Nyttig information för Dubairesenären

BAGAGE/FLYGRESA
Flygresan sker med Emirates reguljärflyg som tillåter 1 incheckad väska per person på max 30 kg, samt ett handbagage per person med de sammanlagda måtten av 55 x 38 x 20 cm / 7 kg.

Tänk på att packa det nödvändigaste i handbagaget så som dina mediciner samt ett lätt ombyte. För vissa typer av mediciner är det nödvändigt att ha med sig recept, även icke-receptbelagda läkemedel måste kunna redovisas vid tullen. Förvara därför alltid medhavda mediciner i originalförpackningen.

Flygtiden är 6-7 timmar beroende på vindarna.

Regler för handbagage
Vätska, gelé och spray t ex vatten, dryck, nässpray, parfym, aerosoler (tryckbehållare), läppglans och annat med liknande konsistens begränsas till max 1 dl per behållare om det medförs i handbagaget.
Mediciner, får tas med i den mängd som behövs under hela vistelsen borta – under förutsättning att man har en etikett med sitt namn på medicinen eller att man kan visa recept eller läkarintyg. Vi rekommenderar att man placerar sin medicin i handbagaget.
Vätska och mediciner ska lätt kunna uppvisas och placeras gärna i den plastpåse som tillhandahålls på alla flygplatser vid säkerhetskontrollen.
Vassa föremål, som kan användas som stickvapen (t ex nagelfil, nagelsax, korkskruv) får ej medföras i handbagaget. Dessa föremål skall checkas in med övrigt bagage. Läs mer på Internet: www.swedavia.se/Arlanda (klicka på Inför resa/Bagage).

Emirates bjuder på dryck och något att äta. Typ av måltid varierar beroende på flyglängd och tid på dygnet; den kan bestå av varm eller kall mat, smörgås eller snacks.

Emirates erbjuder specialkost (t ex diabetes / laktos / gluten), meddelas Specialresor senast 1 vecka före avresa.​

Viktigt för personer med t ex nötallergi som kan innebära andningssvårigheter; flygbolaget friskriver sig ansvar och kan aldrig garantera att flygplanskabinen är fri från olika spårämnen.​

PASS
In- och utresebestämmelser: Resan till Dubai kräver pass. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomsten från Dubai. Passet måste vara helt och får inte innehålla lösa blad. Du kan nekas inresa i ett annat land om ditt pass är skadat. Provisoriska pass godtas ej. Visum behövs inte om du är svensk medborgare och inte ska stanna i landet i mer än 90 dagar. Om ni inte är svensk medborgare ber vi er kontakta er ambassad för vad som gäller just er.

TIPS! Ta några kopior på passet före utlandsresan (sidan med personuppgifterna). Lämna en kopia hemma och ta med en kopia på resan (förvaras skild från passet). På så sätt kan man alltid identifiera sig och det underlättar vid en eventuell förlust av passet. Ett annat tips är att fotografera t ex passet och försäkringsbrev och spara i mobiltelefonen!

VALUTA/PENGAR
Förenade Arabemiratens valuta heter dirham och förkortas vanligtvis AED eller DHS. Som turist har man inget stort behov av kontanter, då kreditkort och bankkort accepteras nästan överallt. Ett undantag är när man åker taxi, även om kortterminaler i bilarna blivit vanligare. Ett annat undantag är om man vill handla något i soukerna/marknaderna, då kontanter kan vara bra att ha med sig. Det finns gott om uttagsautomater (ATM) och växlingskontor i Dubai. En dirham delas i den mindre enheten 100 fils. 1 dirham = ca 2,70 sek (nov 2019).

TIDSSKILLNAD
Dubai ligger tre timmar (+3h) före Sverige när vi har vintertid.

KLIMAT
December månad anses vara en bra månad att resa i då den värsta värmen har avtagit och temperaturen är cirka 25 grader på dagen och går ner mot 16 grader på natten. Temperaturen kan skilja mycket mellan dag och natt och det är alltid lite kallare i öknen på natten då solen gått ner. Lager på lager principen är bra när det gäller planering av klädseln. Badtemperaturen i havet i december ligger i medel på 26 grader, ca 8 soltimmar per dag och en luftfuktighet på ca 50-60%.

MOBILTELEFON/DATATRAFIK
Dubai har samma mobilsystem som Sverige och täckningen är mycket bra. Det är dock dyrt att använda sitt vanliga abonnemang i Dubai. Kontrollera dina samtalsavgifter med din leverantör. Var även observant på surffunktioner (datatrafik) som kan kosta mycket pengar om man inte avaktiverar dem. Grundregeln är att stänga av roamingen i mobilen för att undvika kostnader för internettrafik. Kom ihåg att kontrollera att ni har utlandsabonnemang kopplat till er mobiltelefon. Landsnumret är +971.

DELTAGARLISTA
Deltagarlista delas ut på avresedagen tillsammans med annan för resan viktig information. Observera att en deltagarlista innehåller konfidentiella uppgifter som vi på resebyrån inte får lämna ut i förväg.

SPECIALKOST (EJ LIVSSTILSDIETER) OCH ALLERGIER
Om du vid bokning har meddelat Specialresor att du äter specialkost t ex glutenfri mat, vegetarisk mat eller liknande, var vänlig ta kontakt med Specialresors representant vid resans början. Vi vill uppmärksamma er på att man inte är van vid glutenallergi/ laktosintolerans (vi rekommenderar att ta med eget bröd). Specialresor friskriver sig från ansvar gällande specialkostens kvalitet och variation under resan, då man i vissa länder inte är vana att hantera specialkost. Har ni funderingar kring detta, ring oss gärna!

HOTELLET - JA Oasis Beach Tower
Vårt utvalda hotell heter JA Oasis Beach Tower. Det är ett lägenhetshotell som ligger i komplexet Jumeirah Beach Residence, längs Dubais berömda promenadstråk The Walk. Hotellet har 180 rymliga lägenheter, cirka 40 våningar, och ett idealiskt läge och panoramautsikt över Arabiska viken. Strand, shopping och matställen finns nära. Hotellet erbjuder en restaurang, gym och har en utomhuspool (skugga på eftermiddagen pga höga byggnader runt om). Gratis Wi-Fi finns på hela hotellet. Alla rum är rymliga och har TV, värdeskåp, hårtork och luftkonditionering. Varje lägenhet innehåller två-fyra separata sovrum med privat badrum samt gemensamt vardagsrum och kök för alla fyra lägenheterna. Man har alltså sitt eget rum och badrum som man kan låsa precis som ett vanligt hotellrum, dessutom tillgång till kök och vardagsrum som man delar med ett-tre andra hotellrum. Telefon: +971 4 399 4444, www.jaresortshotels.com/en/dubai/ja-oasis-beach- tower

VATTEN
Vi rekommenderar inte att dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.

ELEKTRICITET
Dubai har som Sverige en strömstyrka på 220 volt. Men alla eluttag är gjorda för kontakter av brittisk typ med tre pinnar (se bilden), så adapter är ett måste.

DRICKS
Dricks i Dubai fungerar som på de flesta andra platser i världen. Ett bra riktmärke är ca 10-15 % om man äter/dricker något på egen hand och avrunda uppåt när du åker taxi. Många gånger är en serviceavgift adderad till notan, denna delas bland all personal. Om du vill ge personlig dricks för att visa uppskattning lämnas några dirham kontant på bordet. Ge gärna hotellstädare några dirham på rummet vid avresa om du varit nöjd med städningen. Specialresor har inkluderat dricks till lokalguide och busschaufför i resans pris.

SJUKVÅRD
Hälso- och sjukvård håller hög kvalitet, men det är mycket dyrt att vårdas vid någon av landets vårdinrättningar. Det är viktigt att före avresa kontrollera att du har en heltäckande reseförsäkring som täcker kostnaderna för sjukvård.
Se över ditt reseskydd (läs mer i välkommen med brevet som skickades ut tidigare)!

SÄKERHET
Dubai är ett mycket säkert resmål och emiratets kriminalitet är väldigt låg, mycket beroende på de hårda straff som tillämpas. Det finns inga särskilda områden du bör undvika, inte ens kvällstid. Vanlig aktsamhet rekommenderas dock.

ALKOHOL och taxfree, införselregler
Reglerna för alkohol är strikta, då vi befinner oss i muslimskt land. Dubai är dock mer liberalt i sin inställning till alkoholkonsumtion än angränsande emirat och länder. Man får inte dricka alkohol offentligt och det går inte att köpa alkohol i mataffärer eller liknande för oss som är på tillfälligt besök. På hotellens restauranger som har tillstånd att sälja öl, vin och sprit går det däremot bra att köpa och konsumera alkoholhaltig dryck.
 
Vill man ta en drink eller ett glas vin på hotellrummet är rådet att köpa med sig från Sverige. Man får ta med sig följande mängd alkohol och tobak in i Dubai:

 • 4 liter sprit eller vin ELLER 2 lådor öl á 24 burkar (med max 355ml per burk)
 • 400 cigaretter, 50 cigarrer eller 500 gram tobak

Vid hemresa får man föra in följande ranson till Sverige från ett icke EU-land (Förenade Arabemiraten) utan att betala tull och/eller punktskatt:

 • 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin, inklusive mousserande vin (max 22 volymprocent)
 • 4 liter vin (max 15 volymprocent)
 • 16 liter starköl (öl med över 3,5 volymprocent alkohol)
 • 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 g röktobak

Taxfreeshoppingen på Dubais flygplats är bra och butikerna har öppet dygnet runt.

VETT OCH ETIKETT
Förenade arabemiraten är ett arabiskt land med sharialagar (religiösa lagar) och helt annan kultur än i Sverige. Samtidigt är Dubai en internationell storstad där människor från världens alla hörn möts. För att undvika problem bör man tänka lite på hur man klär sig och uppträder. Det är egentligen inga konstigheter alls, utan handlar om respekt och sunt förnuft. Här följer några riktlinjer:

På offentlig plats uppvisas ett neutralt, återhållsamt beteende. Att uppträda berusad eller visa starka känslor offentligt (t ex kyssas eller gräla) är en förolämpning mot den muslimska kulturen och olagligt.

Klä dig så att du är täckt från knän till axlar. Det gäller både kvinnor och män. Undvik alltså korta kjolar eller shorts. Piratbyxor är perfekta för den som inte vill ha långbyxor när det är varmt. Undvik linnen som inte täcker övre delen av bröstkorgen och axlarna. Kvinnor bör inte ha kläder som är alltför tajta eller går att se igenom. Ett smart tips för kvinnor är att köpa en sjal som man enkelt och snabbt kan täcka axlar och överkropp med.

Bär aldrig badkläder i staden eller i butiker. Om du lämnar stranden eller poolen, även om det bara är för en kort stund, klä på dig innan du går därifrån. Det gäller både kvinnor och män. Att män går med bar överkropp är givetvis helt okej på stranden eller vid poolen, men inte på snabbköpet eller i glasskiosken.

En del muslimer vill inte skaka hand med personer av motsatt kön. Vänta på att han/hon sträcker fram handen först, om det inte sker hälsar du genom att nicka och le.

TRAFIK
Dubai har högertrafik och vägnätet håller hög standard. Dubai är en vidsträckt stad och har ingen tät stadskärna där man kan promenera mellan sevärdheterna. Våra gemensamma utflykter görs med egen buss. Under ledig tid kan det bli aktuellt att ta sig fram med taxi eller den kollektivtrafik som erbjuds. Taxi är det vanligaste och enklaste sättet att ta sig fram i Dubai, det är billigt och det finns gott om taxibilar. Att åka 3 km kostar ca 25-30 sek. Taxibilarna är statligt kontrollerade. Bilarna är moderna och har taxameter, luftkonditionering och säkerhetsbälten. Det är bara att vinka när de kör förbi, röd lampa visar att taxin är upptagen. I de flesta taxibilar kan man betala med kort men vissa accepterar enbart kontanter!

Kollektivtrafik finns i form av metro (två olika linjer), spårvagn, buss och färja. Vår lokalguide ger råd!

SPRÅK
Landets officiella språk är arabiska, men de flesta pratar bra engelska. 
Skyltar och anvisningar är ofta på både arabiska och engelska.
Under utflykterna har vi svensktalande lokalguide eller någon som översätter till svenska.

BUSS
Vår utflyktsbuss i Dubai håller bra standard. Bussarna har inte toalett istället gör vi regelbundna stopp på våra längre utflykter.

RÖKNING
Det är tillåtet att röka på vissa platser/restauranger inomhus i Dubai, man har ofta en smoking och en non- smoking section.

FOTOGRAFERING
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du fotograferar. Vill du fotografera människor är det viktigt att se till att fotograferandet är ett ömsesidigt möte och fråga först.

SHOPPING
I Dubai finns fler stora och lyxiga shoppinggallerior än på någon annan plats i världen. Det finn över 70 gallerior att välja på, bland annat världens största Dubai Mall.
En mer genuin upplevelse är att besöka Dubais souker och marknader. Här skall man pruta och det är bara så det är. För oss svenskar kan det vara jobbigt men det är bara att gilla läget. Det kan vara smart att vänta lite med att handla. Vi har en lokal guide och tillbringar många dagar i staden vilket ger oss tid att lära oss hur handel och prissättning går till.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER
Dina personuppgifter, våra kunders integritet är av yttersta vikt för oss. Syftet med denna policy är att på ett tydligt och transparent sätt beskriva hur vi samlar in, använder, överför och lagrar dina personuppgifter. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med EU:s integritetslagstiftning GDPR.
Du kan läsa mer på https://www.special-resor.se/infor- resan/hantering-av-personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor!

TIPS

 • Vi rekommenderar att ta med solskyddskräm och solhatt.
 • Nackkudde och stödstrumpor är skönt att ha under flygresan.
 • Vattenflaska och våtservetter kan vara bra att ha med i väskan under utflyktsdagarna.
 • Var gärna sparsam med parfym i buss och flyg.
 • Platserna i bussen är inte fasta, utan vi ber er att byta plats varje dag, så alla får möjlighet att sitta långt bak, långt fram – höger och vänster sida!

Besök gärna vår hemsida www.special-resor.se där du bl a kan klimatkompensera din resa, se vårt övriga reseutbud och hitta annan nyttig information!

Vi önskar er en trevlig resa!