Alsace / Frankrike

Pittoreska Alsace - med Peder Lamm och Gustaf Hamilton

10 - 14 okt
Följ med oss på en resa där det mesta ingår i priset, med max 25 deltagare.
Vi beger oss av på upptäcktsfärd till det historiska gränslandet mellan Frankrike och Tyskland. Här möts den germanska och latinska kulturen och ger upphov till en mat och vinkultur utöver det vanliga. Mat och vin står naturligtvis högt på menyn men vi kommer också att besöka pittoreska byar, vackra städer, katedraler, palats och imponerande befästningar på bergskammarna överblickande slättlandskapet.

Peder och Gustaf guidar traditionsenligt vårt trevliga gäng och gör sitt bästa för att alla ska trivas och få ett minnesvärt avbrott från den grå vardagen i norr.

Avgång

10 oktober 2024

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

27 990 SEK

Gustaf Hamilton har bott i Frankrike i över 20 år och äger tillsammans med sin fru Laurence slottet Champchevrier i Loiredalen. Gustaf är en riktig frankofil och har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin, vilket passar bra i detta kulturens och gastronomins Mecka. Tillsammans med sin fru Laurence, som är fransyska, planerar de resor genom deras Frankrike där ett sedan länge etablerat kontaktnät öppnar portar till slott och herresäten. En kombination som borgar för en mycket exklusiv och personlig upplevelse.

Peder Lamm är konsthistoriker med förflutet inom auktionsbranschen. Han är författare och skribent och skriver regelbundet för exempelvis Antik & Auktion och Connoisseur. Peder är också föreläsare och reser land och rike runt och föreläser om antikviteter, mat och vin och andra kulturhistoriska ämnen. Privat älskar han livet på landet och bor i en gammal prästgård i Skåne där han ägnar sig åt trädgårdspyssel och hemmagastronomi.

Ingår i resan

 • flygresa med Lufthansa Arlanda-Frankfurt tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor i Frankrike/Tyskland enligt program 
 • fyra övernattningar i dubbelrum 4* (rum med dubbelsäng eller två separata sängar)
 • besök Palais de Rohan
 • besök Notre Dame
 • besök Fort de Mutzig (världens äldsta moderna fort)
 • besök på Folie Marco (herrgård)
 • besök örnfästet Haut-Koenigsbourg
 • vinprovning på Domaine de Schoenheitz
 • smörgås/vin på bussen sista dagen
 • fyra frukostar
 • tre luncher
 • tre middagar
 • måltidsdryck; vin samt vatten och kaffe/te
 • svensktalande färdledare, Gustaf Hamilton
 • ciceron Peder Lamm
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Flyg från ex Landvetter, Kastrup eller Oslo - hör med oss!

Enkelrumstillägg: 3.690:-

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring.

Mer information

Max antal deltagare: 25

 Läs programmet här


 

Program

 • Dag 1 Mot Alsace

  Flyget avgår från Arlanda kl 09.55 på förmiddagen för att landa i Frankfurt strax före lunchtid. Vi vet att Frankfurt ligger i Tyskland så var inte oroliga! Gustaf och Peder möter upp på flygplatsen och vi börjar vår färd mot Strasbourg. Under färden kommer vi att stanna i Heidelberg för en härlig lunch i en traditionell tysk ölhall. Vi anländer till vårt hotell i Strasbourg på kvällen och har lagom tid för att byta om, innan vi går ut för att avnjuta en härlig middag tillsammans.

 • Dag 2 Strasbourg och moderna befästningar

  Vi börjar dagen med att besöka det berömda och mycket vackra biskopspalatset Palais de Rohan med dess många och mycket vackert dekorerade salonger och salar i klassisk stil. Efter biskops palatset går vi över Place de Chateau som ligger i skuggan av den otroligt mäktiga katedralen Notre-Dame som tronar över hela den gamla stadskärnan. Hela 142 meter hög var katedralen länge världens högsta byggnad och är Frankrikes mest besökta katedral efter Notre-Dame i Paris.

  Nu släpper vi er fria för lunch och shopping i stan för att mötas igen senare på eftermiddagen för en utflykt. Strasbourg har varit och är fortfarande en mycket rik stad med mycket att se och upptäcka. Myriader med butiker med allt från antikviteter till det senaste i mode för att inte tala om alla restauranger och kaféer. 

  Krigen mellan Frankrike och Tyskland har satt sina spår i Alsace. Vi besöker därför världens första moderna fort byggt i slutet av 1800-talet precis utanför Strasbourg. Fortet var byggt av tyskarna under den tid som Strasbourg tillhörde Tyskland men har sedan dess bytt ägare några gånger. Fortet är ett under av ingenjörskap och imponerar med sin storlek som sträcker sig över 250 hektar. 

  På kvällen är vi tillbaka i Strasbourg för middag i ett otroligt vackert hus vid floden där det bjuds på den bästa ”choucrouten” i Alsace.

 • Dag 3 Herrgårdarsliv, plundring och återbetalning

  Vi börjar dagen med att besöka en mycket vacker liten herrgård som har bevarat mycket av sitt ursprungliga utseende från slutet av 1700-talet. Här får vi se hur en överklassfamilj i Alsace har levt under århundradena ända tills huset skänktes till den lilla staden Barr med hela sitt möblemang på 1960-talet. Efter detta historiska nedslag beger vi oss till en liten gömd gård i bergen för en stärkande lunch. Om vädret tillåter sitter vi ute under vinrankorna och avnjuter utsikten, de lokala gårdsprodukterna och vinerna. 

  Som svensk är det nästan en plikt att besöka det imponerande örnfästet Haut-Kœnigsbourg. Beläget högt på en klippa överblickande den bördiga slätten ser borgen ointaglig ut, men svenskarna lyckades under 30 åriga kriget med det omöjliga och tog och raserade borgen. Borgen är efter många års restauration i perfekt skick och är ett imponerande exempel på en 1400-talsborg i Alsace. Vårt besök får ses som en del av avbetalningen för sveda och värk.

  Efter denna påminnelse av vår svunna stormakt beger vi oss till Colmar där vi också kommer att bo i två nätter. Nu får ni lite fri tid för att på egen hand utforska och njuta av den otroliga miljön. För den som vill finns det kanske tid att besöka det mycket fina museet Unterlinden eller sitta ner på ett kafé och njuta innan vi tillsammans intar middag.

 • Dag 4 Vin och vackra byar

  Vi börjar dagen med en lättare genomgång av Alsacevinerna med obligatorisk provning på Domaine de Schoenheitz. Vinerna är utsökta och jag kan rekommendera att beställa hem några lådor! Lunch äter vi i den otroligt vackra och pittoreska byn Kaysersberg som också erbjuder ett utbud av butiker med lokala specialiteter som tex. pepparkakor för den som känner sig manad.

  På eftermiddagen besöker vi mer grundligt Colmar som med sina kanaler och halvtimrade hus är en fröjd för ögat. Vi gör en guidad stadsvandring genom gränder, över små broar och torg för att lära och förstå staden och regionens historia.

 • Dag 5 Hemfärd

  Efter frukost och utcheckning från hotellet beger vi oss av mot Frankfurts flygplats. Vi kommer fram tidig eftermiddag och flyger direkt till Sverige där vi landar runt 18.30-tiden.