Vi vill vara med att göra skillnad

Specialresors koncept kan sammanfattas med orden ”omtanke i stort och smått”. För oss betyder det naturligtvis välgjorda resor men också ett engagemang utöver vårt uppdrag som researrangör. I juni i år blev vi byfadder i SOS barnby Keila som ligger i Estland.

Vi vill vara med och göra skillnad, välgörenhet är ett sätt. Att resa betyder att vidga sina vyer, att lära sig nya saker, att få en bättre förståelse för andra kulturer. Att stödja en barnby i Europa är vårt sätt att ge tillbaka lite till den del av Världen vi reser mest i med våra grupper, säger Åsa Kjellman på Specialresor.

SOS Barnby Keila
Keila som ligger nära Tallin var den första staden i Estland där SOS barnbyar började arbeta 1994 för att stödja sårbara familjer och ge omsorg till barn och unga som inte längre kan bo med sina familjer.

Fattigdom, missbruk och hälsoproblem är en orsak till att föräldrar har svårt att ta hand om sina barn. Många av dessa barn är undernärda och bristen av mat kombinerat med ovannämnda problem gör att barnen får en försenad fysisk och mental utveckling.

SOS barnby Keila består av tolv familjhus där upp till 72 barn som förlorat sina föräldrar eller som av olika anledningar inte kan bo med dem, kan finna ett nytt hem. Barnen får ett kärleksfullt hem hos en SOS-familj. En skräddarsydd utvecklingsplan görs tillsammans med varje barn. Totalt finns det 12 familjehem i Keila och barnen går till närliggande skolor tillsammans med andra barn i området, vilket hjälper dem att bli en del i samhället.

Så används fadderbidraget
Merparten av fadderbidraget går direkt till barnbyn där man är fadder och används bland annat till utgifter för kläder, skola och hälsovård samt lön till barnbymammorna och byns läkare och psykologer. En del används även där det bäst behövs i SOS Barnbyars internationella verksamhet.

 SOS barnbyar - Sverige