelse. Här hittar du allt mellan himmel och jord. Vare sig du letar efter en sågklinga eller en örtmedicin, så har du kommit rätt. Farmers market i Zadvarje anordnas året runt på tisdagar, och är något du sent kommer att glömma. Vår guide förklarar och sedan finns tid att gå runt och botanisera bland allt som erbjuds, från mat till nyttoprylar.

  Vår dag fortsätter hemma hos karismatiska Bobo och hans fru Sonja. Här väntar oss ett hemtrevligt besök hos ett hjärtligt värdpar som brinner för kroatiska traditioner, och som gärna bjuder på sig själva. De visar oss bland annat hur man tillreder rätten soparnik, en lokal specialitet, även klassat som ett världsarv av Unesco. Vi smakar så klart, och vi kan lova att ingen lämnar Bobos vare sig hungrig eller törstig. Middag på hotellet senare denna kväll. 

 • Dag 8 Hemresa

  Efter frukost och oförglömliga dagar i mellersta Dalmatien är det så dags att flyga hem. Buss väntar på Arlanda flygplats för hemtransfer och under vägen ingår kaffe och smörgås. Vi beräknar att vara tillbaka i Motala vid 21.45-tiden, därefter i Vadstena och Borghamn.