Österlen / Sverige

Vackra Österlen

3 - 6 sep
Följ med på en resa bland slott, vingårdar, trädgårdar, äpplen, god mat och dryck. Vi reser längs den fantastiska äppelkusten, bland milslånga stränder och ett pärlband av pittoreska fiskelägen. Under resan provsmakar vi maträtter typiska för Skåne och Österlen, middagarna serveras på slott och hos Björn Ranelid får vi njuta av äppelmust och höra om hur det är att vara äppelodlare. Vår guide/ciceron Peder Lamm tar oss vant runt bland slott och sevärdheter i den skånska myllan, Sveriges eget Provence.

Avgång

3 september 2024

Reslängd

4 dagar

Pris

12 970 SEK

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program

 • Dag 1 Motala-Vadstena-Borghamn till Simrishamn

  Avresa från Motala, Vadstena och Borghamn med buss. Färden går söderut genom vårt vackra land och längs vägen gör vi flera stopp bland annat för busskaffe och lunch. Vi blir serverade eftermiddags-kaffe hemma hos vår guide Peder Lamm. Peder bor i en gammal prästgård med anor från 1700-talet. Sen är det inte långt kvar till Simrishamn och vårt hotell där vi checkar in under tidig kväll. Middagen serveras i hotellets restaurang.

 • Dag 2 Mandelmanns trädgårdar, Skepparps vingård och Kronovall vinslott

  Efter frukosten väntar en fin dag i den skånska idyllen, som kan ses lite som Sveriges svar på Provence i Frankrike. Vi besöker den lilla skånska byn Knäbäckshusen, som har en speciell historia att berätta och korsvirkeshus med vasstak att visa upp, allt inramat av rosor och vågornas brus. Vi besöker Mandelmanns ekologiska trädgårdar, här finns växthus, träd, blommor, dammar och djur. Dessa trädgårdar utformas på nya sätt varje år så det är bara att vandra runt och njuta av alla odlingar. Till lunch blir det skånsk äggakaka som serveras på Brösarps Gästgifveri.

  Skepparps vingård drivs av tredje generationen Åkesson och här odlas druvor och äpplen som senare blir till vin och cider. Vi får en rundvandring med provsmakning.

  Kvällens middag står uppdukad på Kronovalls vinslott som uppfördes år 1760. Efter att ha byggts om under sent 1800-tal går slottet nu i fransk barockstil med tornbärande flyglar. Länge var Kronovall Sveriges enda vinslott och under markytan förvaras tiotusentals flaskor mousserande vin! Idag bedriver man hotell, konferenser, restaurang och vincafé. Vi blir serverade en god middag med typiska skånska inslag.

 • Dag 3 Ales Stenar, Björn Ranelid och Kåseholm

  Nästa punkt under resan är Ales Stenar, Sveriges bäst bevarade skeppssättning och en av norra Europas vackraste fornlämningar. Mystiken kring varför den restes är stor och vi får berättat om olika teorier som cirkulerar kring de 59 stenbumlingar som bildar en 67 meter lång fascinerande formation. Från Ales Stenar promenerar vi till Kåseberga Fiskeläge, här hittar vi kaféer, krukmakeri, ateljéer och annat trevligt! Lunchen serveras hos Kåseberga Fisk, och som namnet antyder blir det fisk till lunch!
  Vi åker sedan hem till Björn Ranelid, författare, estradör, kulturpersonlighet, föredragshållare och även äppelodlare. 2019 vann hans äpplen förstapriset i svenska mästerskapet i äppelmust. Vi bekantar oss med Björn och får veta mer om själva äppelodlingen.
  Dagen avslutas på Kåseholm slott som har anor tillbaka till minst år 1639. Vi får berättat för oss om slottet som idag fungerar som jordbruk, hotell och konferensanläggning. Slottet samarbetar med flera duktiga kockar som parar ihop kvällens middag med dryck åt oss. En upplevelse för både smak och

 • Dag 4 Christinehofs slott och hemresa

  Vi checkar ut från hotellet och beger oss av mot Christinehof Slott. Peder visar oss runt i det anrika 1700-talsslottet och vi serveras kaffe och kaka. Möjlighet finns även att strosa runt i Ekoparken som omger slottet, en fröjd för ögat med syfte att värna och vårda områdets unika natur och kulturområden. Vi säger tack och hej då till Peder, innan vi fortsätter vår färd mot Borghamn, Vadstena och Motala dit vi beräknas vara tillbaka under tidig kväll.