Alsace med Gustaf Hamilton och Peder Lamm – Specialresor
Alsace / Frankrike

Alsace med Gustaf Hamilton och Peder Lamm

Pittoreska Alsace - där kulturer och traditioner möts!

Följ med oss på en upptäcktsfärd till det historiska gränslandet mellan Frankrike och Tyskland. Här möts den germanska och latinska kulturen och ger upphov till en mat och vinkultur utöver det vanliga. Mat och vin står naturligtvis högt på menyn men vi kommer också att besöka pittoreska byar, vackra städer, katedraler, kloster, palats och imponerande befästningar på bergskammarna överblickande slättlandskapet. Peder och Gustaf guidar traditionsenligt vårt trevliga gäng och gör sitt bästa för att alla ska trivas och få ett minnesvärt avbrott från den grå vardagen i norr.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Ingår i resan

 • flygresa med SAS Arlanda-Frankfurt tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor i Frankrike/Tyskland enligt program
 • fyra övernattningar i dubbelrum 4* (rum med dubbelsäng eller två separata sängar)
 • guidad stadstur i Colmar
 • guidad stadstur i Strasbourg
 • besök på klostret Maulbronn
 • besök örnfästet Haut-Koenigsbourg
 • besök Palais de Rohan
 • besök Notre Dame
 • besök vid världens äldsta moderna fort
 • privat besök på vinslottet Chateau d’Ittenwiller
 • besök på Cristallerie Saint Louis
 • fyra frukostar
 • fyra luncher
 • tre middagar
 • måltidsdryck; vin samt vatten och kaffe/te
 • svensktalande färdledare, Gustaf Hamilton
 • ciceron Peder Lamm
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval


Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Vill du klimatkompensera din resa?
Gå in på www.special-resor.se, Inför resan, för mer information.

Mer information

Antal deltagare: Max 35
 

Program

 • Dag 1 Strasbourg

  Avresa från Sverige under morgonen direkt till Frankfurt. Vi vet att Frankfurt ligger i Tyskland så var inte oroliga! Gustaf Hamilton och Peder Lamm möter upp på flygplatsen och vi börjar vår färd mot Strasbourg (ca 20 mil) som kommer att vara vår bas under resan. Vårt första besök är på klostret Maulbronn som faktiskt är en hel liten by och det bäst bevarade klostret norr om alperna. Här intar vi också en lättare tysk lunch ackompanjerat med några glas kyld Riesling. Under tidig kväll anländer vi till vårt hemtrevliga hotell, Best Western Hotel de l’Europe, perfekt beläget i centrum med närhet till sevärdheter, shopping och nöjesliv. Tid ges för att packa upp resväskan innan vi samlas för att gå ut för att avnjuta en härlig middag tillsammans!

 • Dag 2 Colmar

  Som svensk är det nästan en plikt att besöka det imponerande örnfästet Haut-Kœnigsbourg. Beläget högt upp på en klippa överblickande den bördiga slätten ser borgen ointaglig ut, men svenskarna lyckades under 30 åriga kriget med det omöjliga, att ta sig in och raserade borgen. Borgen är efter många års restauration i perfekt skick och är ett imponerande exempel på en 1400-tals borg i Alsace. Efter detta historiska äventyr beger vi oss till en liten gård, gömd i bergen för en stärkande lunch. Om vädret tillåter sitter vi ute under vinrankorna och avnjuter utsikten, de lokala gårdsprodukterna och vinerna. Vill man ha kaffe eller ett glas vin till finns chansen i den otroligt vackra och pittoreska byn Kaysersberg som också erbjuder ett utbud av butiker med loka specialiteter för den som känner sig manad.

  På eftermiddagen besöker vi staden Colmar som med sina kanaler och halvtimrade hus är en fröjd för ögat. Vi gör en guidad stadsvandring genom gränder, över små broar och torg för att lära och förstå staden och regionens historia.
  I Colmar stannar vi lite extra för att på egen hand få utforska och njuta av den otroliga miljön. För den som vill finns det tid att besöka det mycket fina museet Unterlinden, sitta ner på ett kafé eller om man fortfarande är hungrig inta middag på någon av stadens många krogar. Åter i Strasbourg och hotellet under kvällen.

 • Dag 3 Strasbourg

  Vi börjar dagen med att besöka det berömda och mycket vackra biskopspalatset Palais de Rohan med dess många och mycket vackert dekorerade salonger och salar i klassisk stil. Efter biskops palatset går vi över Place de Chateau som ligger i skuggan av den otroligt mäktiga katedralen Notre-Dame som tronar över hela den gamla stadskärnan. Hela 142 meter hög var katedralen länge världens högsta byggnad och är Frankrikes mest besökta katedral efter Notre-Dame i Paris. Nu släpper vi er fria för lunch och shopping i stan för att mötas igen senare på eftermiddagen för en guidad stadsvandring. Strasbourg har varit och är fortfarande en mycket rik stad med mycket att se och upptäcka. Myriader med butiker med allt från antikviteter till det senaste i mode för att inte tala om alla restauranger och kaféer. På kvällen tar vi oss ut på landet till en liten by med en mysig restaurang där vi intar en gemytlig middag tillsammans.

 • Dag 4 Chateau d’Ittenwiller

  Krigen mellan Frankrike och Tyskland har satt sina spår i Alsace. Vi besöker därför världens första moderna fort byggt i slutet av 1800 talet precis utanför Strasbourg. Fortet var byggt av tyskarna under den tid som Strasbourg tillhörde Tyskland men har sedan dess bytt ägare några gånger. Fortet är ett under av ingenjörskap och imponerar med sin storlek som sträcker sig över hela 250 hektar.

  Lunchen äter vi i en liten gullig by där vi också kommer att prova på regionens utsökta viner. Vinmakaren som öppnar sina portar är en vän till greve d’Andleau som vi senare under dagen kommer att besöka på hans slott Chateau d’Ittenwiller. Efter lunch och vinprovning tar vi oss till en av grannbyarna och besöker en mycket vacker liten herrgård som har bevarat mycket av sitt ursprungliga utseende från slutet av 1700 talet. Här får vi se hur en överklassfamilj i Alsace har levt under århundradena ända tills huset skänktes till den lilla staden Barr med hela sitt möblemang på 1960 talet. Innan vi åker tillbaka till Strasbourg stannar vi till hos ägaren till slottet d’Ittenwiller. Även greves slott blev bränt och skövlat av svenskarna en gång i tiden så vi får kanske skänka en slant till renoveringen och be om förlåtelse. Jag träffade honom för ett tag sedan och han verkade inte speciellt arg och lovade tillochmed att bjuda oss på några glas av sitt eget excellenta vin! På kvällen är vi tillbaka i Strasbourg för middag i ett otroligt vackert hus vid floden där det bjuds på den bästa ”choucrouten” i Alsace.

 • Dag 5 Wissembourg

  Vi påbörjar så smått vår färd mot Sverige men på vägen ska vi passa på att besöka Frankrikes mest berömda och prestigefyllda kristallfabrik som ägs av Chanel. Här finns också ett mycket vackert museum som beskriver brukets otroliga historia. I fabriksbutiken handlar man till förmånliga priser så packa lätt! Vi fortsätter sedan färden norrut och stannar till i den lilla staden Wissembourg för lunch. Staden är känd för att vara mycket välbevarad och det är härifrån som den ökände ” Père Fouettard” kommer men mer om det när vi ses i september. Vi kommer fram till flygplatsen tidig kväll och flyger direkt till Sverige där vi landar runt 22.30-tiden.