Norska kusten / Norge

Havila Kystruten mellan Kirkenes och Bergen

En båtresa längs med Norges kust är kanske det bästa sättet att uppleva det bästa med Norge! Havila Kystruten tar oss med till platser där turister sällan satt sin fot, vi får njuta av en hissnande natur och många oförglömliga vyer. Vi startar i Kirkenes och tar oss i behagligt tempo ner till Bergen. På denna tur anländer vi till Lofotens många hamnar under dagtid, seglar genom myllret av öar på Helgelandskusten och om vädret tillåter går vi även in i den smala Trollfjorden. Med Havila Capella seglar du med nya miljövänliga och bekväma fartyg. Njut av att träd, buskar samt ängar börjat blomma igen. Ombord råder en lugn atmosfär och vi serveras mat, inspirerad av lokala råvaror från de regioner och hamnar vi kommer att besöka.

Bussanslutning från Skövde-Mariestad-Kristinehamn-Karlstad-Kil-Arvika

bilder Copyright © Havila Voyages
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • bussresa från vald ort till Oslo Gardermoen tur och retur

 • flygresa med Scandinavian Airlines; Oslo-Kirkenes/Bergen-Oslo inkl bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresan), flygskatter och avgifter

 • en övernattning i delat dubbelrum på Thon Hotel Kirkenes

 • kryssning Kirkenes - Bergen inkl fem övernattningar

 • busstransfers i Norge enligt program

 • utflykt i Kirkenes dag 2

 • utflykt ”En smak av Vesterålen” dag 3 om bord

 • kaffe och smörgås dag 1 (endast för resande från Skövde och Mariestad)

 • vatten och smörgås dag 7

 • sex frukostar

 • sex luncher varav en i Sverige dag 1 

 • sex middagar varav en på hotellet första kvällen

 • dryck på hotellet samt ombord på Havila; ett glas husets vin eller en öl eller läsk/vatten samt kaffe eller te, i Sverige ingår måltidsdryck

 • färdledare från Specialresor

 • resegaranti från statliga resegarantin

Tillval

 • avresa från Skövde eller Mariestad 250:-
 • enkelrum/fönsterhytt på däck 4 eller 5: 16.340:-
 • övriga utflykter i Havilas regi (se bilaga som medföljer vid bokning)

 

Bussanslutning från Skövde-Mariestad-Kristinehamn-Karlstad-Kil-Arvika-Charlottenberg

Mer information

Sedan år 2021 trafikerar rederierna Havila Kystruten och Hurtigruten AS sträckan mellan Bergen-Kirkenes-Bergen.

Läs programmet här

bilder Copyright © Havila Voyages

Program

 • Dag 1 Avreseorten-Kirkenes

  Avresa på morgonen från vald avreseort (se längre bak i programmet för orter/tider) mot Oslo Gardermoen. Vi stannar till för lunch i Charlottenberg innan vi passerar gränsen över till Norge. För att vara utvilade och redo för en fantastisk resa med början nästa dag övernattar vi i Kirkenes. Vi befinner oss cirka 40 mil norr om polcirkeln och lika långt österut som Sankt Petersburg. De flesta av de cirka 7 000 invånarna är av norsk härkomst, en del från Finland och Ryssland samt en samisk minoritet. Vid ankomsten omkring 20-tiden på kvällen väntar vår buss som kör oss till vårt hotell, Thon Hotel Kirkenes. På hotellet blir vi serverade en middag innan sängen väntar.

 • Dag 2 Kirkenes och ombordstigning

  Vi börjar dagen med en sightseeingtur i området tillsammans med vår lokalguide. Från utsiktsplatsen Prestefjell får vi en fin vy över Kirkenes och hamnen. Eftersom vi är så nära Ryssland åker vi såklart till ryska gränsen! Under turen får vi veta mer om Kirkenes historia, natur och klimat samt vardagliga livet. Turen avslutas vid kajen och det är dags att gå ombord. Vid lunchtid avgår vårt fartyg och vår resa söderut har startat. Kuststräckan vi ska färdas är 250 mil lång och vi kommer att lägga till i 32 hamnar på vår resa ner till Bergen. I de mindre samhällena gör vi endast korta stopp, för lossning och lastning, medan vi på de större orterna gör längre uppehåll. Atmosfären ombord på Havila är informell och man tar dagen lite som den kommer. Njut av ett dopp i jacuzzin, en fika i caféet, sätt dig med en bra bok eller bara slappna av i en bekväm fåtölj. På eftermiddagen lägger fartyget till vid kaj i Vardö, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg.

   

 • Dag 3 Honningsvåg

  Dag 3, fredag 17/5, Norges Nationaldag-välkommen att vara med och fira!

  Havila lägger till i Honningsvåg tidig morgon och för de som bokat utflykten ”Frukost på Nordkap” väntar en härlig frukost på Nordkapsplatån. Nordkapsklippan sträcker sig 307 meter rakt upp ur Ishavet och morgonstämningen här uppe är mycket speciell. För oss som inte stiger upp i ottan väntar en avslappnad morgon med en härlig frukostbuffé ombord på fartyget. Fram på förmiddagen når vi världens nordligaste stad Hammerfest och här finns gott om tid att gå iland och kika i affärer, ta en skön promenad eller varför inte besöka Isbjörnsmuseet. Staden har en lång och intressant historia, visste ni att det var första staden i norra Europa som fick gatubelysning? Under eftermiddagen njuter vi av lugnet när vi seglar igenom Lyngenfjorden, ifrån fartygets panoramasalong eller ute på däck. Under tiden som vi äter en 3-rätters middag ankommer vi till Skjervöy. När det är läggdags lägger vi till i Tromsö, Nordnorges största stad. För dem som önskar vara uppe efter tolv-slaget så finns möjlighet att boka in sig på en midnattskonsert i Tromsö Domkyrka (bokas ombord).

  Möjlighet till utflykter: Frukost på Nordkap eller Hammerfest - världens nordligaste stad

   

 • Dag 4 Lofoten

  När vi ankommer hamnen i Harstad väntar en mycket ”koslig” utflykt som ingår i resans pris - En smak av Vesterålen. Vi färdas med buss och upplever det vackra landskapet med fjordar och fjäll samtidigt som vi lyssnar till vår kunniga lokalguide. Ett kulturarv i världsklass finns med på utflyktsprogrammet nämligen världens nordligaste medeltidskyrka. Vi kliver ombord på fartyget igen i Sortland, ”Den blåa staden”. (Läs mer i bilagan om utflykter.) Efter att vi har ätit vår lunchbuffé lägger vi till i Stokmarknes, orten där Hurtigruten ”föddes”. Här finner vi Hurtigrutens nybyggda museum som är väl värt ett besök. Fartyget navigerar vidare genom det 20 kilometer långa Raftsundet, som omgärdas av 1000 meter höga fjäll. Om vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, där skarpa klippor omger fartygets sidor, en helt magisk naturupplevelse. Under eftermiddagen och kvällen passerar vi ögruppen Lofoten som erbjuder något av de mest spektakulära vi kommer att få se under vår kustresa. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten, där vi i de vackra omgivningarna kan passa på att ta en kvällspromenad. Färden längs Lofoten fortsätter och snart anlöper vi Stamsund, där Lofotsväggens majestätiska klippor kan studeras.

  Möjlighet till utflykter:  

  Havsörnssafari, Lofoten, Lofoten till häst, Besök Lofoten bryggeri, Vandring vid Europas bästa strand

  ”En smak av nordnorges friluftsliv”

 • Dag 5 Helgelandskusten

  Med sina hundratals små öar, bördiga jordbruksmarker och branta granitklippor är det väl värt en tidig väckning och frukost för att få uppleva den fantastiskt vackra Helgelandskusten. Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N och i samband med detta sker en viktig reseritual. Myterna och legenderna kring denna kuststräcka är många. De mest kända är legenden kring ”de Syv Søstre”, en rad bergstoppar och myten hur pilen från ”Hästmannens” båge formade hålet i Torghatten. Under eftermiddagen finns det gott om tid att ta ett dopp i jacuzzin ute på däck, koppla av en stund i panoramabastun eller köra ett träningspass i fartygets motionsrum. Kvällens middag serveras i fartygets restaurang.

  Möjlighet till utflykter:

  Det norska laxäventyret eller Vandring till Torghatten

 • Dag 6 Trondheim

  Vi startar dagen med fartygets härliga frukost. Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad som tidigare kallades för Nidaros. Trondheim har en spännande historia, imponerande träbyggnader, färgrika bryggor och den vackra stadsbron från 1861. Trondheims mest kända byggnadsverk är Nidarosdomen, Skandinaviens största medeltida byggnad som är byggd i nygotisk stil. I denna mäktiga domkyrka är tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa söderut, på vägen ut ur Trondheimsfjorden passerar vi öarna Munkholmen och Hitra. På eftermiddagen gör vi stopp i Kristiansund. Kristiansund räknas som Norges klippfiskhuvudstad på grund av sin långa exporttradition av saltad och torkad fisk. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad. Om vi håller oss vakna till midnatt så får vi uppleva Ålesund, staden som är byggd i Jugendstil och som får oss att tro att vi befinner oss i Sydtyskland. En smakrik middag serveras under kvällen.

  Möjlighet till utflykter: Trondheim med Nidarosdomen och Atlanthavsvägen

 • Dag 7 Bergen-hemorten

  Sista frukosten ombord på ”Hela Norges kustresa” som börjar närma sig sitt slut. Innan vi når Bergen ser vi på håll den enorma glaciären Josteldalsbreen och mynningen till mäktiga Sognefjorden. Inseglingen till Bergen, staden mellan de sju bergen, är ett synintryck som vi sent kommer att glömma. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista, Fisketorget och Mariakyrkan. Innan vi lämnar vårt fartyg äter vi en härlig och mättande lunch. När vi kommer iland i Bergen väntar vår buss på oss för att ta oss med till flygplatsen för flyg tillbaka till Oslo och därefter buss till respektive ort. Åter i Arvika ca kl 21.45, Kil kl 22.30, Karlstad kl 22.45, Kristinehamn kl 23.35, Mariestad kl 00.45 och Skövde kl 01.15.