Historiska Rom - den eviga staden – Specialresor
Rom / Italien

Historiska Rom - den eviga staden

23 - 27 mar 2023 Full­bokad
Möt våren bland Roms fantastiska sevärdheter och historiska miljöer tillsammans med våra expertciceroner dr Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton. Under våra promenader varvar vi föredrag och guidning med kulinariska upplevelser på utvalda restauranger där all Italiens kök, alla med sina specialiteter, metoder och ingredienser blandas. Ingen stad i världen kan mäta sig med Rom när det gäller historiska landmärken – det perfekta resmålet för en arkeologisk tidsresa som denna.
Resan är speciellt framtagen för SvD accent om 16-24 deltagare.

Avgång

23 mars 2023

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

23 990 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med SAS Arlanda – Rom tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter

 • bussresor i Italien enligt program 

 • fyra nätter på Hotel Ponte Sisto i Rom

 • besök, entre och guidning vid: 
 • Ara Pacis, Pantheon, San Clemente, Colosseum
 • Forum Romanum, Circus Maximus, Via Appia

 •  Caracallas Termer, Peterskyrkan och Vatikanens museum

 •  heldagsutflykt till Ostia och Tivoli

 • fyra frukostar
 • fyra luncher på lokala restauranger
 • tre middagar på lokala restauranger
 • måltidsdryck till lunch och middag; vin och kaffe/te

 • ciceroner Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton
 • resegaranti via den statliga resegarantin
   

Tillval

Enkelrumstillägg: 2.100:- för fyra nätter

Önskar du resa från annan avreseort eller behöver övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? Kontakta oss för mer information info@special-resor.se

Våra ciceroner

Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet. Niklas är klassisk arkeolog och antikvetare som skrivit en avhandling om minoiska spel och spelbräden, och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har sedan 2005, vid sidan av forskning och undervisning, arbetat som ciceron på ett stort antal mycket uppskattade resor i den grekiska och romerska världen, bl a till Syrien, Turkiet, Grekland, Italien och södra Frankrike

Gustaf Hamilton har bott i Frankrike i över 20 år och äger tillsammans med sin fru Laurence slottet Champchevrier i Loiredalen. Gustaf har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin, vilket kommer väl till pass när han sedan 10 år organiserar resor i Europa. Resorna är personliga och generösa där både kultur och gastronomi får en central plats.

Program

 • Dag 1 Rom

  Flyget lyfter kl 08.20 från Arlanda och vi flyger direkt till Rom med SAS. Niklas och Gustaf möter upp oss på flygplatsen och vi åker direkt till hotellet för att lämna in våra väskor. Vi börjar med en härlig lunch innan det är dags att introduceras i antikens Rom, vid det vackra Piazza Navona. Vi promenerar sedan vidare och besöker det magnifika Panteon – den enda av antikens byggnader som aldrig blev en ruin utan som står intakt än idag. Vi stannar till vid Ara Pacis, Kejsar Augustus rikt utsmyckade fredsaltare, innan vi vandrar genom Borgheseparken till det Svenska Institutet i Rom.  Efter en liten presentation av det anrika huset och en fördrink beger vi oss ner till området vid Spanska trappan och Fontana di Trevi för middag.

 • Dag 2 Colosseum och Forum Romanum

  Efter frukost går vi till hjärtat av det antika Rom. Inne i den vackra men relativt okända kyrkan San Clemente kliver vi bokstavligt talat ner genom historien och kulturlagren från medeltiden ända till antikens Rom. Det enorma och mycket imponerande Colosseum är nästa anhalt. Spännande och målande föredrag om gladiatorspel väntar inne i världens största amfiteater. Innan vi fortsätter tar vi en stärkande lunch på någon av Roms alla kvarterskrogar. Precis bredvid Colosseum ligger Forum Romanum där vi spenderar resten av dagen med att besöka både tempel och monument och lyssna på berättelser från antiken, samt åt Palatinen där Rom grundades och kejsarfamiljerna hade sina palats. Sen blir det tid för lite vila innan vi återigen kastar oss ut i storstaden för en välförtjänt middag.

 • Dag 3 Hamnstaden Ostia och Tivoli

  I dag beger vi oss av med buss ut ur Rom till två arkeologiska ytterligheter. Vi åker först till Roms hamnstad Ostia vid Tiberns utlopp i Medelhavet där det vidsträckta ruinlandskapet berättar om vardagslivet i en livlig hamnstad. Efter en grundlig rundvandring intar vi en trevlig lunch vid Medelhavets strand bestående av vad havet kan erbjuda och lokala viner. Under eftermiddagen fortsätter vi sedan öster ut till Tivoli. Här vandrar vi runt i Hadrianus enorma kejsarvilla mellan kolonnader, spegelbassänger och parker och förundras över det lyxigaste av alla privata sommarresidens. Hela anläggningen är på mer än en hektar och arkitekturen är inspirerad av platser och monument som Hadrianus sett på sina omfattande resor runt imperiet. Vissa byggnader försöker tydligt återskapa specifika drag av landskap eller arkitektur som hade personlig betydelse för kejsaren. Kvällens middag serveras när vi åter igen är tillbaka i huvudstaden.

 • Dag 4 Forum Boario, Circus Maximus och via Appia

  Vi går via antikens torg för boskapshandel, Forum Boario, där vi bl a studerar ett av Roms mest välbevarade tempel, tillägnat Herkules. Längs baksidan av Palatinen vandrar vi genom det avlånga Circus Maximus där två hundra tusen romare kunde bänka sig för att se på de våldsamma kappkörningarna med fyrspann. Vi fortsätter söderut på Via Appia, den mest välbevarade av alla vägar som ledde till Rom, fram till Caracallas termer. Blotta storleken av den antika badanläggningen tar andan ur en, och vår ciceron levandegör prakten och stimmet av de flera tusen badgäster som tillbringade en stor del av sin lediga tid här. I kväll är ni fria att på egen hand ströva runt i staden, sitta ner på ett café med ett glas vin och besöka någon av stadens många fina restauranger.

 • Dag 5 Vatikanen och hemresa

  Under vår avslutande dag lämnar vi antiken och korsar Tibern till Vatikanen. Vi vandrar över Petersplatsen och in i alla katedralers katedral: Peterskyrkan. Superlativen duggar tätt när man försöker beskriva denna heliga plats: äldst, störst, pampigast, mest besökt och viktigast av alla kyrkor. Härnäst väntar Vatikanens museum, av många betraktad som den förnämsta konstsamlingen i världen, med bl a Sixtinska kapellet och takmålningarna av Michelangelo. Lunch på egen hand och ledig eftermiddag för egna strövtåg eller shopping innan vi åker mot
  flygplatsen och hemresan till Arlanda.