NYTTIG INFORMATION FÖR MAGGIORESJÖNRESENÄREN

BAGAGE/FLYGRESA
Flygresan sker med SAS reguljärflyg, som kostnadsfritt tillåter 1 incheckad väska på max 23kg per person samt ett handbagage per person med sammanlagda måtten 55 x 40 x 23cm/8 kg.
 
SAS bjuder alltid alla sina resenärer på kaffe eller te.Under flygresan finns ett urval av mat och dryck till försäljning. Vår erfarenhet är att det ibland tar slut på vissa varor och vill man vara säker på att få något ätbart under flygresan är vårt tips att köpa med något från flygplatsen. OBS! Medhavd alkohol får ej drickas ombord.
 
SAS erbjuder ingen specialkost (t ex diabetes/laktos/gluten) till försäljning under flygningarna, specialkost får medföras ombord.
Viktigt för personer med t ex nötallergi kan innebära andningssvårigheter; flygbolaget friskriver sig ansvar och kan aldrig garantera att flygplanskabinen är fri från olika spårämnen.
 
Regler för handbagage
Vätska,gelé och spray t ex vatten, dryck, nässpray, parfym, aerosoler (tryckbehållare), läppglans och annat med liknande konsistens begränsas till max 1 dl per behållare om det medförs i handbagaget.

Mediciner, får tas med i den mängd som behövs under hela vistelsen borta – under förutsättning att man har en etikett med sitt namn på medicinen eller att man kan visa recept eller läkarintyg. Vi rekommenderar att man placerar sin medicin i handbagaget.
Vätska och mediciner ska lätt kunna uppvisas och placeras gärna i den plastpåse som tillhandahålls på alla flygplatser vid säkerhetskontrollen.
Vassa föremål, som kan användas som stickvapen (t ex nagelfil, nagelsax, korkskruv) får ej medföras i handbagaget. Dessa föremål skall checkas in med övrigt bagage.
Läs mer på Internet: www.swedavia.se
 
DELTAGARLISTA
Deltagarlista delas ut på avresedagen tillsammans med annan för resan viktig information. Observera att en deltagarlista innehåller konfidentiella uppgifter som vi på resebyrån inte får lämna ut i förväg.

DRICKS
Förslagsvis ca 10%, om man t ex åker taxi eller äter och dricker något på egen hand.
Hotellstädare:ca 5 Euro per rum och vistelse, lämnas på rummet vid vistelsens slut.
Lokalguide och busschaufför:dricks är inkluderat i priset.
 
ELEKTRICITET
220 V.
 
HOTELLET
Zacchera Hotels är belägna i Stresa och Baveno. Vilket av de fyra Zaccherahotellen ni kommer bo på meddelas er veckan innan. Alla Zacchera hotellen har solterrass med pool, bar och restaurant. Rummen är utrustade med air-condition (cirka maj-september), kylskåp, värdeskåp, hårtork, TV samt gratis Wi-Fi.
www.zaccherahotels.com
 
KLIMAT/KLÄDSEL
Maj, september och oktober är de bästa perioderna att besöka Maggioresjön då man slipper den hetaste perioden.
Ta med ett paraply, då det kan förekomma regnskurar. Bekväma skor är bra att ha på sig under utflykterna. För övrigt är klädseln ”ledig”.
 
Medeltemperatur: maj 21ºC / september 22ºC /
oktober 17ºC
                     
LÄNKTIPS
Specialresor rekommenderar följande hemsidor på Internet men friskriver oss från ansvar för innehållet:
Italienska Turistbyrån: www.italiantouristoffice.se
Karta och fakta: www.geografi.nu
Fakta: https://sv.wikipedia.org/wiki/italien

MOBILTELEFON/DATATRAFIK
EU-parlamentet slopade 2017 roamingavgifterna i hela EU och ESS. Vilket innebär att privatkunder nu kan använda sin mobiltelefon när de är utomlands utan extra kostnad för mobildata/roaming. Detta gäller för samtliga operatörer.Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Wi-Fi erbjuds på hotellet.
 
PASS
Resan till Italien kräver pass. Kontrollera att passet är giltigt under hela reseperioden. Passet måste vara helt och får inte innehålla lösa blad.
Befinner man sig på resa inom Schengenområdet måste man kunna styrka sin identitet och nationalitet (Italien ingår liksom Sverige i Schengensamarbetet).

TIPS! Ta några kopior på passet före utlandsresan (sidan med personuppgifterna). Lämna en kopia hemma och ta med en kopia på resan (förvaras skild från passet). På så sätt kan man alltid identifiera sig och det underlättar vid en eventuell förlust av passet. Ett annat tips är att fotografera t ex passet och försäkringsbrev och spara i mobiltelefonen!


HANTERING AV PERSONUPPGIFTER
Dina personuppgifter, våra kunders integritet är av yttersta vikt för oss. Syftet med denna policy är att på ett tydligt och transparent sätt beskriva hur vi samlar in, använder, överför och lagrar dina personuppgifter. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med EU:s integritetslagstiftning GDPR.

Du kan läsa mer på https://www.special-resor.se/infor-resan/hantering-av-personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor!
 
RESANDES INFÖRSEL AV ALKOHOL OCH TOBAK
Man får föra in alkohol och tobak för eget bruk till Sverige från ett annat EU-land (Italien) utan att betala
tull och/eller punktskatt. Följande ransoner är praxis som gräns:
10 liter spritdryck
20 liter starkvin eller mousserande vin (max 22 volymprocent)
90 liter vin, varav högst 60 liter mousserande vin (max 15 volymprocent)
110 liter starköl
800 cigaretter (2 limpor)
 
Vid utresa från Sverige till annat EU-land kan man inte handla alkoholhaltiga taxfree varor.
 
SHOPPING
Bra och populära köp är skinn- och lädervaror, kläder, vin, ostar och olivolja. Prisnivån är som i Sverige, men man kan göra fynd! I vanliga affärer prutar man inte, men på marknader kan man pruta även om det finns pris angivet.
 
Observera att Italien har en lag mot märkeskopior av smycken, kläder, väskor och skor. Det är förbjudet att köpa sådana kopior. Du kan bli ombedd att visa kvitto på varor som du vill föra med dig ut ur landet. Har du inte kvitto kan det bli mycket dyrt!

SJUKVÅRD
När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). EU-kortet täcker inte kostnader för specialtransport tillbaka till Sverige. Din hemförsäkring eller en privat reseförsäkring omfattar ofta dessa kostnader.

Mediciner och andra behandlingar/läkarbesök än akutvård måste betalas av den berörda personen (vilket vid hemkomsten återbetalas av reseförsäkringen i de fall en sådan är tecknad). Kom ihåg att kontrollera giltighetstiden på ditt EU-kort, det är bara giltigt i tre år. EU-kortet kan beställas/förnyas hos försäkringskassan på telefon 0771-524 524 eller via Försäkringskassans hemsida www.forsakringskassan.se (leveranstiden kan vara upp till 10 dagar). Se över ditt reseskydd (läs mer i välkommen med brevet som skickades ut tidigare)!

Tänk på att du bör ha med dig EU-kortet även om du har en reseförsäkring. Vi rekommenderar att man har med båda handlingarna nära till hands, t ex i plånboken, under hela resan.

SPECIALKOST (EJ LIVSSTILSDIETER) OCH ALLERGIER
Om du vid bokning har meddelat Specialresor att du äter specialkost t ex glutenfri mat, vegetarisk mat eller liknande, var vänlig ta kontakt med Specialresors representant vid resans början. Specialresor friskriver sig från ansvar gällande specialkostens kvalitet och variation under resan, då man i vissa länder inte är vana att hantera specialkost. För specialkost under flygresan, se rubriken ”Bagage/flygresa”.

SPRÅK
Italienska. Under utflykterna har vi svensktalande lokalguide.

SÄKERHET
Som vanligt i större städer ska man dock se upp för ficktjuvar. Ha inga värdesaker lättåtkomliga, förvara inte plånboken i bakfickan.

TIDSSKILLNAD
Italien har mellaneuropeisk tid (samma som Sverige).
 
VALUTA/PENGAR
Valutan i Italien är Euro. Betalkort t ex MasterCard eller VISA är alltid bra att ha på en resa till utlandet. Bankernarekommenderar att i första hand använda kort som betalningsmedel och bara använda kontanter där kortbetalning inte är möjlig. Naturligtvis kan det vara tryggt med en liten del av sin reskassa i kontanter. Resevaluta kan oftast beställas via din bank. Utländsk valutakan även köpas på växlingskontor.
 
VATTEN
Vi rekommenderar vatten på flaska för smakens skull.

TIPS!
Vattenflaska och våtservetter kan vara bra att ha med i väskan under utflyktsdagarna.
Var gärna sparsam med parfym i buss och flyg.

Platserna i bussen är inte fasta, utan vi ber er att byta plats varje dag, så alla får möjlighet att sitta långt bak, långt fram – höger och vänster sida!

Besök gärna vår hemsida www.special-resor.se där du bl a kan klimatkompensera din resa, se vårt övriga reseutbud och hitta annan nyttig information!

Vi önskar er en trevlig resa!