NYTTIG INFORMATION FÖR BASKIENRESENÄREN

BAGAGE/FLYGRESA
Flygresan sker med Lufthansas reguljärflyg som tillåter 1 incheckad väska per person på max 23 kg, samt ett handbagage per person med de sammanlagda måtten av 55 x 40 x 23 cm / 8 kg.

Regler för handbagage
Vätska, gelé och spray t ex vatten, dryck, nässpray, parfym, aerosoler (tryckbehållare), läppglans och annat
med liknande konsistens begränsas till max 1 dl per behållare om det medförs i handbagaget.

Mediciner, får tas med i den mängd som behövs under hela vistelsen borta – under förutsättning att man har en etikett med sitt namn på medicinen eller att man kan visa recept eller läkarintyg. Vi rekommenderar att man placerar sin medicin i handbagaget.
Vätska och mediciner ska lätt kunna uppvisas och placeras gärna i den plastpåse som tillhandahålls på alla flygplatser vid säkerhetskontrollen.

Vassa föremål, som kan användas som stickvapen (t ex nagelfil, nagelsax, korkskruv) får ej medföras i handbagaget. Dessa föremål skall checkas in med övrigt bagage. Läs mer på Internet: www.swedavia.se

Lufthansa bjuder alltid på drycker och något att äta. Typ av måltid varierar beroende på flyglängd och tid på dygnet; den kan bestå av varm mat, smörgås eller snacks.

Lufthansa har ingen specialkost (t ex diabetes/laktos/gluten) till försäljning under flygningarna, så finns behov av detta får specialkost medföras ombord.

Viktigt för personer med t ex nötallergi som kan innebära andningssvårigheter; flygbolaget friskriver sig ansvar och kan aldrig garantera att flygplanskabinen är fri från olika spårämnen.

DELTAGARLISTA
Deltagarlista delas ut på avresedagen tillsammans med annan för resan viktig information. Observera att en deltagarlista innehåller konfidentiella uppgifter som vi på resebyrån inte får lämna ut i förväg.

DRICKS
Förslagsvis ca 10%, om man t ex åker taxi eller äter och dricker något på egen hand. Hotellstädare: ca 5 Euro per rum och vistelse, lämnas på rummet vid vistelsens slut. Lokalguide och busschaufför: dricks är inkluderat i priset.

ELEKTRICITET
220 V.

HOTELLET
Hotell Barceló Nervión.
Spanskt 4-stjärnigt modernt hotell, centralt beläget i Bilbao, nära bl.a. Guggenheim museet. Hotellet har restaurang, kaffebar samt en bar/lounge. Rummen är utrustade med aircondition, minibar, värdeskåp, hårtork, TV samt gratis Wi-Fi.

Telefon: +34 94 445 4700
Hemsida: www.barcelo.com

KLIMAT/KLÄDSEL
Vädret under våren är omväxlande, en del regnskurar kan förekomma, men också soligt och varmt. Ta med regnjacka/ paraply samt bekväma skor att ha på sig under utflykterna. För övrigt är klädseln ”ledig”.  

Dagtemperatur april/maj: ca 16-19 grader, sept/okt: ca 19-23 grader.

LÄNKTIPS
Specialresor rekommenderar följande hemsidor på Internet men friskriver oss från ansvar för innehållet:

Spanien: www.spain.info/se/tourspain
Baskien info: www.basquecountrytourism.com
Fakta: https://sv.wikipedia.org/wiki/Spanien

MOBILTELEFON/DATATRAFIK
EU-parlamentet slopade 2017 roamingavgifterna i hela EU och ESS. Detta innebär att privatkunder nu kan använda sin mobiltelefon när de är utomlands utan extra kostnad för mobildata/roaming. Detta gäller för samtliga operatörer. Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Wi-Fi erbjuds på hotellet.

PASS
Resan till Spanien kräver pass. Kontrollera att passet är giltigt under hela reseperioden. Passet måste vara helt och får inte innehålla lösa blad. Befinner man sig på resa inom Schengenområdet måste man kunna styrka sin identitet och nationalitet (Spanien ingår liksom Sverige i Schengensamarbetet).

TIPS! Ta några kopior på passet före utlandsresan (sidan med personuppgifterna). Lämna en kopia hemma och ta med en kopia på resan (förvaras skild från passet). På så sätt kan man alltid identifiera sig och det underlättar vid en eventuell förlust av passet. Ett annat tips är att fotografera t ex passet och försäkringsbrev och spara i mobiltelefonen!

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER
Dina personuppgifter, våra kunders integritet är av yttersta vikt för oss. Syftet med denna policy är att på ett tydligt och transparent sätt beskriva hur vi samlar in, använder, överför och lagrar dina personuppgifter. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med EU:s integritetslagstiftning GDPR.

Du kan läsa mer på https://www.special-resor.se/infor-resan/hantering-av-personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor!

RESANDES INFÖRSEL AV ALKOHOL OCH TOBAK
Man får föra in alkohol och tobak för eget bruk till Sverige från ett annat EU-land (Spanien) utan att betala tull och/eller punktskatt. Följande ransoner är praxis som gräns:
• 10 liter spritdryck
• 20 liter starkvin eller mousserande vin (max 22 volymprocent)
• 90 liter vin, varav högst 60 liter mousserande vin (max 15 volymprocent)
• 110 liter starköl
• 800 cigaretter (2 limpor)

Vid utresa från Sverige till annat EU-land kan man inte handla alkoholhaltiga taxfree varor.

SHOPPING
Bra och populära köp är bl a skor och skinnvaror. Prisnivån är som i Sverige. Generellt kan man säga att man får mer för pengarna i Spanien än i Sverige eftersom varorna håller förstklassig kvalitet. Man behöver inte pruta, prislappen gäller.

SJUKVÅRD
När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). EU-kortet täcker inte kostnader för specialtransport tillbaka till Sverige. Din hemförsäkring eller en privat reseförsäkring omfattar ofta dessa kostnader.

Mediciner och andra behandlingar/läkarbesök än akutvård måste betalas av den berörda personen (vilket vid hemkomsten återbetalas av reseförsäkringen i de fall en sådan är tecknad). Kom ihåg att kontrollera giltighetstiden på ditt EU-kort, det är bara giltigt i tre år. EU-kortet kan beställas/förnyas hos försäkringskassan på telefon 0771-524 524 eller via Försäkringskassans hemsida www.forsakringskassan.se (leveranstiden kan vara upp till 10 dagar). Se över ditt reseskydd (läs mer i välkommen med brevet som skickades ut tidigare)!

Tänk på att du bör ha med dig EU-kortet även om du har en reseförsäkring. Vi rekommenderar att man har med båda handlingarna nära till hands, t ex i plånboken, under hela resan.

SPECIALKOST (EJ LIVSSTILSDIETER) OCH ALLERGIER
Om du vid bokning har meddelat Specialresor att du äter specialkost t ex glutenfri mat, vegetarisk mat eller liknande, var vänlig ta kontakt med Specialresors representant vid resans början. Specialresor friskriver sig från ansvar gällande specialkostens kvalitet och variation under resan, då man i vissa länder inte är vana att hantera specialkost. För specialkost under flygresan, se rubriken ”Bagage/flygresa”.

SPRÅK
Spanska och baskiska. Under utflykterna har vi svensktalande lokalguide.

SÄKERHET
Som vanligt i större städer ska man dock se upp för ficktjuvar. Ha inga värdesaker lättåtkomliga, förvara inte plånboken i bakfickan.

TIDSSKILLNAD
Spanien har mellaneuropeisk tid (samma som Sverige).

VALUTA/PENGAR
Valutan i Spanien är Euro. Betalkort t ex MasterCard eller VISA är alltid bra att ha på en resa till utlandet. Bankerna rekommenderar att i första hand använda kort som betalningsmedel och bara använda kontanter där kortbetalning inte är möjlig. Naturligtvis kan det vara tryggt med en liten del av sin reskassa i kontanter. Resevaluta kan oftast beställas via din bank. Utländsk valuta kan även köpas på växlingskontor.

VATTEN
Kranvattnet är drickbart, men vi rekommenderar vatten på flaska eftersom det smakar bättre.

TIPS!
Vattenflaska och våtservetter kan vara bra att ha med i väskan under utflyktsdagarna.

Var gärna sparsam med parfym i buss och flyg.

Platserna i bussen är inte fasta, utan vi ber er att byta plats varje dag, så alla får möjlighet att sitta långt bak, långt fram – höger och vänster sida!

Besök gärna vår hemsida www.special-resor.se där du bl a kan klimatkompensera din resa, se vårt övriga reseutbud och hitta annan nyttig information!

Vi önskar Er en trevlig resa!