Piemonte / Italien

Piemonte - bördiga landskap och berömda viner

14 - 18 okt
Piemonte finns på UNESCOS världsarvslista sedan 2014 för sitt fantastiskt vackra vinlandskap och är ett mecka för mat- och vinälskare. Regionen har en växlande natur med höga fjäll och platta slätter, men även mjuka och vackra kullar och det är bland kullarna några av Italiens bästa vindistrikt är belägna. Vi utlovar en lärorik och smakrik resa och inte minst en fördjupning i regionens berömda viner; Barbera, Barbaresco, Barolo och mousserande viner från provinsen Asti, för att nämna de mest kända. Vi reser i liten grupp, endast 25 platser!

Avgång

14 oktober 2024

Från

Arlanda

Reslängd

5 dagar

Pris

21 940 SEK
Endast 5 platser kvar!

Ingår i resan

 • flygresa med SAS från Arlanda - Milano tur och retur inklusive bagage (tillåten vikt/storlek meddelas inför avresa), flygskatter och avgifter
 • bussresor enligt program i Italien
 • svensktalande lokal guide vid utflykter dag 1-4
 • fyra övernattningar i dubbelrum inkl turistskatt
 • tryffeljakt med tilltugg
 • guidad promenad i Asti och Alba
 • alla gårdsbesök omnämnt i programmet inkl provsmakning
 • matlagningsaktivitet
 • fyra frukostar
 • en lunch inkl vin, vatten och kaffe (oftast espresso)
 • tre middagar varav en matlagningsaktivitet, inkl vin, vatten och kaffe
  (oftast espresso)
 • dricks till lokalguide och chaufförer
 • färdledare från Specialresor
 • resegaranti via den statliga resegarantin

Tillval

Tillägg för enkelrum i 4 nätter: 1.850:-

Mer information

Endast 25 platser, så först till kvarn.

Läs hela programmet för 20-24 maj här 
Läs hela programmet för 14-18 oktober här

Programmet för de båda resorna innehåller det samma, dock skiljer de sig lite i dagordning. Prisskillnaden beror endast på p g a olika flygpriser. 

Önskar du övernattning vid flygplatsen i anslutning till din resa? 
Kontakta oss för mer information på  info@special-resor.se  

Se över ditt Reseskydd – Avbeställningsskydd och Reseförsäkring

Program

 • Dag 1

  Samling och incheckning på Arlanda flygplats klockan 07.30. Vi flyger till Milano där vi landar vid 12-tiden. Buss och guide väntar på flygplatsen och vi beger oss söderut mot Piemonte.

  Vårt första stopp blir på en utvald familjedriven vingård, vackert belägen med utsikt över vinfälten. Gården är en av flera mindre vinproducenter, som sedan 1990-talet odlar biologisk och många är numera BIO-certifierade. Det tar många år att få ett certifikat och därmed rätten att skriva det på sin etikett. Vi provsmakar deras Barbera d’Asti viner och till dessa serveras lite tilltugg, lokala produkter som salami och ost med mera. Sen eftermiddag ankommer vi staden Asti. Vårt hotell är centralt beläget nära det historiska centrumet, trevliga gågator, butiker, barer och restauranter. Staden Asti med omkring 75.000 invånare grundades av romarna 89 före Kristus, och är idag en modern stad som kan visa upp vackra monument och byggnader från många tidsepokrar. Vår första middag dukas upp på en av Astis många trevliga restauranger.

   

 • Dag 2

  Efter en garanterat mättande frukost är vi redo för nya besök i denna vackra region. I dag står de välkända namnen Barbaresco, Barolo och Alba på programmet. Vårt första stopp görs i den lilla byn Barbaresco. Huvudgatan kantas av hus, varav de flesta ägs av kända vinproducenter. Vi går genom byn upp till bytornet, som också är Barbarescos symbol, och därefter vidare till den speciella kyrkan. Vi fortsätter sedan till byn som gett sitt namn till vinernas kung och kungarnas vin, Barolo. I hjärtat av vinområdet Langhe som vi nu befinner oss i, ligger denna charmiga medeltidsby, vars slott är en naturlig samlingspunkt. Här ges det tid att strosa runt på egen hand samt inta en lättare lunch och kanske njuta av ett glas Barolo.

  Under eftermiddagen besöker vi den historiska vingården Fontanafredda, en av de största i Piemonte. Gården grundades år 1858 i Serralunga d'Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II, och ägs idag av EATALY. Affärskedjan som numera finns i många städer runt om i världen och som bara fortsätter att växa. Deras koncept är enkelt: en plats med alla italienska delikatesser under ett och samma tak där du kan äta, handla och lära. I Fontanafreddas egen EATALY butik säljs lokala produkter, delikatesser och vin. Vi avslutar besöket med några smakprov.

  Sen eftermiddag kommer vi till Alba, även denna känd för sina goda viner, men även tryffel, hasselnötkrämen Nutella och chokladen Ferrero Rocher. Förutom att få en introduktion till staden, har vi här lite ”egentid” innan vi avslutar med gemensam middag.

 • Dag 3

  Hasselnöten är central i det piemontesiska köket, även i deras sötsaker. Vi börjar dagen med att besök en producent av en i Italien välkänd nougat, Torrone. Här får vi se hur produktionen går till, fortfarande på traditionellt vis, men numera med hjälp av modern teknik. Vi får såklart ett smakprov och det finns möjlighet att handla i deras butik.

  Vi fortsätter sedan till staden Canelli och deras förnäma vinhus. Här provsmakar vi deras fina Spumante och ser de underjordiska katakomberna som fungerar som lagringslokal. Vi äter en gemensam lunch i staden innan vi fortsätter till vår tryffelgård i Costigliole d’Asti. Tillsammans med gårdens två bröder, som är professionella tryffelsökare, och deras specialdresserade hund får vi följa med på jakt efter ”guldet”. Under vår och sommar hittar man enbart svart sommartryffel, den vita växer till först frampå hösten. Besöket avslutas med ett glas vin och tryffeltilltugg innan vi återvänder till Asti. Kvällen till eget förfogande och middag på egen hand. Vår guide rekommenderar gärna restauranger.

   

 • Dag 4

  Vi börjar dagen med att bekanta oss med Asti. Vår guide tar oss med på en stadspromenad innan resten av förmiddagen är till eget förfogande och lunch på egen hand. Vi kan bland annat tipsa om att besöka den välfyllda saluhallen.

  Vid 15.30-tiden beger vi oss till La Morra. Här väntar en fantastisk utsikt över Langhe-regionen, och en intressant och givande matlagningsaktivitet. Tillsammans med vingårdens kockar lagar vi kvällens middag, bestående av fyra rätter där vi använder enbart lokalproducerade råvaror. Vi får garanterat med oss några italienska matlagningstips hem till Sverige!

 • Dag 5

  Efter frukost och utcheckning från hotellet är det dags att ta farväl av vackra Piemonte för denna gång. Efter oförglömliga dagar i Italien beger oss åter till Milano flygplats. Planet lyfter kl 13.00 och vi beräknas landa på Arlanda kl 15.40.