Färdledare

 • Anna Sökjer Lindström

  Färdledare

  Reser till Maggioresjön, Slovenien, Sicilien, norska kusten och Japan. Anna har ett brett förflutet inom hotell och resenäringen. Trivs utomhus, gärna med stavar, cykel eller golfklubbor. Gillar språk och är alltid öppen för ett gott samtal. Som ung gick Anna i katolsk pojkskola i Genova.

 • Annchristin Kjellberg

  Färdledare

  Reser till Island, England, Irland, Katalonien, Toscana, Sicilien och Sorrento. Har många och långa erfarenheter från olika delar av världen som ”utlandssvensk”. Åker gärna skidor och spelar tennis.

 • Cathrin Gunnesby

  Färdledare

  Cathrin reser på många av våra destinationer, bland annat Toscana, Baskien, Vietnam och Sydafrika. Hon har tidigare arbetat på bl a Linjeflyg, SAS och här på Specialresor. Förutom intresset för resor, som alltid har varit stort sedan hon började jobba i ett flygbolag, finns ett stort engagemang i kören Voicette. Är ni sugna på allsång på resan så säger ni till Cathrin.

 • Eva Jantzen

  Färdledare

  Reser bl a till Skottland, Toscana, Sydafrika, Alsace, Wien och Kuba. Eva har jobbat med olika uppdrag hos oss sedan 2006. Driver bolaget TourCom som arbetar med fortbildning inom främst turism. Tycker att hon har hittat den perfekta mixen, utbildning och att resa med grupper.

 • Gunilla Lööf

  Färdledare

  Gunilla har ett förflutet som resekonsult på Specialresor. Hon har även arbetat på  Linjeflyg och SAS och har ett stort intresse för resor med familjen. Hon läser gärna en bok eller två mellan de stärkande promenaderna. Gunilla reser till flera av våra destinationer.

 • Jessika Axelsson

  Färdledare

  Jessika reser till Toscana och Alsace. Är utbildad förskollärare och ekonom som har lätt till skratt. Gillar att träna, och resa med familj och vänner. Fritiden ägnas åt barnens aktiviteter i ishallar, innebandyhallar och på fotbollsplaner.

 • Karin Granström

  Färdledare

  Reser till Baskien och Wien. Karin jobbar till vardags med rådgivning till lantbrukare. Hon älskar att varva det lugna livet i naturen och den egna trädgården med resor ut i världen och möten med nya människor. Karin drar också gärna en värmlandsvals på fiol!

 • Lena Georgsson

  Färdledare

  I över 30 år har Lena jobbat på SAS med många olika uppdrag, både operationellt och kommersiellt. Är numera pensionär med många järn i elden. Älskar att promenera, god mat och dryck och förstås att resa och uppleva världen.   
  Lena har även ett gesällbrev i damskrädderi och gillar att skapa både till kropp och själ. Gillar att inreda, uppfinna och fixa i hemmet. Lena reser med våra grupper till Andalusien, Piemonte och Albanien.

 • Louise Toriseva

  Färdledare

  Reser med våra grupper på Hurtigruten. Louise har tidigare arbetat på Specialresors kontor i Karlstad men är nuförtiden göteborgare på heltid. Hon varvar sina studier till medicinsk sekreterare med turer längs norska kusten. På fritiden tar Louise gärna en sväng om i en foxtrot eller i en fox med inslag av tango. Hon innehar rekordet av våra färdledare i antal resor med Hurtigruten, hela 12 stycken!

 • Margaretha Skoglund

  Färdledare

  Reser till Sicilien och Andalusien. Margareta har lång erfarenhet av resebranschen, både inom resebyrå och SAS. Hon tycker om att röra på sig både i skog och mark, på golfbanan och även i storstäder. Naturligtvis älskar Margareta att resa och lära känna andra kulturer. Hon är också mycket intresserad av konst och litteratur.

 • Maria Sjögelid

  Färdledare

  Reser till Maggioresjön, England, Andalusien, Irland, Portugal, Italien och Sydamerika. På fritiden umgås hon gärna med familjen och vännerna. Maria är numera västkustbo efter många år i Karlstad.

 • Marie Salevik

  Färdledare

  Reser till Albanien, Nordmakedonien och Portugal. Marie har arbetat i bank men ägnar sig idag mest åt fritidssysselsättning. Tycker om att yoga, träna, promenera och spelar gärna några golfrundor i veckan. Har ett eget litet företag med hälso- och hudvårdsprodukter.
  Gillar språk och möten med människor. Tycker om att resa och uppleva människor, mat och dryck i olika länder.

 • Marianne Wennström

  Färdledare

  Reser till Neapel, Kroatien och Wien. Nybliven pensionär från Leksands Sparbank med många järn i elden. Gillar att resa och att renovera gamla hus. Lagar gärna god mat till många gäster. Har på egen motorcykel haft härliga turer både i Europa och de nordiska länderna på slingringa vägar.

 • Marie-Louise Harborn

  Färdledare

  Reser till Andalusien, Skottland, Irland, Sorrento och Portugal. En glad mormor/farmor från Mariestad som gillar det mesta, men framförallt att resa, umgås med barn/barnbarn och att röra på sig.

 • Monica Wincent

  Färdledare

  Monica är förskollärare och ”jobbonär” som har resor som största intresse. Hon har rest till Antarktis och Arktis och många ställen däremellan. Hon älskar att fotografera och reser med kameran nära till hands och fotar det mesta som kommer i sin väg tex djur, natur och människor. Tittar gärna på skidskytte, cykelsport och är ute i naturen så ofta som möjligt. Monica reser med våra grupper till Prag och Svalbard.

 • Ulrica Björklund

  Färdledare

  Reser till Kroatien och Hurtigruten. Har jobbat inom restaurang, turism- och konferensbranschen hela sitt yrkesliv. Gillar renoveringsprojekt, fixa i trädgården, cykla mountainbike, golf, åka skidor och att umgås med familj och vänner.

 • Ulrica Fransson

  Färdledare

  Reser till Irland, Provence och Malta. Gillar naturen, en tur med båten på havet och att röra på sig. Ulrica läser gärna en god bok, hon sjunger även i en gospelkör - det ger energi! Till vardags arbetar Ulrica som pedagog och med verksamhetsutveckling inom Svenska Kyrkan.

 • Ulrika Hermansson

  Färdledare

  Reser till Champagne-Paris och Milano. Har jobbat inom hotell - och restaurangbranschen hela sitt yrkesliv.  Älskar mötet med människor och att resa. Har bott i Tyskland i flera år. 
  Ulrika lever med familjen och hund i Leksand. Jobbar med ledarskap och försäljning som egen företagare.

 • Annie Daly

  Guide och Ciceron

  Annie har bott på Irland sedan 1996 och har jobbat som guide och reseledare i 15 år. Hon har alltid haft ett intresse för mat och dryck. Genom åren har hon besökt otaliga destillerier både på Irland och i Skottland, med turistgrupper och privat. Intresset för ”livets vatten” ökade i samma takt som hennes egen whiskeysamling växte och blev större, liksom kunskapen om dess historia och produktion. Annie ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper och att visa upp sitt vackra Irland.

 • Tina Engström

  Guide och Ciceron

  Vår mycket uppskattade ciceron Tina Engström har varit auktoriserad guide i London med omnejd i 20 år. Hon har lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien, bland annat södra England. Tina är bosatt i London och arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, trädgårdar, konst och kultur, språkhistoria och fotografering

 • Silvana Nosic´

  Guide och Ciceron

  Silvana Nosić är född i Sverige men återvände till Kroatien som 14-åring – till det som då var Jugoslavien. Hon har jobbat inom resebranschen i princip hela sitt vuxna liv, på ett eller annat sätt. Efter att ha bott i Kroatiens andra stad Split i 30 år, flyttade hon och hennes familj cirka 60 km från Split, inåt landet, till en mindre by.
  Samarbetet började redan 2008 och varar än i dag. Silvana hälsar er alla varmt välkomna ”hem” till mig!

 • Richard Klingspor

  Guide & ciceron

  Svenske Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Han bor sedan 20 år i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.
  Den norska huvudstaden är i en enorm utveckling där stadens nya centrumstadsdelar (Tjuvholmen och Bjørvika) och signalbyggnader står i centrum: Operan, Munchmuseet och Nordens största konstmuseum – Nasjonalmuseet - som öppnade i juni 2022. Det är alltså många anledningar att besöka Oslofjordens juvel. Välkomna!

 • Josephine Berne

  Guide & färdledare

  Första gången jag reste utomlands, 10 år gammal, förändrades mitt sätt att se på världen och min passion för att upptäcka nya platser och kulturer vaknade till liv. Jag bor sedan 1993 i Spanien och är förutom reseledare även auktoriserad guide där. Jag har 20 års erfarenhet som reseledare världen över och brinner för mitt yrke. Jag älskar att träffa människor och få förmedla mina kunskaper, är mycket service inriktad, glad och organiserad. Områden som ligger mig varmt om hjärtat är mat & dryck, historia, konst samt kulturella skillnader mellan olika länder. Hoppas att träffa dig på en av mina resor!

 • Jan Stålbom

  Guide & färdledare

  Janne är i grunden landskapsarkitekt och har arbetat i många år som arkitekt i Stockholm. Tidigare jobb i resebranschen gjorde att servicekänslan blev djupt rotad. Efter första resan till Japan i mitten av 80-talet blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett 20-tal gånger, både som guide och privat. Under ett år arbetade han även på ett trädgårdsarkitekt-kontor i Tokyo. 2023 blir fjärde året som Janne är med som vår färdledare och guide till Japan.

 • Andrea Babak

  Guide & färdledare

  Andrea kommer från Västerås men har bott i Österrike i snart 40 år. Hon kom till Wien som Aupair och hade bara tänkt stanna 6 månader men det blev lite längre. Hon har jobbat som guide sedan 1989 och för att kunna jobba som guide i Wien så måste man studera historia och konsthistoria på universitetet minst 2 år. Andrea tycker att hennes jobb även är hennes hobby.

 • Bodil Jacobsson

  Guide & färdledare

  Bodil Jacobsson är auktoriserad guide i Florens och Siena där hon även arbetar som reseledare. Hon kom till Florens på 90-talet för att studera och blev kvar, kidnappad av skönheten som hon själv säger. Efter att ha studerat konstvetenskap och historia blev Bodil certifierad stadsguide i Florens och Siena. Att förmedla och kommunicera Italiens unika och vardagliga kultur är något som hon brinner för och vill att du ska få ta del av. Matlagning är hennes stora passion och att delge anekdoter både roliga och personliga.

 • Sara Friberg

  Guide & färdledare

  Sara Friberg bor i Florens sedan 35 år tillbaka och arbetar som auktoriserad guide. Sara har studerat inredningsdesign i Florens och efter det bestämde hon sig för att stanna kvar. Hon fascineras b la av medeltiden och renässansepoken, anekdoter och legender. Sara tycker det är alltid fantastiskt att få förmedla, berätta, inspireras och förhoppningsvis väcka resenärens nyfikenhet och hon anser att hon har ett av världens roligaste och utvecklande jobb.

 • Josif Paparisto

  Guide & färdledare

  Josif Paparisto säger själv att han är en tvättäkta alban, född och uppvuxen i Tirana, Albaniens huvudstad. I det kommunistiska Albanien ansågs han ha en “dålig biografi” och fick inte studera vad han själv ville så Josif utbildades till kemist.
  Han tar oss med till sina smultronställen i Albanien och gränsande länder.
  Han hälsar er hjärtligt välkomna till hans Albanien och Balkan.

 • Sofia Hultin

  Guide & färdledare

  Sofia är i grunden lärare, men också massör, yogaläraren och researrangör. Sedan en tid tillbaka är hon bosatt Marocko, närmare bestämt i Essaouira. Sofia jobbar med att arrangera resor, främst ridresor längs kusten och Sahara, hon har en egen häst och det bästa med Marocko tycker hon är alla vänliga människor, klimatet och att det alltid finns nåt nytt att upptäcka.

 • Jon Utterström

  Guide & färdledare

  Jon växte upp i Kamakura utanför Tokyo och japanskan blev hans första språk. Idag jobbar han framförallt som tolk och översättare, men förutom omfattande studier inom humaniora har han även arbetat med film och drivit konstgalleri. Utöver hans stora matintresse ägnas fritiden gärna åt friluftsaktiviteter som vandring och surfing.

 • Michaela Jolin

  Guide & färdledare

  Michaela Jolin, svensk skådespelare och programledare i SVT är flitigt anlitad främst när det gäller konstresor. Under en längre tid bodde hon i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk som hon har en filosofie kandidatexamen i. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare. Hon arbetar också som Stockholmsguide och guidar även på Sven-Harrys konstmuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.

 • Vanja Persson

  Guide & färdledare

  Med halva hjärtat kvar i norra Värmland och andra halvan fast i Skottland, så är ändå London bas och hemma för Vanja sedan ett antal år tillbaks. Hon jobbar både som stadsguide i London, och som reseledare i hela Storbritannien och på Irland. Resorna är alltid fyllda av historia och historier om resmålen och vägen dit. Ledig tid ägnar hon åt mer resor och utflykter, läsa både skönlitteratur och faktaböcker, heja på Glasgow Rangers och kolla på något kostymdrama med historisk bakgrund (sann eller falsk) eller en deckare.

 • Kent Gustafsson

  Historielärare och färdledare

  Kent bor i Karlstad med sin familj och jobbar som SO-lärare. Som en del i sin lärartjänst planerar och genomför han resor till Polen, Bosnien och Jerusalem med sina elever. Han kommer att leda resor till förintelsens minnesplatser i Polen. På somrarna ägnar han fritiden åt golf och att vara fotbollstränare, på vintern åker han gärna utför och spelar padel. Han har ett stort fotbollsintresse och favoritlaget är Manchester United. Han tycker också mycket om att se på film och läsa böcker.

 • Isak Isaksson

  Guide & färdledare

  Isak är en erfaren biolog som på ett pedagogiskt och entusiastiskt sätt förmedlar sina kunskaper om växter och djur. Han är utbildad inom tropisk ekologi och leder vår resa till Madagaskar. Isak är intresserad av allt som hoppar, kryper, krälar och växer. Sakkunnig i naturvård på Naturskyddsföreningens rikskansli. Han har jobbat med resor som guide sedan 1987. Första resan till Madagaskar gick av stapeln redan 1994.