Rundresa / Japan

Vår i Japan, en rundresa i kontrasternas land

12 - 23 mar 2025
Vår färgstarka resa börjar och slutar i Tokyo. Längs vägen passerar vi många fascinerande platser, några kända och några kanske lite mindre kända. Kanazawa vid Japanska Havet, vackra Shokawadalen, Takayama vid foten av de Japanska Alperna, den gamla huvudstaden Kyoto med närmare 2000 tempel och Tokyo med allt vad det innebär. Förhoppningsvis prickar vi in körsbärsträdens vårblomning. Andra höjdpunkter på resan är teceremonin i Kanazawa, bad i varma källor och besök i fantastiska trädgårdar. Vår Japankunniga färdledare gör att vi kommer nära den japanska kulturen på ett unikt sätt, och vi lär oss att förstå den mix av traditionellt och modernt som är Japan idag. Det mesta ingår i priset och vi reser med 15-25 deltagare.

Avgång

12 mars 2025

Från

Arlanda

Reslängd

12 dagar

Pris

64 940 SEK

Ingår i resan

• flygresa i ekonomiklass Stockholm – Tokyo – Stockholm med Emirates, via Dubai tur och retur, inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
• flygskatter och avgifter
• mat och dryck på långflygningen till Japan, tur och retur
• transporter med buss, tåg och kollektivtrafik enligt program
• bagagetransport (vid 2-3 tillfällen)
• tio övernattningar i dubbelrum inklusive 1 natt på ryokan/badhotell
• entréer till sevärdheter, trädgårdar och museer enligt utflyktsprogrammet
• en sakeprovning
• en teceremoni
• en teprovning
• tio frukostar på hotell/ryokan
• sju luncher
• nio middagar
• måltidsdryck: 1 öl/vin/alkoholfritt alternativ samt te/bordsvatten
• svensktalande färdledare som även talar japanska, ansluter i Tokyo
• resegaranti enligt den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 9.220:- 

Mer information

Max 25 platser, så först till kvarn. 

Läs programmet här

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Program

 • Dag 1 Avresa från Sverige

  Samling på Arlanda flygplats kl. 12.30. Flyg till Tokyo från Arlanda med Emirates via Dubai. Önskar du flyg från Landvetter eller Kastrup, kontakta oss så tittar vi på dina flygmöjligheter. 

 • Dag 2 Ankomst Tokyo

  Ankomst sen eftermiddag till Tokyo. Transfer från flygplatsen i egen buss. Vi möter av vår svensktalande och Japankunniga färdledare som tar oss med till vårt hotell. Vi befinner oss nu i en stad som imponerar på många sätt, där 34 miljoner människor samsas och lever sitt liv, sida vid sida. En gemensam välkomstmiddag väntar på kvällen, och vi börjar vår vistelse i Japan med en introduktion till hur man hanterar japanska ätpinnar. En bra kunskap att bära med sig under resan. Övernattning i Tokyo. 

 • Dag 3 Tokyo

  Idag åker vi med tågringlinjen Yamanote för att utforska Tokyos många ansikten. Ueno med sina parker och muséer blir första stoppet för dagen. Vi promenerar genom basarområdet Okachimachi, här finns allt från fisk och grönsaker till skor och kläder. Vi besöker Ginza, ett av stadens flottaste område med fina butiker, varuhus, gallerier och showrooms. Här har bland annat Mikimoto och Louis Vuitton sina flaggskeppsbutiker. På eftermiddagen upptäcker vi stadsdelen Asakusa. Det var i denna del av staden som flera av de kulturformer som idag är symboler för Japan tog form på slutet av 1600-talet. Nämnas kan teaterformen kabuki, geishor som sumobrottare. Asakusa har idag ett myller av traditionella butiker och lokala folkliga teatrar. Här finns också Tokyos största buddhistiska tempel Senso-ji som vi besöker. I Asakusa finns fortfarande känslan av det gamla Tokyo kvar med sina låghus och små gator med second hand butiker, hantverk och restauranger som drivits i generationer av samma familj. Vi har lite egen tid att utforska de små gatorna med sina trevliga butiker. I närheten av Asakusa ligger ”köksgatan” Kappabashi Street, här finns allt för köket, utom färsk mat, och vi lär oss lite om japanska knivar. Något som många gärna köper med sig hem, en praktisk japansk souvenir. Något annat som är bra att känna till på en resa i Japan, är vad sake är och hur det smakar. Därför gör vi en sakeprovning i början av resan, så man kan utforska denna risdryck på de olika platserna vi besöker. Vi avslutar vår dag med en gemensam middag. Övernattning i Tokyo.

 • Dag 4 Tokyo - Kanazawa

  På förmiddagen förflyttar vi oss till en annan del av Japan, vi tar superexpresståget Shinkansen till staden Kanazawa vid Japanska havet dit vi ankommer lagom till lunch. Vi börjar med en lunch och därefter ett besök vid den livliga Omicho marknaden där vi får en bra uppfattning om vad som fiskas upp ur havet utanför. Passa på att provsmaka ett ostron, färskare än så blir det inte. Kanazawa har mycket att erbjuda, bland annat är man känt för färgning av kimonotyger, traditionell porslinstillverkning, lackarbeten och hantverk med detaljer i bladguld. Vi tar en närmare titt på något av dessa konsthantverk under eftermiddagen, och det finns skimrande glass med guldsmak ifall det skulle vara intressant. Kanazawa har även tre välbevarade geisha-distrikt, så kallade chaya-distrikt, där man underhåller sina kunder med sång och dans. Vi strosar runt en stund i dessa kvarter med fin träbebyggelse och de för området typiska tehusen. Gemensam middag och övernattning i Kanazawa.

 • Dag 5 Kanazawa

  Under Edo-perioden (1600 - 1867) var Kanazawa landets mäktigaste stad efter Tokyo. Den borg som en gång var så betydelsefull kvarstår det nu inte mycket mer än murarna av. Under Edoperioden började Japans länsherrar, daimyo, att anlägga stora landskapsträdgårdar i anslutning till borgarna. Landets kanske finaste, Kenroku-en, ligger just här. Det är en stor trädgård som kan sägas vara en perfekt kombination av våra mer parkliknande trädgårdar och de mer konstnärliga japanska. Här finns fantastiska träd, otaliga dammar, fina tehuskojor, speciella lanternor och vackra broar formade som fåglar som flyger i formation. På morgonen promenerar vi till den fina teträdgården Gyokusen-en. Här får vi vara med om en oerhört vacker teceremoni. Vi får lära oss hur det knallgröna teet ska vispas, hur teskålarna ska vridas och hur den sparsmakade konversationstekniken vid ceremonierna går till. Även samtalet är en del av skönhetsupplevelsen. Vi fortsätter på samma tema och bjuds en lunch med intim och trevlig stämning innan dagen fortsätter med nya upplevelser. Efter lunch får vi berättat för oss om shintoismen. Den japanska naturreligionen som i mångt och mycket praktiseras även i det moderna japanska samhället idag. Gemensam middag och övernattning i Kanazawa.

 • Dag 6 Kanazawa-Takayama

  Med hyrd buss åker vi genom den vackra Shokawadalen. Den hyrda bussen möjliggör att vi kan stanna till vid en by med speciella gassho-zukurihus. Dessa hus är ofta rymliga tre eller fyravåningshus med speciella halmtak av japansk pampas. Taken är nästan en meter tjocka och har en speciell lutning så att den enorma mängd av snö som kommer på vintern lätt ska falla av och inte in i husen. Rekordåret 1980 kom det nästan fyra meter snö. Byggnaderna höll på att försvinna på grund av de alltför kostsamma takläggningar som är nödvändiga att genomföra ungefär vart 40:e år. UNESCO har valt ut några hundra byggnader som kulturarv och bekostar restaureringen för dessa. Vi åker vidare till Takayama, som betyder höga berg och det är just vad du är omgiven av här. Staden ligger vid foten av vad som kallas för de Japanska Alperna. Det är en fin gammal sakebryggarstad med välhållna gamla stadsdelar. Vi ser de tre berömda gatorna och har egen tid att besöka olika sakehus, och kanske vill man prova deras produkt. Många av de unika trähusen inne i staden är från 1700- och 1800-talen och visar prov på den snickarglädje som präglar hela Takayama. Kvällens boende är lite av en höjdpunkt för många på resan. Vi bor traditionellt japanskt på en ryokan, ett badhotell med varma källor (onsen). Efter incheckning har vi tid att sjunka ner i de varma baden, njuta och slappna av. Till middag serveras en så kallad kaiseki-måltid med en mängd olika små rätter, otroligt vackert upplagda och tillagade på lokala råvaror efter säsong. Övernattning på ryokan.

 • Dag 7 Takayama - Kyoto

  Tid för bad innan frukost och frampå förmiddagen beger vi oss till tågstationen för vidare färd till Kyoto, en av världens främsta kulturstäder. Närmare 2000 tempel, shintohelgedomar och zenbuddhistiska trädgårdar finns samlade i denna vida miljonstad. Kyoto är fullt av intressanta platser och vi har valt ut ett par som vi tycker sticker ut ur mängden. Kyotos trevliga matmarknad Nishiki, allmänt känt som ”Kyotos kök”, sträcker sig över fem kvarter och här finns mer än 100 butiker och restauranger på rad. Förutom genuina Kyotoprodukter som inlagda grönsaker, sötsaker och torkad fisk, så saluförs även frukt, kött, knivar och andra köksredskap som används i det japanska köket. Vi avslutar dagen med att bekanta oss med Kyotos fantastiska stadskärna. En kvällspromenad genom Gion och Ponto-cho tar oss till Kamofloden, längs små kanaler och förbi de vackra handelshusen i trä som präglar Kyotos stadskärna. Här finns en oändlig mängd av små fina restauranger och barer att slinka in på. Middag och övernattning i Kyoto.

 • Dag 8 Kyoto

  Idag har vi en egen buss och börjar dagen med att åka till Arashiyama som ligger i Kyotos västra del. Detta är den mest stillsamma och natursköna delen av Kyoto. Sluttningarna över Hozufloden är makalösa. Här promenerar vi längs floden, i bambulundar och genom fina bostadsområden. Vi rör oss i ett område som gjort sig känt för sina zenbuddhistiska anläggningar och vi gör ett besök i ett av de mest berömda zentemplen Tenryu-ji med sin vackra trädgård som anlades av 1300-talets främsta trädgårdsskapare, Muso Soseki. Här finns en vacker damm formad som det japanska tecknet för hjärta. En av Kyotos mer välbesökta sevärdheter är den Gyllene paviljongen. Dess översta våningar är täckta av bladguld, en imponerande syn. Vi ser även en av Japans finaste zenbuddhistiska trädgårdar, den kända stenträdgården Ryoanji, som skapats för meditation. Här får vi goda exempel på hur tempelarkitekturen väl harmoniserar med trädgårdarna, och får veta varför asymmetri är så viktigt i den japanska trädgården och hur de använder olika förvillningstekniker. Middag och övernattning i Kyoto.

 • Dag 9 Kyoto

  Kyoto var huvudstad för Japan i nästan 1100 år (794-1867). Utan jämförelse är det den stad i Japan som har flest kulturella attraktioner med tusentals fantastiska zenbuddhistiska trädgårdar, shintohelgedomar och buddhistiska tempel. 17 av dem är placerade på UNESCO:s världsarvlista och det skulle kunna vara många fler. Då flera av sevärdheterna är enormt stora komplex gör det att Kyoto är väldigt utbredd, i synnerhet som staden i huvudsak består av låghus. Det finns många fantastiska kvarter i Kyoto och staden gör sig som bäst då man väljer ett specifikt område att utforska till fots snarare än att försöka täcka stora delar av staden på en och samma dag. Vi väljer att idag besöka det område som finns söder om Kyoto. Vi tar lokaltåget till Uji, en av Kyotos förstäder. Uji är känt för flera olika saker, men framför allt för att det är Japans mest kända plats för te. Här finns många tebutiker och vi bekantar oss med Japans mest kända gröna te. Vi får prova olika sorter och för dem som önskar är det ett ypperligt tillfälle att köpa med sig japanskt te hem. En annan storhet i Uji är världsarvet Byodo In. Detta tempel figurerar i Japans mest kända roman ”Berättelsen om Genji” och är det tempel vi hittar på det japanska 10 yens-myntet. Från Uji tar vi lokaltåget tillbaka till Kyoto där resten av dagen är ledig för egna strövtåg. Övernattning i Kyoto.

 • Dag 10 Kyoto - Tokyo

  Efter en lugn morgon och förmiddag i Kyoto beger vi oss efter lunch mot tågstationen. Vad som erbjuds under förmiddagen beror på vad vår färdledare hittar på. Superexpresståget Shinkansen tar oss sedan med en hastighet på upp mot 320 km/h till Tokyo, en resa som tar cirka 2 ½ timme. Vi tar oss till vårt hotell i Tokyo och checkar in. Dagen avslutas med en promenad i närområdet. Var man än befinner sig i den japanska huvudstaden, finns något intressant att upptäcka. Gemensam middag och övernattning i Tokyo.

 • Dag 11 Tokyo

  Vi tar oss efter frukost till den nya stadsdelen Azabudai Hills med både spännande konst och arkitektur. Vi äter en gemensam lunch och besöker det digitala konstmuseet teamLab Borderless. Dagen fortsätter i stadsdelen Shinjuku där det finns en uppsjö av fantastiska saker att göra och alternativen är många. Vi kan rekommendera makalösa vyer från 44:e våningen i det spektakulära stadshuset eller en promenad i de berömda nöjeskvarteren. Gemensam middag och övernattning i Tokyo.

 • Dag 12 Tokyo

  Vi checkar ut från rummen efter frukost, lämnar bagaget i hotellets bagagerum och sedan väntar Tokyos västra delar. Här finns mycket intressant som till exempel ungdomarnas främsta stadsdel, Harajuku. Hela Asiens centrum för ungdomskultur och där nya trender ständigt föds. Vi promenerar nerför ungdomsgatan Takeshita dori och uppför paradgatan Omotesando som brukar kallas Tokyos Champs Elysées. Kontrasterna mellan dessa två gator är otrolig. Stadsdelen Shibuya är ett område som fått sig ett riktigt lyft de senaste åren med nya snygga varuhus och konstinstallationer. Shibuya har blivit känt världen över för sitt stora övergångsställe i olika riktningar, men också för att det är här många av Tokyos ungdomar håller till. Vi avslutar vår Japanresa med en tidig middag innan vår buss tar oss ut till flygplatsen och flyget hem till Sverige.

 • Dag 13 Hemkomst

  Vi mellanlandar i Dubai där vi byter plan och landar på Arlanda vid lunchtid.