NYTTIG INFORMATION FÖR GREKLANDRESENÄREN

BAGAGE/FLYGRESA
Flygresan sker med SAS reguljärflyg, som kostnadsfritt tillåter 1 incheckad väska på max 23kg per person samt ett handbagage per person med sammanlagda måtten 55 x 40 x 23cm/8 kg.


SAS bjuder alltid alla sina resenärer på kaffe eller te. Under flygresan finns ett urval av mat och dryck till försäljning. Vår erfarenhet är att det ibland tar slut på vissa varor och vill man vara säker på att få något ätbart under flygresan är vårt tips att köpa med något från flygplatsen. OBS! Medhavd alkohol får ej drickas ombord.

SAS erbjuder ingen specialkost (t ex diabetes/laktos/gluten) till försäljning under flygningarna, specialkost får medföras ombord.

Viktigt för personer med t ex nötallergi som kan innebära andningssvårigheter; flygbolaget friskriver sig ansvar och kan aldrig garantera att flygplanskabinen är fri från olika spårämnen.

Regler för handbagage
Vätska, gelé och spray t ex vatten, dryck, nässpray, parfym, aerosoler (tryckbehållare), läppglans och annat med liknande konsistens begränsas till max 1 dl per behållare om det medförs i handbagaget.

Mediciner, får tas med i den mängd som behövs under hela vistelsen borta – under förutsättning att man har en etikett med sitt namn på medicinen eller att man kan visa recept eller läkarintyg. Vi rekommenderar att man placerar sin medicin i handbagaget.
Vätska och mediciner ska lätt kunna uppvisas och placeras gärna i den plastpåse som tillhandahålls på alla flygplatser vid säkerhetskontrollen.

Vassa föremål, som kan användas som stickvapen (t ex nagelfil, nagelsax, korkskruv) får ej medföras i handbagaget. Dessa föremål skall checkas in med övrigt bagage.
Läs mer på Internet: www.swedavia.se

DELTAGARLISTA
Deltagarlista delas ut på avresedagen tillsammans med annan för resan viktig information. Observera att en deltagarlista innehåller konfidentiella uppgifter som vi på resebyrån inte får lämna ut i förväg.

DRICKS
Förslagsvis ca 10%, då man äter och dricker något på egen hand. Få taxi använder taxameter och här brukar det räcka med att runda av priset uppåt.

Hotellstädare: ca 1-3 euro per rum och natt, lämnas på rummet vid vistelsens slut.

Lokalguide och busschaufför: dricks är inkluderat i priset.

ELEKTRICITET
Strömstyrkan är 230 V, ”svenska” väggkontakter.

HOTELLEN (4-stjärning Grekisk standard)

Hotel Filoxenia, Kalamata
Filoxenia Hotel ligger vid foten av bergskedjan Taygetos i utkanten av Kalamata. Här bor du omgiven av frodig växtlighet, vackert landskap och en strand vid den azurblå Messeniska viken. Hotell har 188 rum med balkong, uppdelat i tre våningar med hiss. Här finns pool både inomhus och ute. I vistelsen ingår badhanddukar och solsängar, vid poolen eller havet. Här finns också restaurang, cykeluthyrning, bastu och möjlighet att boka olika typer av massagebehandlingar. Lokalbussen stannar utanför hotellet för transport till centrum, cirka var 15 minut.

Fresh Hotel, Aten
Detta designhotell ligger på gångavstånd från populära Monastiraki och Plaka i Atens centrum och erbjuder boende i fina färgglada, minimalistiskt inredda rum. Rummen är ljudisolerade och har gratis WiFi och en Tv. Hotel Fresh erbjuder bastu och ett toppmodernt gym. På taket finns en liten utomhuspool, öppen från maj till oktober, med utsikt över Akropolisklippan och Parthenon. Baren och restaurangen Air Lounge ligger på samma våningsplan som poolen.

KLIMAT/KLÄDSEL
Grekland har medelhavsklimat. Under vår, tidig sommar och början av hösten kan man behöva en tröja eller ett lättare ytterplagg och paraply. Vi sitter gärna utomhus och äter lunch/middag, så fort vädret tillåter!

Det är ett behagligt väder för utflykter. Vi rekommenderar bekväma skor att ha på sig under utflykterna. I Kalamata är en del havsstränderna av gruskaraktär. Där kan det vara bra med badskor. För övrigt är klädseln ”ledig”.

Temperaturer:
högsta/lägsta dag/natt samt vatten

September ca: 29/18 grader - 24 grader.
Oktober ca: 23/14 grader - 21 grader.

LÄNKTIPS
Specialresor rekommenderar följande hemsidor på Internet men friskriver oss från ansvar för innehållet:

http://grecotels.com
http://freshhotel.gr/
https://greklandguide.se/index.php/aten

MOBILTELEFON/DATATRAFIK
EU-parlamentet slopade 2017 roamingavgifterna i hela EU och ESS. Detta innebär att privatkunder nu kan använda sin mobiltelefon när de är utomlands utan extra kostnad för mobildata/roaming. Detta gäller för samtliga operatörer. Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Wi-Fi erbjuds gratis på hotellet (fungerar bäst i lobbyn).

PASS
Resan till Grekland kräver pass. Kontrollera att passet är giltigt under hela reseperioden. Passet måste vara helt och får inte innehålla lösa blad. 

TIPS! Ta några kopior på passet före utlandsresan (sidan med personuppgifterna). Lämna en kopia hemma och ta med en kopia på resan (förvaras skild från passet). På så sätt kan man alltid identifiera sig och det underlättar vid en eventuell förlust av passet. Ett annat tips är att fotografera t ex passet och försäkringsbrev och spara i mobiltelefonen!

IDENTIFIERING INFÖR MUSEIBESÖK
Grekiska staten subventioner entrébiljetten för museibesökare över 65 år. Specialresor ber vänligen att de som har åldern inne medtager en passkopia (körkort går också bra) att visa upp i entrén till Olympia, Nestors palats och Akropolis där vi har gemensamma besök. För enkelhetens skull kommer färdledningen att samla in kopiorna på bussen i Grekland för att ha under resan.

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER
Dina personuppgifter, våra kunders integritet är av yttersta vikt för oss. Syftet med denna policy är att på ett tydligt och transparent sätt beskriva hur vi samlar in, använder, överför och lagrar dina personuppgifter. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med EU:s integritetslagstiftning GDPR.

Du kan läsa mer på https://www.special-resor.se/infor-resan/hantering-av-personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor!

RESANDES INFÖRSEL AV ALKOHOL OCH TOBAK
Man får föra in alkohol och tobak för eget bruk till Sverige från ett annat EU-land (Italien) utan att betala tull och/eller punktskatt. Följande ransoner är praxis som gräns:
• 10 liter spritdryck
• 20 liter starkvin eller mousserande vin (max 22 volymprocent)
• 90 liter vin, varav högst 60 liter mousserande vin (max 15 volymprocent)
• 110 liter starköl
• 800 cigaretter (2 limpor)

Vid utresa från Sverige till annat EU-land kan man inte handla alkoholhaltiga taxfree varor.

RÖKNING
På vårt hotell råder rökförbud. Detsamma gäller på de flesta ställen i Grekland men det kan även förekomma att det är tillåtet att röka inomhus på vissa ställen.

SHOPPING
Storstäderna har ett brett utbud av varor att handla. Skor är prisvärt och populärt, speciellt i Aten. Ute på landsbygden finns inte så mycket kommersiell handel och är så fallet, gäller oftast kontant betalning. Lokalproducerad olja och honung är bra presenter att köpa med hem likaså hudvårdsprodukter av olja och honung. På lokala marknader kan man försöka pruta lite.

SJUKVÅRD
När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). EU-kortet täcker inte kostnader för specialtransport tillbaka till Sverige. Din hemförsäkring eller en privat reseförsäkring omfattar ofta dessa kostnader.

Mediciner och andra behandlingar/läkarbesök än akutvård måste betalas av den berörda personen (vilket vid hemkomsten återbetalas av reseförsäkringen i de fall en sådan är tecknad). Kom ihåg att kontrollera giltighetstiden på ditt EU-kort, det är bara giltigt i tre år. EU-kortet kan beställas/förnyas hos försäkringskassan på telefon 0771-524 524 eller via Försäkringskassans hemsida www.forsakringskassan.se (leveranstiden kan vara upp till 10 dagar). Se över ditt reseskydd (läs mer i välkommen med brevet som skickades ut tidigare)!

Tänk på att du bör ha med dig EU-kortet även om du har en reseförsäkring. Vi rekommenderar att man har med båda handlingarna nära till hands, t ex i plånboken, under hela resan.

SPECIALKOST (EJ LIVSSTILSDIETER) OCH ALLERGIER
Om du vid bokning har meddelat Specialresor att du äter specialkost t ex glutenfri mat, vegetarisk mat eller liknande, var vänlig ta kontakt med Specialresors representant vid resans början. Specialresor friskriver sig från ansvar gällande specialkostens kvalitet och variation under resan, då man i vissa länder inte är vana att hantera specialkost. För specialkost under flygresan, se rubriken ”Bagage/flygresa”.

SPRÅK
Grekiska. Många talar engelska, speciellt inom turistnäringen. Under utflykterna har vi svensktalande lokalguide eller någon som översätter till svenska.

SÄKERHET
Grekland är normalt ett tryggt resmål. Som vanligt i större städer och folksamlingar ska man dock se upp för ficktjuvar. Ha inga värdesaker lättåtkomliga, förvara inte plånboken/mobil i bakfickan.

TIDSSKILLNAD
Greklands tidszon är + 1 timme, under sommarhalvåret, gentemot svensk tid.

VACCINATION
Inga särskilda vaccinationer behövs inför resan till Grekland.

VALUTA/PENGAR
Valutan i Grekland heter Euro. Betalkort t ex MasterCard eller VISA är alltid bra att ha på en resa till utlandet. Bankerna rekommenderar att i första hand använda kort som betalningsmedel och bara använda kontanter där kortbetalning inte är möjlig. Kontanter uppskattas fortfarande, speciellt på marknader, taxiresor, buss och i små butiker. Resevaluta kan oftast beställas via din bank och köpas på växlingskontor.

VATTEN
Kranvattnet är drickbart men kan smaka olika på grund av klorering och annat.

TIPS!
Vattenflaska, våt/papper servetter kan vara bra att ha med i väskan under utflyktsdagarna. Allmänna toaletter brukar vara dåligt utrustade med papper.

Solskyddskräm, myggmedel och solhatt kan vara bra att ha med, som säkerhet.
Var gärna sparsam med parfym i buss och flyg.

Platserna i bussen är inte fasta, utan vi ber er att byta plats varje dag, så alla får möjlighet att sitta långt bak, långt fram – höger och vänster sida!

Besök gärna vår hemsida www.special-resor.se där du bl a kan klimatkompensera din resa, se vårt övriga reseutbud och hitta annan nyttig information!

Vi önskar Er en trevlig resa!