Resenärer / Guider

INTERVJU MED VÅR FANTASTISKA GUIDE I PROVENCE

Våra lokala svensktalande guider är för oss de avgörande pusselbitarna på en resa. Med sin imponerande kunskap och personliga sätt att berätta tar de oss genom intressant historia, visar genuina platser och är den viktiga förbindelsen mellan kulturella möten. Många av våra resenärer förknippar dem ofta med resans bästa minnen. Vi har pratat med Elisabeth som är vår fantastiska guide i Provence, några av er kanske känner till henne!

Hej Elisabeth! Berätta kort om vem du är.

Jag heter Elisabeth Sandebring Lecomte, är uppvuxen i Helsingborg och har sedan 1977 varit bosatt i Frankrike. 1995 flyttade jag med man och barn från Paris till Avignon i Provence.

Vad är det bästa med att jobba som guide?

Under åren i Paris studerade jag för att bli auktoriserad guide vilket bland annat innebär tillstånd att guida på museer och på offentliga platser över hela landet. Det är ett väldigt roligt jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. En dag klättrade jag med svenska ingenjörer på byggnadsställningar för att titta på restaureringsarbetena av den snart 2000-åriga arenan i Nîmes. En annan dag kan det vara visning av konsten på Louvren i Paris. Jag har flugit helikopter med ett amerikanskt par som hade bokat heldag Vence-Nîmes-St Rémy-Arles-Vence med privat guide. För det mesta arbetar jag kring Avignon i södra Rhônedalen. Det bästa med att vara guide är att vara med människor och att det blir ett samtal mellan oss, att jag lyckas väcka ett intresse.

Hur har Covid-19 påverkat dig?

Med Covid-19 försvann alla mina bokningar för 2020. Under senhösten brukar en hel del av kommande års säsong vara bokad. Franska regeringen har under "the lockdown" hjälpt egna företagare och vi hoppas att den hjälpen fortsätter åtminstone fram till hösten. Min kundkrets är den norska och svenska marknaden samt den engelsktalande.

Hur ser situation ut i Avignon/Provence idag?

Idag är det väldigt stillsamt. Museerna är nu öppna på nytt och sammankomster upp till 50 personer är numera tillåtna så förhoppningsvis kommer i alla fall de franska turisterna tillbaka. Dock måste vi bära ansiktsmask och/eller ett visir i plexiglas.

Vad uppskattar svenskar mest av att komma till Provence tror du?

Svenskarna som vill besöka Provence har en bild av de gamla byarna med sina stenhus, marknaderna, caféerna och allt det finns ju. Sen tror jag att många blir positivt överraskade av den avslappnade stämningen, det är okomplicerat ("sans chichis" på franska), och att det finns så mycket att besöka häromkring.

En ledig dag i Avignon, vad gör du?

Om jag har planer på att servera en god lunch cyklar jag till hallarna. Där får man alltid inspiration. Det behöver inte vara någonting komplicerat men där hittar man goda oliver, goda ostar, ett gott bröd - voilà! Åker ofta till stallet, har börjat med yoga och pilates som är jättekul.

Vad tycker du är höjdpunkten på Specialresors upplägg till Provence?

Höjdpunkten på Specialresors upplägg i Provence skulle jag säga är utflykten till Camargue. Naturen är så speciell och traditionerna är inte särskilt kända i övriga Frankrike. De svarta tjurarna, som Evert Taube skrev om, strövar runt sida vid sida med de vita hästarna. Vi ser vilda fåglar och äter hos en familj på deras gård.

Hur tycker du det är att samarbeta med Specialresor?

Samarbetet med Specialresor är toppen. Resorna är väldigt noggrant planerade. Personalen på kontoret är lyhörda för om någonting skulle behöva justeras. Det känns inspirerande att jag får vara med och tycka. Dessutom är samarbetet med färdledare roligt, vi lär ju känna varandra bra och vi blir vänner. Tack vare en planering som stämmer kan jag koppla av och verkligen ha roligt med resenärerna!

Favoritdrycken, typiskt för Provence?

Favoritdryck i Provence: pastis (en fransk aperitif tillverkad av anis och lakrits) är född i Provence så det är en given aperitif. Häromdagen drack jag ett ekologiskt vitt vin från Châteauneuf-de-Gadagne som var mycket gott. Det odlas på samma typ av stora stenbumlingar som i Châteauneuf-du-Pape. Vin speglar ju klimat och jordmån och vinerna från området förknippar jag med den dramatiska naturen, hettan under sommaren och mistralen som blåser från norr.
En annan favorit är champagne. Den har ju inget med Provence att göra (champagne kommer från Champagne), men champagne är champagne, anytime.

Favoritmaträtten, typiskt för Provence?

Favoritmat: 1/ en provençalsk tian 2/ ostron från Atlantkusten

Vad gör du i sommar?

I sommar hoppas jag göra några härliga vandringar som dagsturer. I augusti åker jag till Chinon i Loiredalen för att umgås med mina franska släktingar. Mina barn bor i Göteborg, Stockholm och Paris och dit kommer jag också att resa.

Finns det något du vill tillägga?

Som det säkert framgår av mina svar ser jag fram emot att välkomna kommande grupper från Specialresor. Bienvenue en Provence!