Frankrike-Alsace

Följ med på en resa till Alsace, den franska region som är känd för sitt goda vita vin, sina pittoreska byar med korsvirkeshus och sin vackra natur.

Vi ”gourmetvandrar” längs med den berömda ”Route du Vin” genom vinfälten, med inlagda stopp för att smaka på både vin och lokala delikatesser. Vi besöker charmiga Colmar, samt bekantar oss med ”Europas huvudstad” Strasbourg. Maten är alltid i fokus i Alsace och under dagarna kommer vi att introduceras till de alsassiska mattraditionerna.

  • Korsvirkeshus började bli allt vanligare i Mellaneuropa under medeltiden och började sedan sprida sig vidare. En vanlig syn i Alsace och dess byar, charmiga färgglada korsvirkeshus.
  • Alsace ligger mitt i Europa vackert omringat av frodiga vinfält. Här produceras främst vita viner som Riesling men också Gewurztraminer, Pinot Gris och Muscat.
  • Crémant, ett musserande vin från Alsace. Området är känt för flera vita viner, speciellt Riesling. Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis.
  • Att bygga med korsvirke var ett virkesbesparande sätt. Snedstyvor behövs egentligen bara i hörnen, men det gick mode i att sätta dessa i nästan varje fack, mycket vackert att titta på!
  • Katedralen i Strasbourg visar sig tydligt i stadsbilden. Byggnaden kallas även Vårfrukatedralen i Strasbourg eller Notre-Damekatedralen i Strasbourg. Mellan 1647 och 1874 var katedralen, med sitt höga torn, världens högsta byggnad.
  • Katedralen i Strasbourg reser sig mäktigt och högt.
  • Colmar, söder om Strasbourg, en stad som sägs vara Europas charmigaste med sina korsvirkeshus och arkitetktoniska rikedom.
  • Strasbourg byggdes ursprungligen på en ö i floden Ill och dess centrum är därför omgivet av kanaler. Floden Ill är en biflod till Rhen. Här, en vacker kväll i Strasbourg, lyktorna speglar sig fint i vattnet.