Toscana / Italien

Mat & Vin i Toscana

29 sep - 4 okt
Har du också drömt om att någon gång få uppleva det där som man ser på film?
Böljande kullar, höga cypresser, imponerande pinjeträd och charmiga gamla gårdshus. Plussa även på ett kök som är känt över hela världen, så har du Toscana, ett av Italiens vackraste landskap. Vi bor i lilla byn Greve in Chianti, i hjärtat av det berömda vindistriktet Chianti Classico. Under resan smakar vi oss fram genom utvalda delar av Toscana där mycket handlar om vin och fokus ligger på det genuina och småskaliga. Smaker blandas med vackra vyer och handplockade sevärdheter.

Det mesta ingår i priset, vi reser i mindre grupp, endast 15-25 deltagare.

Avgång

29 september 2024

Från

Arlanda

Reslängd

6 dagar

Pris

18 570 SEK
Endast 2 platser kvar!

Ingår i resan

 •  flygresa med Scandinavian Airlines Arlanda-Florens tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa) 
 • flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien samt city tax
 • fem övernattningar i dubbelrum inklusive turistskatt
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide
 • guidad promenad ”vardagsliv” i Greve
 • olivoljeprovning i Greve
 • ”tryffel-lektion” i samband med lunch
 • ”egen” vinprovning på Enoteca i Greve
 • besök med smakprov på ostgård i Panzano
 • besök och visning inklusive vinprovning på vingård i Panzano
 • heldag med visning, ”vinmakarkurs” och vinprovning på vingården Terreno
 • guidad stadspromenad i Florens med auktoriserad stadsguide inklusive whispers (hörsnäckor)
 • fem frukostar
 • två luncher
 • fyra middagar varav en lättare kvällsmåltid dag 1
 • måltidsdryck i Italien; ett glas (lunch) och två glas (middag) vin/öl/läsk, vatten. Vid vissa måltider ingår även kaffe (oftast espresso). Vingårdar erbjuder inte öl som alternativ.
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor alternativt enbart lokalguide beroende på gruppstorlek
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i fem nätter: 2.800:-

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet här

Program Program - Mat och vin i Toscana

 • Dag 1 Ankomst till Greve in Chianti

  Samling sker på Arlanda flygplats kl 14.00. Scandinavian Airlines flyger oss med direktflyg till Italien och vi landar vid 19-tiden på Florens flygplats. Buss och svensktalande lokalguide väntar på oss så vi direkt kan börja vår resa i Toscana. Vi är framme vid vårt hotell senare under kvällen och innan det är dags att krypa ner i sängen bjuds vi något lätt att äta i hotellets restaurang. Albergho del Chianti är ett medelklasshotell, cirka tre mil söder om Florens, som har ett centralt läge vid det kända torget i byn Greve in Chianti. Hotellet ligger även perfekt med tanke på de platser vi valt ut att besöka under våra dagar i Toscana. Greve är en lagom livfull och pittoresk by och vi bor med butiker, restauranger och caféer precis utanför dörren. Utbudet i Toscana är oändligt, och vi har valt ut några smultronställen som man inte så lätt hittar på egen hand, eller ens får komma till om man inte ingår i en grupp. 

 • Dag 2 Greve in Chianti

  I vår egen fina by, Greve in Chianti, finns det gott om toscanska delikatesser att provsmaka, bland annat traktens omtalade olivolja, vilket är på programmet under förmiddagen. För bröderna Pruneti representerar olivträdet själen i Toscanas landskap. Deras olivolja håller mycket hög kvalitet och är en eftertraktad produkt som exporteras till flertalet länder. I många generationer har deras produktion av olivolja förfinats och vi kommer att smaka på olivoljor med olika smak, karaktär och styrka. Vi lär oss skillnaden på olivolja som passar till sallad, fisk eller kött, fantastiskt spännande och lärorikt. Vår lokala guide ger oss under dagen även en inblick i det italienska vardagslivet. Vi tittar in hos den lokala slaktaren, i brödbutiken, ser var skräddaren och skomakaren håller hus, och sist men inte minst så får vi veta var allt skvaller sker i byn… För att nå vår lunchrestaurang väntar en promenad som tar oss på en slingrande väg uppför, och som belöning får vi en drömlik vy över omgivningarna, och en lunch med tryffelsmak. Resterande delen av eftermiddagen är till eget förfogande. Vi samlas igen inför middagen, och vår kväll börjar med besök på ett Enoteca, där vi provar vin, och fortsätter med middag på en av Greves trevliga restauranger. Menyn kommer så klart att spegla det toscanska köket, liksom vinet.

 • Dag 3 Panzano

  Förmiddagen är till eget förfogande i vår fina by, strosa omkring, insup atmosfären, ta en kopp kaffe på ett café och njut av att ”bara vara”. Vår gemensamma dag börjar efter lunch, med en kort busstur till Panzano, där vi besöker en prisbelönt osttillverkare. Vi får höra om arbetet på gården, om hur produktionen går till och smakar på den delikata lagrade fårosten, pecorino. I Toscana finns otaliga vingårdar, den ena vackrare än den andra. Vårt nästa besök är till en av dessa fina vingårdar, med både lång tradition och stor passion för vin. Dagen avslutas med en italiensk klassiker, Bistecca Fiorentina. Italienarnas egen T-bone steak, en mycket traditionell florentinsk kötträtt som varje italiensk hemmakock av rang är expert på och alla har sitt eget ”bästa” recept. Köttet brukar vara Chianina nötkreatur, en toskansk biffvariant som är känd för sitt värdefulla och välsmakande kött.

 • Dag 4 Florens

  På programmet denna dag har vi ett besök i en av världens mest omtalade och lovsjungna städer - Florens. En mytomspunnen stad med stort historiskt och konstnärligt arv, något vår svensktalande guide kommer att berätta mer om under dagen. Vi får höra om världens äldsta konstgalleri Uffizierna och torget Piazza della Signoria, som i århundraden varit stadens samlingsplats. Vi går ut till floden Arno, som delar Florens i två delar, och promenerar på den äldsta och mest omtyckta av Florens broar, Ponte Vecchio. Vi imponeras av den mäktiga katedralen Santa Maria del Fiore, byggd i vit, ljusgrön och rosa marmor, och som dominerar staden med sin enorma kupol. Som kontrast tittar vi även in i en av Florens färgstarka saluhallar och får lära oss om florentinskt hantverk med sten och marmor. Det finns också tid att under dagen gå runt på egen hand och hitta egna smultronställen, kanske ett intressant museum eller en mysig trattoria. Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har kvällen till eget förfogande.  
   

 • Dag 5 Vingård Terreno

  I Chianti classico distriktet ligger som sagt de vinproducerande slotten och bondgårdarna tätt. På vårt program denna dag är den svenskägda vingården Terreno, strax utanför ”vår” by Greve in Chianti. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande satte familjen Ruhne igång produktionen 1988. Vi får en visning av gården, vi hör om Terrenos spännande historia och vi följer vinet från jord till bord. Att skapa det bästa vinet är något som kräver stort kunnande, erfarenhet och känsla. Under dagen får vi en ”vinmakarkurs”, vilket är både kul och lärorikt. Vi äter lunch lagad av lokala råvaror och provar gårdens fina viner. Vi kan garantera att du lämnar Terreno med ökad förståelsen för hantverket att producera ett vin av hög kvalitet. En härlig dag. Lugnt, skönt och avkopplande!  
  Vi är tillbaka i Greve under eftermiddagen och har en stund för egna aktiviteter. Till kvällen samlas vi igen för att äta en gemensam middag på en av Greves restauranger. Återigen med en meny som fokuserar på det lokala köket och råvaror som speglar säsongen.
   

 • Dag 6 Hemresa

  Frukost och därefter utcheckning från hotellet. Busstransfer till Florens flygplats för hemresa, vi landar på Arlanda flygplats tidig eftermiddag.