Res till Wales i maj | Specialresor
Wales / Storbritannien

Wales - för naturälskaren

18 - 24 maj 2022
Följ med på en rundresa där det mesta ingår i priset.
Wales är det perfekta resmålet för dig som är ute efter outforskad mark, om du dessutom gillar ale, historia och natur så har du kommit helt rätt. Kanske är Wales mest känt för sina magnifika riddarborgar och ”tjuren från Wales”, kolarbetarsonen Tom Jones som placerat landet på kartan med sin musik.

Men vi lovar att här finns så mycket mer… Det keltiska arvet gör sig ständigt påmint och språket är komplext, något vi kommer att erfara under resan.
Vår svensktalande lokala guide lovar att ta oss med till unika platser i norra delen av Wales, där vi får tillfälle att drömma oss bort till svunna tider och imponeras av den mäktiga vildmarken.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Mer information

För att följa med på resan krävs att du är fullvaccinerad och kan uppvisa EU:s covidbevis vid avresa.

Program Program - Wales, för naturälskaren

 • Dag 1 Ankomst Llandudno

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats kl 14.20. Vi flyger med Scandinavian Airlines direkt till Manchester och vi beräknas landa omkring 18-tiden lokal tid. Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen och vi tar oss med buss till Llandudno, en populär Victoriansk kustort i norra Wales. Redan nu börjar vi ana Wales skönhet och innan vi kommer fram till vårt hotell stannar vi till på en trevlig pubrestaurang för något gott att äta.

 • Dag 2 Kustlandskapet, Conwy slott

  Dagen bjuder på en utflykt till det karakteristiska och fascinerande kustlandskapet vid irländska sjön. Vi stannar till vid den populära kalkstensklippan Great Orme som reser sig 200 m ö h och besöker medeltida Conwy med sin magnifika borg från 1300-talet. Tillsammans med vår guide tittar vi närmare på borgen som idag är ett världsarv, och blir påminda om Wales mer turbulenta förflutna. Conwy Slott anses vara den, från sin tidsepok, finaste militära byggnaden i Europa. Wales är för övrigt det borgtätaste landet i Europa! 

  Under eftermiddagen fortsätter vår gemensamma utflykt till en liten vingård på tre hektar, Gwinllan Conwy. Jo, det går att odla vin på dessa breddgrader. Vi avslutar dagen med middag på en lokal pub i Llandudno och för de som önskar gå på pubrunda finns det många möjligheter då vi bor centralt invid strandboulevarden.

 • Dag 3 Menai Strait

  Vi checkar ut från hotellet efter frukost och beger oss mot ön Anglesey. Här finns orten med ett av världens längsta namn “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch” som knappt ryms att skriva på en rad... Menai Strait, sundet som skiljer fastland från ön passeras och vi kan se den vackra bron och världsarvet Britannia bridge. Wales är som sagt känt för sina slott, borgar och herrgårdar och vi besöker godset Plas Newydd. Byggnaden har under många år varit markisens av Wales boning och tillhörande park är närmare trehundra år gammal. Vi kan rekommendera att sitta ner på innergården en stund, och njuta av omgivningarna med en kopp kaffe eller te! Färden går vidare och på nästa stopp får vi lära oss hur salt framställs från havet. Lunch äter vi gemensamt på en lokal pub. Efter salta besök och mättade magar tittar vi närmare på en unik satsning med whiskeyproduktion, ett stenkast från det kända vattenfallet Aber Falls. Destilleriets allra första färdiga whisky börjar säljas år 2020. Även andra fina drycker tillverkas, som till exempel gin, vilket vi får prova på innan vi åker vidare mot vårt trevliga boende i Betws-y-Coed. Här bor vi i tre nätter, naturskönt i Snowdonia nationalpark. Här finns ett episkt landskap med grovhuggna toppar och dalar som formats av inlandsisen.

 • Dag 4 Llechwedd Sate Cavern, Porthmadogn

  Snowdonia är känt för sitt skiffer, för att ta reda på mer beger vi oss med buss till skiffergruvan Llechwedd Sate Cavern. Ett litet tåg tar oss djupt in i gruvan där vi får gruvans intressanta historia berättad för oss. Något gruvan också är känt för är den goda cheddarosten som man låter lagra här, en bra souvenir att ta med hem kanske? Efter en tur i underjorden väntar en mer naturskön resa ovan jord! I Blaenau Ffestiniog kliver vi ombord på ett 150 år gammalt ånglok som går på smalspårig äldre räls ner till havet. Denna nostalgiska resa tar knappt en timme och vi ser urgamla ekskogar, berg, floder och slott för att sedan slutligen stanna i Porthmadogn. En stad med inspiration från italienska fiskebyn Portofino, alltså en walesisk stad i italiensk stil. Här tillbringar vi eftermiddagen med ”egentid” och en promenad med vår guide där vi förundras över arkitekturen och njuter av en unik Edvardiansk trädgård. Trädgården skapades av Caton Haigh som var expert på Himalayas blommande träd och exotiska växter, mycket passande med tanke på omgivningarna. Kvällens middag serveras i hotellets restaurang. Så klart finns även en pub på hotellet för den som önskar slå sig ner en stund och reflektera över alla intryck och upplevelser som dagen bjudit på.

 • Dag 5 Snowdonia nationalpark

  I dag har vi en ledig dag i vår trevliga by Betws-y-Coed. Byn, även kallad ”Gateway to Snowdania”, har en lång historia och härstammar från den Victorianska tiden. Det som lockar hit friluftsintresserade från hela världen är dock den magiska naturen. Skogen, bergen, sjöarna, vattenfallen, flora och fauna förtrollar sina besökare under sommaren. Vår lokalguide finns med för att ge tips på vad man kan hitta på denna lediga dag. Tycker du om att vandra, ta tillfället i akt, här finns de perfekta omgivningarna för den aktiviteten. Det finns flera olika leder att välja på, ett förslag kan vara en led på cirka nio kilometer till ett system av vattenfall vid namn Swallow Falls. Man går delvis utmed älven och är så nära vattenfallen att man känner vattenkaskaderna i ansiktet, en skön och uppfriskande känsla.
  I själva byn Betws-y-coed finns ett litet centrum med butiker och pubar. Väljer man att inte vandra, är det en fin dag att koppla av med en bok eller bara njuta av den vackra naturen runt omkring vårt boende. För den som vill prova på ännu en vacker tågresa, kan vi rekommendera en tur med Snowdon Mountain Railway. Dagens middag serveras på hotellet.

 • Dag 6 Llangollen, Rossett

  Idag packar vi ihop våra tillhörigheter för att åka vidare. Resan går österut mot Llangollen och längs vägen stannar vi till vid en intressant gård. I Wales undgår man inte att notera alla betesdjur i landskapet. Det traditionella sättet att valla djuren till olika beten och marknader har genom alla tider varit med hundar. För att få veta mer om denna tradition träffar vi Gwyn som är en framgångsrik uppfödare och vallare av hundrasen Welsh Sheepdog. En hundras som är duktig på får, men även på nötkreatur, getter, häst och gris.

  I Llangollen besöker vi ett speciellt ”hus”, Plas Newydd House Museum & Garden, där vi får höra historien om lady Eleanor Butler och miss Sarah Ponsonby. Två färgstarka kvinnor som bröt mot 1800-talts normer genom att flytta ihop och bygga ett boende som stack ut från mängden. De blev mycket populära och lite av den tidens kändisar. Här kan den som vill äta scones och dricka te så som Wordworth, Sir Walter Scott och Duke of Wellington gjorde på sin tid. Dagen är inte slut, under eftermiddagen provar vi på att åka traditionell kanalbåt dragen av häst på floden Dee och på väg ut ur Llangollen stannar vi till vid en magnifik akvedukt. Dagen avslutas i Rossette där vi bor sista natten på vår resa. Middag serveras på hotellet.

 • Dag 7 Chester, hemresa

  Vi lämnar Wales och åker till gränsstaden Chester, och är därmed i England. Staden är känd för sin välbevarade ringmur, korsvirkeshus och rester från romartiden. Arkitektoniskt har staden en härlig blandning av medeltid och Victoriansk stil. Vår guide tar oss med på en promenad så vi får en känsla för staden innan det ges tid för lunch på egen hand och kanske lite ”sista minuten” shopping. Vår resa avslutas med en traditionell afternoon tea. Flyget avgår från Manchester kl 18.30 och vi beräknas landa på Arlanda kl 21.50.