Skottland /

Lantbruksresa till Skottland

Följ med på vår lantbruksresa till Skottland som bjuder på vackra landskap, spännande historia, exklusiv whisky, färgglada kiltar och ett aktivt lantbruk. Djurhållning i området vi besöker kännetecknas av nötkött- och lammproducenter som vanligtvis föder upp djuren extensivt på gräsmarker.
Denna fina resa är under produktion, färdigt program och pris publiceras inom kort.
Vad kul att du är intresserad av resan! Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss när den går att boka.

Program

 • Dag 1

  Vi flyger direkt till Edinburgh och vi landar strax efter klockan tolv lokal tid. Flygtiden är på drygt två timmar och under flygningen sker försäljning av smörgås och kalla/varma drycker. På flygplatsen möts vi av vår svensktalande lokalguide och skotska buss. Vi beger vi oss omgående till vårt trevliga lunchstopp för att få något gott att äta. Mätta och belåtna åker vi väster ut mot vårt första gårdsbesök och det är en avelsbesättning med Charolaisdjur. Lantbrukaren var tidigare ordförande i Charolaisföreningen och har nu startat ett eget exportföretag som säljer sperma och embryon. Frampå kvällen checkar vi in på vårt hotell i medeltidsstaden Sterling för två nätter. Middag äter vi gemensamt.

 • Dag 2

  Efter frukost gör vi kanske ett av våra viktigaste besök under vår resa. Vi skall träffa NFUS (National Farmers Union Scotland) som kan jämställas med vårt LRF. NFUS representanten kommer att informera om läget inom nötköttsproduktionen och lantbruket i övrigt, samt svara på frågor. Efter att ha fått en bra information om lantbrukets och dess villkor åker vi till veckans höjdpunkt för många, livdjurs auktionen i Sterling! Här får vi en visning av anläggningen och en förklaring om hur auktionen går till. Man handlar djur via nätet och på plats manuellt. Denna dag säljs, nötkreatur för vidareuppfödning, lantraser, tjurar och slaktdjur av olika slag. Här ges egen tid till att mingla med lokala bönder, handla och äta lunch på egen hand.

  Nästa besök blir på en stor mjölkgård med ca 600 Holsteinkor. Företaget som ligger i framkant på alla sätt har också vunnit titeln Scottish dairy farm of the year, två gånger under fyra år!

  Åter på hotellet under sen eftermiddag, middag på egen hand. Passa på att gå ut i stan och upptäck Sterlings trevliga pubar där de även har olika måltidsmenyer att välja av. Hotellen i Skottland har alltid en pub för den som vill ta det lugnt och stanna hemma.

 • Dag 3

  Denna morgon efter frukost, checkar vi ut från hotellet och beger oss norr ut mot skotska höglandet. På förmiddagen stannar vi till för att besöka en gårdsbutik med slakt och styckning. Vi får träffa ägarna och höra om deras koncept. Resan går igenom en region som heter Perthshire och här kommer vi att besöka en vildsvins ”uppfödare”. Gården har en spännande variation av produktion som vi kommer att få lära oss mer om. Den gemensamma lunchen kommer självklart att innehålla vildsvinskorv från gården.

  Vi fortsätter vår resa i vackra landskap som bjuder på sjöar, åkrar och berg, passa på att njut från första parkett i bussen. Eftersom vi är i Skottland måste vi också prova deras whisky och se hur produktionen går till. Vi åker till ett av många små lokala Whisky destillerier, där vi får lära oss om whiskyns framställning. Whisky är för en skotte vad champagne är för en fransman. På gaeliska betyder ordet whisky ”livets vatten” och den framställs traditionellt på enbart korn, jäst och källvatten. Kommande två nätter ska vi bo i pittoreska staden Pitlochry och på pampiga hotellet Atholl Palace. Middagen äter vi gemensamt på hotellet.

 • Dag 4

  Förmiddagens gårdsbesök blir bland renrasiga nötkreatur som Simmental, Luing och Aberdeen Angus. Här finns det även får och de är av raserna Texel och Lleyn. Lunchen äter vi i samband med ett besök en Highland Estate, en storslagen fastighet på höglandet med allt vad det innebär. Sittandes på traktorflak besiktigar vi ägorna som innefattar skog och en hjortbesättning, turismverksamhet samt produktion av förnybar energi. Vi får även en guidad tur inne i slottet som varit i familjens ägo i många generationer.

  Åter på hotellet har man kvällen till eget förfogande och det är dags att fundera ut vart kvällens middag skall ätas. Det finns många bra restauranger/pubar att välja på inne i Pitlochry.

 • Dag 5

  Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell för att börja resa söderut mot Skottlands vackra huvudstad Edinburgh. Denna morgon skall vi besöka en vingård, helt unikt på dessa breddgrader. Vi åker på en landsväg omgiven av häckar och bördiga åkrar i det låglänta landskapet Carse of Gowrie i Perthshire. Här producerar man olika typer av vin, cider och fruktjuicer, man gör drycker av det mesta som växer lokalt. Vi blir visade runt på anläggningen och får även provsmaka något gott.

  Lunchen blir tidig idag då vi har mycket som väntar på oss i storstaden. Med buss och till fots blir vi lotsade av vår guide genom staden och dess olika stadsdelar, vi passerar bland annat Holyrood Palace, drottningens residens i Skottland. Vi färdas också på kända gatan ”The Royal Mile”, där man kan se de medeltida husen i Old Town och besöka den imponerande borgen Edinburgh Castle. Borgen har varit residens för alla Skottlands kungar och drottningar genom århundraden tillbaka och alla har de satt sin prägel på byggnaderna. Vår guide visar och berättar om den fascinerande historien. Här ges tid att på egen hand njuta av utsikten, undersöka borgens alla skrymslen och vrår samt att till exempel titta på de skotska kronjuvelerna. På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell och innan middagen ges lite egen tid för att se sig om själv. Vi avslutar resan med en skotsk afton med underhållning och en god middag.

   

 • Dag 6

  Idag är det dags att resa hem, bussen hämtar oss vid 8-tiden på morgonen. På flygplatsen finns det också goda shoppingmöjligheter för den som inte har hunnit handla tidigare. Direktflyg