Spanien / Spanien

Mat & vin i pilgrimers fotspår i norra Spanien

14 - 20 okt
Följ med oss på en rundresa där det mesta ingår i priset!
Kantabrien och Baskien i norra Spanien är regioner som erbjuder en spännande
blandning av kultur, historia, natur, gastronomi och välsmakande viner. Vi bekantar oss med Santander och Bilbao och besöker självklart det världsberömda Guggenheimmuseet. Även den exklusiva kuststaden San Sebastian med sina vackra stränder och Rioja, det välkända vindistriktet, finns på programmet. Vi upplever ett ”delikat och smakrikt” norra Spanien tillsammans med vår kunniga svensktalande lokalguide.

Flyg från Kastrup på förfrågan!

Avgång

14 oktober 2024

Från

Arlanda

Reslängd

7 dagar

Pris

23 990 SEK

Ingår i resan

 • flygresa med Iberia, Arlanda – Madrid tur och retur inklusive bagage
  (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa)
 • flygskatter och avgifter
 • buss enligt programmet i Spanien
 • sex övernattningar i dubbelrum
 • transfer och utflykter med svensktalande lokalguide dag 1-7 enligt programmet
 • guidad stadspromenad i Santander, Bilbao, Segovia och San Sebastian
 • entré i Guggenheimmuseet i Bilbao
 • besök, visning och vinprovning på tre vingårdar
 • entré till bergbana Monte Igueldo
 • whispers (öronsnäckor vid guidning)
 • sex frukostar 
 • fyra luncher
 • fem middagar
 • måltidsdryck; 1/3 flaska vin/1 öl/1 alkoholfri dryck samt bordsvatten och kaffe (oftast espresso)
 • dricks till lokalguide och chaufför
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Enkelrumstillägg: 3.790:-

Mer information

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Läs hela programmet för 14-20/10  här

Program

 • Dag 1 Aranda de Duero

  Samling och incheckning kl. 12.55 på Arlanda flygplats där vi går ombord på Iberias direktflyg som tar oss till Madrid där vi landar tidig kväll. Vår lokalguide och buss möter upp och vi beger oss norrut mot landsbygden utanför Aranda de Duero (1,5 tim). Sen kväll checkar vi in på vårt hotell och provsmakar ett vin samt äter en lättare middag.

 • Dag 2 Rioja och Bilbao

  Efter frukost checkar vi ut och styr färden mot regionen Rioja, Spaniens mest kända vinregion och har först sedan 1990-talet tvingats börja kämpa om sin plats som Spaniens främsta vinregion. Självklart besöker vi en vinproducent och provsmakar deras dryck. Dessutom stannar vi till i den charmiga staden Laguardia, bland annat känd för sitt unika klockspel. Här har vi en stund egen tid för att utforska gränder och butiker. Dagens utsökta lunch äter vi hos krögaren Hector Oribe.
  Mätta och belåtna åker vi sedan vidare till Baskien och Bilbao. Väl framme vid vår slutdestination för dagen checkar vi in på centralt belägna hotell Barceló Nervión. Vi har tid att göra oss hemmastadda och packa upp innan vi beger oss ut på en intressant stadspromenad i Bilbaos ”Gamla Stan”. Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskriser och nedläggning av industrier på 70- och 80-talen. Det började med Guggenheim-museet 1997, ritat av den kanadensiska arkitekten Frank Gehry, och har fortsätt sedan dess. I dag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur, konst och djärv arkitektur. Det baskiska köket anses vara Spaniens mest nyskapande, vilket vi tydligt blir varse under resan. Varje måltid ger våra smaklökar nya upplevelser och vi får se vad kvällens middag har att bjuda på.

 • Dag 3 Zarautz och San Sebastian

  I dag har vi en ny innehållsrik dag framför oss. I byn Zarautz besöker vi en trevlig vinbodega för visning och vinprovning av det lokala Txakolivinet, ett mycket friskt och smakrikt vin. Därefter väntar den eleganta kuststaden San Sebastian. Denna tjusiga badort har ett idylliskt läge vid den halvmåneformade bukten La Concha, omgiven av två bergstoppar. I San Sebastian ges möjlighet till en guidad stadspromenad innan det är dags för ”egen tid”. Att hitta ett bra lunchställe är inte svårt i San Sebastian som har flera restauranger med de eftertraktade Michelinstjärnorna än någon annan stad i hela världen. Staden är också berömd för sina pintxos, baskernas variant på tapas. Det finns ett myller av pintxosbarer att välja på och den fina stranden ligger mycket lämpligt till inne i staden. En linbana tar oss sedan upp till berget Monte Igueldo varifrån vi har en bedårande utsikt. Därifrån tar bussen oss tillbaka till Bilbao och vårt hotell. Kvällens middag äter vi på en Michelin rekommenderad restaurang i närheten av hotellet.

 • Dag 4 Guggenheimmuseet & Santander

  Efter en god frukost checkar vi ut från vårt hotell. Därefter tillsammans med vår guide promenerar vi till det världsberömda Guggenheimmuseet, en av världens mest imponerande byggnader! Här får vi en introduktion till museets historia och därefter ges möjlighet att gå runt på egen hand. Besöket avslutas med en, avsmakningsmeny, en riktig lång lunch på Bistro Guggenheim. Vi får prova på det nya baskiska köket med flera spännande rätter på menyn.
  Fyllda av kultur och god mat åker vi vidare västerut till regionen Kantabrien och staden Santander. Santander är en kuststad i Biscayabukten som ligger i Atlanten. Här är havet djupt och det kan bli enorma vågor som historiskt har varit en förklaring till det dramatiska ryktet Biscayabukten har inom sjöfarten. Valarna uppskattar havet och det är här det finns möjligheter att se dem i europeiska vatten. För att känna in Atlantvindarna stannar vi till vid stadens kända fyr och ser det vackra Magdalena Palace. Kvällen är fri för egna aktiviteter och då kan ett tips vara att se Centro Botin, Santanders svar på Guggenheimmuseet.

 • Dag 5 Camino del Norte

  För de morgonpigga erbjuds en frivillig promenad till Santanders matmarknad Esperanza.
  Därefter gå vi ner till hamnen där vi tar båten över bukten till orten Pedreña. Från båten får vi en fin vy över Santander, är detta världens vackraste vy? I Pedreña blir vi hämtade av vår buss som kör oss en kort sträcka till Gümes där starten för vår pilgrimsvandring börjar.
  Denna led heter Camino del Norte, den norra. Pilgrimer förr och nu vandrar till vallfartsorten Santiago Del Compostela i Galicien och för att ta sig dit finns det många olika leder att välja på. Den norra är känd för sin vackra kuperade, havsnära dramatiska natur, ca 7% av alla pilgrimer anländer till Santiago via denna led. Efter en vacker vandring i lagom takt är det dags för mat i det fria, en gourmetpicknic. Mätta och nöjda åker vi tillbaka till Santander där vi senare på kvällen äter en gemensam middag på hotellet. 

 • Dag 6 Ribera de Duero, Segovia

  Efter frukost kör vi söderut till dalgången Ribera de Duro, en dalgång med mycket bra förutsättningar för vinodling. Många vinexperter anser att Ribera de Duero har gått om Rioja vinet kvalitetsmässigt, vi får själva bedöma detta. Vi besöker en fin vingård där vi även äter tapaslunch. Resan fortsätter genom spanska högplatån, Meseta Central, en enorm platå med många stora jordbruk då jorden är bördig. Vi fortsätter och kör vidare genom regionen Kastilien & Leon och efter någon timme är vi i nästa historiska stad, Segovia. Här får vi guidad visning och stadspromenad i gamla staden. Bland annat hör vi att på den plats där slottet el Alcázar ligger fanns tidigare en keltisk fornborg och under den romerska epoken tillhörde staden den romerska kolonin Colonia Clunia Sulpicia. Vi ser Segovias fantastiska romerska akvedukt som verkligen är magnifik, för att därefter gå till nästa praktfulla byggnad, katedralen.
  Vi checkar in på vårt hotell som ligger nära akvedukten och äter vår gemensamma middag på en restaurang strax intill.

 • Dag 7 Hemresa

  Tidig morgon går vår färd mot Madrids flygplats efter händelserika dagar i norra Spanien. Vi flyger med Iberia direkt till Arlanda där vi landar vid 14-tiden.