Färdledare – Specialresor

Färdledare

 • Anna Sökjer Lindström

  Färdledare

  Reser till Maggioresjön, Slovenien, Sicilien och Japan. Anna har ett brett förflutet inom hotell och resenäringen. Trivs utomhus, gärna med stavar, cykel eller golfklubbor. Gillar språk och är alltid öppen för ett gott samtal. Som ung gick Anna i katolsk pojkskola i Genova.

 • Annchristin Kjellberg

  Färdledare

  Reser till Island, England, Irland, Katalonien, Toscana, Sicilien och Sorrento. Har många och långa erfarenheter från olika delar av världen som ”utlandssvensk”. Åker gärna skidor och spelar tennis.

 • Bengt Epperlein

  Färdledare

  Reser till Slovenien och Berlin. Har rest ganska mycket i Europa och då främst Tyskland. Sedan 2010 har Madeira varit ett årligt resmål. Fru och 3 vuxna barn samt 2 barnbarn är något han gärna lägger tid på. Är skogligt utbildad och jobbar till vardags med kalkning av sjöar och vattendrag.

 • Cathrin Gunnesby

  Färdledare

  Cathrin reser på många av våra destinationer, bland annat Toscana, Baskien, Vietnam och Sydafrika. Hon har tidigare arbetat på bl a Linjeflyg, SAS och här på Specialresor. Förutom intresset för resor, som alltid har varit stort sedan hon började jobba i ett flygbolag, finns ett stort engagemang i kören Voicette. Är ni sugna på allsång på resan så säger ni till Cathrin.

 • Eva Jantzen

  Färdledare

  Reser bl a till Skottland, Toscana, Sydafrika, Alsace, Wien och Kuba. Eva har jobbat med olika uppdrag hos oss sedan 2006. Driver bolaget TourCom som arbetar med fortbildning inom främst turism. Tycker att hon har hittat den perfekta mixen, utbildning och att resa med grupper.

 • Gunilla Lööf

  Färdledare

  Gunilla har ett förflutet som resekonsult på Specialresor. Hon har även arbetat på  Linjeflyg och SAS och har ett stort intresse för resor med familjen. Hon läser gärna en bok eller två mellan de stärkande promenaderna. Gunilla reser till flera av våra destinationer.

 • Jessika Axelsson

  Färdledare

  Jessika reser till Toscana och Alsace. Är utbildad förskollärare och ekonom som har lätt till skratt. Gillar att träna, och resa med familj och vänner. Fritiden ägnas åt barnens aktiviteter i ishallar, innebandyhallar och på fotbollsplaner.

 • Karin Granström

  Färdledare

  Reser till Baskien och Wien. Karin jobbar till vardags med rådgivning till lantbrukare. Hon älskar att varva det lugna livet i naturen och den egna trädgården med resor ut i världen och möten med nya människor. Karin drar också gärna en värmlandsvals på fiol!

 • Lena Georgsson

  Färdledare

  I över 30 år har Lena jobbat på SAS med många olika uppdrag, både operationellt och kommersiellt. Är numera pensionär med många järn i elden. Älskar att promenera, god mat och dryck och förstås att resa och uppleva världen.   
  Lena har även ett gesällbrev i damskrädderi och gillar att skapa både till kropp och själ. Gillar att inreda, uppfinna och fixa i hemmet. Lena reser med våra grupper till Andalusien.

 • Louise Toriseva

  Färdledare

  Reser med våra grupper på Hurtigruten. Louise har tidigare arbetat på Specialresors kontor i Karlstad men är nuförtiden göteborgare på heltid. Hon varvar sina studier till medicinsk sekreterare med turer längs norska kusten. På fritiden tar Louise gärna en sväng om i en foxtrot eller i en fox med inslag av tango. Hon innehar rekordet av våra färdledare i antal resor med Hurtigruten, hela 12 stycken!

 • Margaretha Skoglund

  Färdledare

  Reser till Sicilien och Andalusien. Margareta har lång erfarenhet av resebranschen, både inom resebyrå och SAS. Hon tycker om att röra på sig både i skog och mark, på golfbanan och även i storstäder. Naturligtvis älskar Margareta att resa och lära känna andra kulturer. Hon är också mycket intresserad av konst och litteratur.

 • Maria Sjögelid

  Färdledare

  Reser till Maggioresjön, Andalusien, Irland, Portugal, Italien och Sydamerika. På fritiden umgås hon gärna med familjen och vännerna. Maria är numera västkustbo efter många år i Karlstad.

 • Marie Salevik

  Färdledare

  Reser till Albanien och Portugal. Marie har arbetat i bank men ägnar sig idag mest åt fritidssysselsättning. Tycker om att yoga, träna, promenera och spelar gärna några golfrundor i veckan. Har ett eget litet företag med hälso- och hudvårdsprodukter.
  Gillar språk och möten med människor. Tycker om att resa och uppleva människor, mat och dryck i olika länder.

 • Marianne Wennström

  Färdledare

  Reser till Neapel, Kroatien och Wien. Nybliven pensionär från Leksands Sparbank med många järn i elden. Gillar att resa och att renovera gamla hus. Lagar gärna god mat till många gäster. Har på egen motorcykel haft härliga turer både i Europa och de nordiska länderna på slingringa vägar.

 • Marie-Louise Harborn

  Färdledare

  Reser till Andalusien, Skottland, Irland, Sorrento och Portugal. En glad mormor/farmor från Mariestad som gillar det mesta, men framförallt att resa, umgås med barn/barnbarn och att röra på sig.

 • Michaela Jolin

  Färdledare

  Michaela Jolin svensk skådespelare och programledare i SVT. Under en längre tid bodde bodde hon i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Jolin har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap och språk. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare. Hon har även verkat som guide på många museer i Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde.

 • Ulrica Björklund

  Färdledare

  Reser till Kroatien och Hurtigruten. Har jobbat inom restaurang, turism- och konferensbranschen hela sitt yrkesliv. Gillar renoveringsprojekt, fixa i trädgården, cykla mountainbike, golf, åka skidor och att umgås med familj och vänner.

 • Ulrica Fransson

  Färdledare

  Reser till Irland, Provence och Malta. Gillar naturen, en tur med båten på havet och att röra på sig. Ulrica läser gärna en god bok, hon sjunger även i en gospelkör - det ger energi! Till vardags arbetar Ulrica som pedagog och med verksamhetsutveckling inom Svenska Kyrkan.

 • Ulrika Hermansson

  Färdledare

  Reser till Champagne-Paris. Har jobbat inom hotell - och restaurangbranschen hela sitt yrkesliv.  Älskar mötet med människor och att resa. Har bott i Tyskland i flera år. 
  Ulrika lever med familjen och hund i Leksand. Jobbar med ledarskap och försäljning som egen företagare.

 • Annie Daly

  Guide och Ciceron

  Annie har bott på Irland sedan 1996 och har jobbat som guide och reseledare i 15 år. Hon har alltid haft ett intresse för mat och dryck så det var bara en tidsfråga innan hon blev nyfiken på “Uisce Beata” som whiskey heter på iriska. Genom åren har hon besökt otaliga destillerier både på Irland och i Skottland, med turistgrupper och privat. Intresset för ”livets vatten” ökade i samma takt som hennes egen whiskeysamling växte och blev större, liksom kunskapen om dess historia och produktion. När turismen stannade några år under covidpandemin passade hon på att utbilda sig ytterligare och har nu certifikat i både irländsk whiskey och skotsk whisky från Edinburgh Whisky Academy. Annie ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper och att visa upp sitt vackra Irland.

 • Tina Engström

  Guide och Ciceron

  Vår mycket uppskattade ciceron Tina Engström har varit auktoriserad guide i London med omnejd i 20 år. Hon har lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien, bland annat södra England. Tina är bosatt i London och arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, trädgårdar, konst och kultur, språkhistoria och fotografering

 • Silvana Nosic´

  Guide och Ciceron

  Hon beskriver sig själv så här:

  Mitt namn är Silvana Nosić. Jag är född i Sverige men när min pappa och min mamma dog 1983 återvände jag till Kroatien som 14-åring – till det som då var Jugoslavien. Orsaken att jag föddes i Sverige var att min pappa och hans bröder flydde till Sverige på 50- och 60-talen på grund av politiska och ekonomiska själ som var i forna Jugoslavien. I Kroatien har jag gått i grundskola och på universitet. Inom resebranschen har jag jobbat i princip hela mitt vuxna liv, på ett eller annat sätt. Efter att ha bott i Kroatiens andra stad Split i 30 år, flyttade jag med min familj cirka 60 km från Split, inåt landet, till en mindre by. På landet är livsperspektivet lite annorlunda. Man lever lugnare, uppskattar och nyttjar det naturen har att ge och man är omgiven av släkt och vänner.

  Genom åren blir man äldre och klokare, man har vänner för livet liksom samarbetspartners man litar på och är dom trogen. Mitt samarbete med Specialresor började redan 2008 och varar än i dag, till min stora glädje. Deras noga planerade resor, steg efter steg, den svenska irriterande punktligheten när det gäller att hålla tiderna i program, deras omtanke riktad till varje resenär - allt det och mer har gjort att jag ville vara och fortfarande är en del av deras team, som lokal guide och rådgivare på plats här i Kroatien. Ni är varmt välkomna ”hem” till mig!

 • Richard Klingspor

  Guide & ciceron

  Svenske Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Han bor sedan 20 år i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.

  Richard:
  - Oslo med sina 700 000 invånare är en i högsta grad underkommunicerad stad för de flesta svenskar. Den norska huvudstaden är i en enorm utveckling där stadens nya centrumstadsdelar (Tjuvholmen och Bjørvika) och signalbyggnader står i centrum: Operan, Munchmuseet och Nordens största konstmuseum – Nasjonalmuseet - som öppnade i juni 2022. Det är alltså många anledningar att besöka Oslofjordens juvel. Välkomna!

 • Josephine Berne

  Guide & färdledare

  Första gången jag reste utomlands, 10 år gammal, förändrades mitt sätt att se på världen och min passion för att upptäcka nya platser och kulturer vaknade till liv. Jag bor sedan 1993 i Spanien och är förutom reseledare även auktoriserad guide där. Jag har 20 års erfarenhet som reseledare världen över och brinner för mitt yrke. Jag älskar att träffa människor och få förmedla mina kunskaper, är mycket service inriktad, glad och organiserad. Områden som ligger mig varmt om hjärtat är mat & dryck, historia, konst samt kulturella skillnader mellan olika länder. Hoppas att träffa dig på en av mina resor!

 • Jan Stålbom

  Guide & färdledare

  Janne är i grunden landskapsarkitekt och har arbetat i många år som arkitekt i Stockholm. Tidigare jobb i resebranschen gjorde att servicekänslan blev djupt rotad. Efter första resan till Japan i mitten av 80-talet blev han förälskad i landet och har varit tillbaka ett 20-tal gånger, både som guide och privat. Under ett år arbetade han även på ett trädgårdsarkitekt-kontor i Tokyo. 2023 blir fjärde året som Janne är med som vår färdledare och guide till Japan.